A mobiltelefon etikett és az emberek

0
505
A mobiltelefon etikett és az emberek
A mobiltelefon etikett és az emberek

Miért tartjuk szükségesnek, mint társadalom, hogy állandóan a telefonáljunk?

Ha nagyvárosában vagy annak közelében élsz, az utcán sétáló emberek száma és az ugyanott mobiltelefonjukat használó emberek száma között megdöbbentően kicsi a különbség.

Kivel beszélgetnek? Egymással beszélnek?

Fontos üzleti ügyeket intéznek, miközben ruhát próbálnak a plázában?

Részvényekkel kereskednek és cégeket vezetnek, miközben esznek? Ráadásul miközben a kedvenc éttermükben ebédelnek?

Mi az, ami annyira fontos, hogy nem várhat addig, amíg amíg e tevékenységekből a saját otthonukba vagy az irodájukba visszaérnek, hogy megbeszéljék?

Az általános mobiltelefon-használattal az etikettet és az általános tiszteletet mind-mind kidobtuk az ablakon.

Most arra kényszerülünk, akárhol is járunk, hogy meghallgassuk a magánjellegű, a családról, testi funkciókról, orvosi vizsgálatokról. és minden másról szóló beszámolókat, amit csak el lehet képzelni.

Valahogy az embereknek sikerült elfelejteniük, hogy nyilvános helyen vannak, és mindenki körülöttük hallhatja, hogy miről is beszélnek. Méghozzá átlagon felüli hangerővel.

Néha a beszélgetések témái egyszerűen csak kínosak.

Talán az emberek nem veszik észre, hogy tényleg nem akarjuk tudni mi történt, amikor előző este berúgtak egy bárban éjszaka?

Ráadásul az emberek azt is elfelejtik, hogy milyen hangosak a mobiltelefonos beszélgetéseik.

Vajon Te is tényleg azt akarod, hogy a pékség dolgozói a bolt másik végében tudják, hogy az orvosodtól kapott teszteredményeid mit jelentenek, amikor az orvosoddal megbeszéled?

Talán egyszer majd lesz újra olyan óra az általános iskolában, amely megtanítja az általános udvariasságot, tiszteletet és persze etikettet. Ha lesz ilyen, talán kötelező is lehetne. Egy kötelező tanóra, amin még akár a mobiltelefon használat alapvető udvarias formáját is átveszik valamelyik órán, mielőtt a gyermekeink megkapnák az első példányaikat.