3 dolog, amivel gondoskodhatsz kutyád húgyúti egészségéről

0
198

A kutyáknál sajnos gyakran előfordulnak különféle húgyúti problémák, egyes fajták ráadásul hajlamosabbak rá.

Ez persze még nem jelenti azt, hogy garantáltan baj is lesz, mindenesetre érdemes fokozott figyelmet fordítani a megelőzésre, hogy megkíméld kedvencedet egy esetleges komolyabb betegségtől.

A táplálkozás kiemelten fontos

Elsőre sok gazdi nem gondolná, de nagyon is sok múlik az állat étrendjén. A speciális tápok például segítenek megelőzni a húgykövek kialakulását, kedvező irányba befolyásolják a vizelet pH-értékét, és hígítják azt, hogy elkerülhető legyen a túltelítettség következtében kialakuló kövek megjelenése.

A már fennálló húgyúti betegségek esetében pedig szintén érdemes gyógytápokkal etetni az állatot, hogy elkerülhető legyen a probléma súlyosbodása.

A Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Trovet gyógytápok közül a Urinary&Struvite a struvit húgykövesség kezelésére kifejlesztett eledel, amely savas kémhatást biztosítva növeli a kristályok oldékonyságát, és csökkenti a kialakulásukért felelős ásványi anyagok mennyiségét a vizeletben.

A Renal&Oxale Diet konzerv eledel krónikus veseelégtelenség és urát, cisztin és oxalát húgykövesség esetén ajánlott, ugyanis kíméli a veséket és megelőzi a vizelet túlzott elsavasodását.

A gyógytápok alkalmazása előtt mindig kérd ki az állatorvos véleményét!

A húgyúti betegségek pedig általában rendszeres kontrollt igényelnek, így a doki figyelemmel kíséri a kezelés menetét, és szükség esetén további változtatásokat javasol.

A bőséges folyadékfogyasztás elengedhetetlen

Ha az állat keveset iszik, a vizelete túlságosan tömény lesz, emiatt megnő a kövek kialakulásáért felelős ásványi anyagok koncentrációja. Ez ellen a sok vízivással lehet a legkönnyebben védekezni. Így ugyanis a vizelet is hígul, valamint a gyakori vizeléssel az állat “átöblíti” a húgyutakat. Ez elősegíti például a fertőzést okozó baktériumok gyorsabb távozását.

Gondoskodj róla, hogy a kutyának mindig rendelkezésére álljon friss, hideg ivóvíz, amiből szívesen kortyolgat. Ha keveset iszik, érdemes gyakrabban cserélni a vizet, esetleg kicserélni a tálat (a műanyag okozhat kellemetlen mellékízt), vagy sima csapvíz helyett szűrt vízzel, esetleg ásványvízzel kínálni az állatot.

Egy szobaszökőkút beszerzése is jó ötlet, a kutya figyelmét biztosan felkelti majd a csobogó víz, és miközben eljátszik vele, a szomját is csillapítja.

Figyelj az árulkodó jelekre!

Érdemes megfigyelni kutyád viselkedését, mert akad néhány olyan gyakori tünet, ami húgyúti problémára utal. Ilyen például, ha erőlködik vizeletürítés közben, a vizelete véres vagy zavaros, ha ürítéskor nyüszít, vagy ha levert és csökken az étvágya.

Ilyenkor ne kísérletezz házi módszerekkel, mielőbb vidd orvoshoz az állatot, ugyanis ki kell deríteni, hogy mi okozza a tüneteket, és ennek megfelelően mielőbb megkezdeni a kezelést.