Íme a 4 alapszabály, ha kezdő vagy az akvarisztika terén

0
275

Előbb vagy utóbb minden állatbarát életében elérkezik egy olyan pillanat, amikor felmerül benne a gondolat: “Mi lenne, ha halakat tartanék?” Valaki aztán gyorsan el is hessegeti az ötletet, mások lelki szemei előtt azonban rögtön megjelenik egy gyönyörűen berendezett akvárium.

Azonban a haltartás sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik, ezért nézzünk is meg néhány alapvető szabályt!

Kezdőként édesvizű akváriummal próbálkozz!

Valóban csodaszépek a színpompás trópusi és óceáni halak, de jó, ha tudod, hogy egy sós vizű akvárium bizony nem kezdőknek való! A víz kényes biológiai egyensúlyának fenntartása bonyolultabb, no meg költségesebb is. Emiatt a sós vizű akváriumot csak haladó haltartóknak ajánljuk, akik már tudnak egy pár dolgot a halak gondozásáról, és nem riasztja el őket a gyakoribb és időigényesebb karbantartás gondolata sem.

Szerencsére rengeteg olyan édesvízi halfaj akad, melyek ugyancsak nagyon szépek és mutatósak, mégsem túl kényesek, és viszonylag jól tolerálják gazdájuk kezdeti baklövéseit.

Mielőtt hazaviszed az akváriumot, találd meg számára az ideális helyet!

Ha már eldöntötted, hogy neked bizony lesz egy akváriumod, akkor már csak 2 kérdés maradt: mekkora legyen, és hol lesz a helye? A méret kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy ez dönti el, milyen fajtájú, és hány darab halat tarthatsz benne.

Az állatoknak ugyanis szüksége van kellő nagyságú élettére, hogy kedvük szerint úszkálhassanak. Fajtafüggő, hogy melyiknek mekkora a helyigénye.

Valamint azt is el kell döntened, hogy hol legyen az akvárium. Nem szabad az ablak vagy a fűtőtest közelébe tenni, illetve érdemes távolabb helyezni a zajforrásoktól, például a mosógéptől vagy a televíziótól. De az is szempont, hogy takarítás közben könnyedén hozzá tudj majd férni.

És a méret kérdésnél ne felejtsd el: törvényileg van meghatározva, hogy gerinces állatot 30 liter alatti akváriumban tilos tartani! Úgyhogy ha kis hellyel rendelkezel, akkor garnéla és csiga pajtásaid tartása lehetséges csak.

Az egyszerűség érdekében minden szükséges eszközt egy helyről szerezz be!

Ha még csak most ismerkedsz a halak világával, akkor elsőre talán az is némi fejtörést okoz, hogy pontosan mire is lesz szükség a tartásukhoz. Igen, kell egy akvárium, ez világos. No de ezután?

Amit még mindenképp be kell még szerezned, az a légpumpa, a szűrő, a világítótest és a fűtőberendezés. No meg persze a halak életterének kellékeit, azaz az aljzatot, a növényeket és dekorációkat.

Ha a lehető legegyszerűbb megoldásra törekszel, akkor mindezt egy helyről, a Petguru akvarisztikai kínálatából vásárolod meg. Az üzlet vezetői, a guruk ráadásul maguk is lelkes és gyakorlott állattartók, így tanácsokért is fordulhatsz hozzájuk!

Válassz kevésbé kényes halakat!

Minden állatfajra igaz, hogy elsőre nem érdemes olyat tartani, ami kényes, és sok dologra kell vele kapcsolatban odafigyelni. Ugyanez érvényes a halakra is! Akadnak olyan fajták, amelyeknek komoly gondot okoz például a víz hőfokának ingadozása, vagy megviseli őket, ha egy kicsit is felborul a víz biológiai egyensúlya.

Kezdőként az egyszerűen gondozható fajták, például a neonhal, a betta, a molli és a platti remek választásnak bizonyulnak.