Samsung Galaxy S21 FE 5G nehéz szülés volt

egy vemhes elefántnak sem kell ennyi idő

0
678
Samsung Galaxy S21 FE a megkésett mobil

Samsung Galaxy S21 FE 5G nehéz szülés volt és a bébi feltűnően hasonlít a Galaxy S20 FE sikermobilhoz.

Súlyeltérésben másfél deka az igazán érzékelhető különbség az újszülött javára, ami főleg a pár milliméterrel kisebb Dynamic AMOLED 2X kijelzőnek köszönhető, azonos felbontással és frissítéssel. A súlyvesztés (minden újszülött elszenvedi) a ½ milliméterrel vékonyabb és fél centivel kisebb tok méretének okán – ha nehezen is – de  tetten érhető.

A Samsung Galaxy S21 FE 5G nehéz szülés volt

mert 2021. nyara óta húzódott el. A Samsung modell piacra lépési nehézsége a beszállítók chip szűkösségén túl a próbagyártás során felmerült műszaki gondok miatt lépett fel.

Végül is az egyetlen igazi beavatkozás – ez új fejlesztésnek aligha nevezhető – a központi egység korszerűsítésére korlátozódik. Az előd S20 FE amerikai piacra szánt Snapdragon 865 5G processzorát cserélték le. A 2021. évet fémjelző Snapdragon 888 változat került bele, benne integrált az 5G chip.

Az S20 FE más piacra az Exynos 990 koreai fejlesztésű SoC-t kapta. De csak az elején, Európa a nyár végén már a Snapdragon 865 processzor 5G nélküli verzióját kapta, és      az SE20 FE ettől lett sikeres.

A Snapdragon 888 jobban melegszik a kívánalmaknál, és sebessége alig látszik meg teljesítmény növekedésben. A tervezésével és az integráltságával tud valamivel jobb lenni a 865-ösnél. A Galaxy S21 FE egyéb piacokra

amúgy az Exynos 2100 koreai SoC támogatásával indul harcba.

Nagy ára van az S21 FE chipcserének. Kigyomlálták belőle az SD-kártya bővíthetőséget, ami az S20 FE fő vonzereje lett. Ha már tény, hogy Samsungék egyáltalán nem tesznek fülhallgató aljzatot a menő modelljeikbe. A békén hagyott 4500 mAh kapacitású akkumulátor a 888-as miatt előbb fog lemerülni.

Samsung Galaxy S21 FE 4500 mAh akkumulátor
Samsung Galaxy S21 FE 4500 mAh akkumulátor

Kárpótlás-e mindezért a változatlanul hagyott S21 FE komplett kamerarendszerének az S21-es szériát utánzó kiugratása a hátlap bal felső sarkába? Ettől a kijelzővel felfelé néző, asztalon fekvő kamerát még billegésre is képessé tették… Jó, hogy

a vezérlést a legújabb Android 12 verzió végzi.

Samsung Galaxy S21 FE színek
Samsung Galaxy S21 FE színek

Új lett a One UI 4 kezelőfelület és megújult a fotoszofter is.

Az S21 FE már jó egypár cikk témája volt, a legutolsóban egy ígéret is megjelent, miszerint a pályafutásáról több cikk nem jelenik meg. Ezt nem szegi meg ez a – megjelenéséről tájékoztató – cikk, mert ’pályafutás’ ezután végképp nehezen értelmezhető.

A Samsung Galaxy S21 FE 5G hátrányos helyzetének két oka is van.

Az egyik a 128GB/6GB kiépítésű S21 FE alapmodell 750€ ajánlott fogyasztói ára. Ennyiért ennél jobb S21-es más verziót is el lehet csípni, úgyhogy rakéta sebességgel árazza ki magát a piaci versenyből.

A másik ok még ennél is súlyosabb.  Már a megjelenésekor is elavult, a konkurenciához képest új paramétere nincs.  Plusz nyakunkon a 2022. év Samsung üdvöskéjének, a Galaxy S22 családnak a bejelentése. Ez a 21-es széria automatikus árzuhanása mellett további mesterséges avulást hoz el.

Forrás és képek: www.samsung.com/hu

Samsung Galaxy S21 FE 5G nehéz szülés volt