Samsung EXYNOS 1380 SoC a középsúlyú harcos

anyukája az EXYNOS 1280 SoC volt

0
373
Samsung EXYNOS 1380 SoC
Samsung EXYNOS 1380 SoC a koreaiak új dobása

A Samsung EXYNOS 1380 SoC központi vezérlő chip a vesztes koreai meccs szépítő gólja. A koreai fejlesztőknek fejet kellett hajtaniuk. Az USA gyártmányú Snapdragon 8 Gen 2 legfejlettebb SoC központi vezérlő vitte el a pálmát a rideg versenyben.

Emiatt a Galaxy S23 szériába idén már egységesen csak ez a 8 Gen 2 chip került. Ezzel kiszorította a koreai EXYNOS saját fejlesztésű chip változatot. Az Európába szánt Galaxy S23 zászlóshajó sorozat modelljeibe is kizárólag ilyen chipek kerülnek. Ezzel végre megszűnt az USA és Korea hazai piacának a favorizálása. Oda csak az USA fejlesztésű chippel készült telefonokat szállították, míg Európa csak az EXYNOS változatokat kapta.

Így nem lett az EXYNOS 2200 fejlesztésből új koreai csodafegyver.

Korea kénytelen erőteljesen a középkategóriás chipjeit fejlesztgetni a vigaszágon.

A Samsung EXYNOS 1380 SoC nem minden előzmény nélküli.

Gyártóként a Samsung tavaly áprilisban jelentette be a EXYNOS 1280 SoC chipjét. Akkor is már léteztek 3 GHz órajelű chipek. Mellettük a chip szerényen a 2.4 GHz illetve 2.0 GHz frekvenciákon ketyegett. Továbbra sem lettek a fejlesztők nagyravágyók Szöulban, idén is ezeken az órajeleken futtatják az új chipjüket.

Csak éppen a tavalyi gyors + kevésbé gyors 2+6 mag helyett berendezkedtek a 4+4 struktúrára. Műveleti sebességben hoz a konyhára, de jelentőségében nem sokat. Grafikai jelfeldolgozásra is maradt a konzervatív RAM Mali-G68 MP5 chip. Gazdaságos megoldás.

Samsung EXYNOS 1380 SoC
A Samsung EXYNOS 1380 SoC nem a játékosok álma

A tempósabb SoC okán a kijelző frissítési gyakorisága 120 Hz helyett felugrott 144 Hz magasságba. Ez leginkább játékokra hajtó mobilosnak jelenthetne plusz tudást, viszont az SoC alapképességeit látva a felcsillanó gamer szemekre ködfátyol borulhat…

Samsung EXYNOS 1380  SoC
Samsung EXYNOS 1380 frissített 5G chippel

Vigaszul felhúzták az 5G modem adatáteresztő képességét a korábbi 2.58 Gbps-ről 3.79 Gbps értékre. De csak letöltésnél, mert feltöltésnél az adatátvitel maradt idén is az 1.28 Gbps limit.

A Samsung EXYNOS 1380 SoC jobb vezérlés a kamerarendszerhez.

Samsung új EXYNOS központi vezérlő chipje képes 200 megapixeles képi jelfeldolgozásra, tavaly csak 108 megapixeles érzékelő volt kéznél állókép vagy mozgókép készítéshez.

Samsung EXYNOS 1380 SoC képalkotás
A Samsung EXYNOS 1380 SoC a képalkotás terén lépett sokat előre

A WiFi és Bluetooth kapcsolati rendszer maradt a tavalyi, a fix memóriatár lépett előre a modernebb UFS v3.1 változatra és a RAM is a régi LPDDR4 besorolás szerinti. Ami vonzó, hogy ez (ha nem is a legmodernebb 4 nm) már

5 nm csíkszélességű gyártástechnológiából származik

és jótékonyan hathat a rendszer melegedésére, különös tekintettel a grafikai terhelésekre. Videózás, játékalkalmazás, stb. terén külön figyelmet szenteltek az SoC mesterséges intelligencia (MI) képességeinek bővítésére. Kiterjesztették a beszédfelismerésre is, NPU feldolgozó képessége 4.9 billió műveletet tud végrehajtani egyetlen másodperc alatt.

A Samsung új központi vezérlő chipje első mobil készülékként a Galaxy A54-es modellbe kerül be. Nemsokára kijön, a Galaxy A52 és Galaxy A53 után nagy várakozás előzi meg.

Képek és forrás: www.semiconductor.samsung.com

Samsung EXYNOS 1380 SoC a középsúlyú versenyző