Samsung Galaxy S23 Ultra és az ő családja

Nem tudjuk farsangig kibírni…

0
654
Samsung Galaxy S23 Ultra és a család
Samsung Galaxy S23 Ultra és az alap S23

Samsung Galaxy S23 Ultra és a családja indul útjára 2023. februárjával. A nagy titkolózásoknak vége, nem hétpecsétes titok őrzi az új modellek paramétereit. Sőt, mintha a gyártónak élvezete telne a kiszivárogtatásban. Nem csoda, az ingyen marketing és -PR nagy vonzerő. Az is igaz, hogy

a Samsung Galaxy S23 Ultra modell rejtegetni valója csekély lett.

Már korábban is jól érzékelhető volt, hogy a fejlesztések üteme egyre lassul. Vagy inkább befékezték, hogy a mindenkori holnapnak is jusson valamicske. Az viszont tény, hogy az androidos világban az előd Samsung Galaxy S22 Ultra kvázi etalon lett. Nemcsak a kiváló mutatóival, hanem a Note világával összegyúrva foglalhatta el a mobiltelefonok trónját.

Színes Samsung Galaxy S23 Ultra
Színes Samsung Galaxy S23 Ultra család

Nyertes csapaton ne változtass!

Maximum hizlald fel a teljesítményét és fokozd az éleslátását. Hogyan is valósítják meg ezt Samsungék manapság? Emelték a vezérlő processzor [magyarul SoC] órajelét és raktak bele több mesterséges intelligenciáért felelős utasításkészletet. A koreaiak fejet hajtottak az USA fejlesztésű Snapdragon SoC elsőbbsége [magyarul primátusa] előtt koreai saját fejlesztésű Exynos SoC összevetésük eredményeként. A mostohagyerek eddig Európa volt, ahol csak Exynos vezérlésű Samsung mobilokat terítettek. Mostantól az S23 széria minden darabja a világban egységesen csak Snapdragon vezérlővel kerül forgalomba.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 csúcs SoC
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 csúcs SoC

A Snapdragon SM8550 kódjelű 8 Gen 2 friss ropogós központi vezérlő a lelke és toltak egyet a grafikus vezérlőn is, az új Adreno 740-es gondoskodik a láthatóság minőségéről.  Mindkét chip egy kicsit még tovább lett gyárilag tuningolva extra órajelre a Samsung külön kérésére. Hogy mindenképpen a Samsung Galaxy S23 Ultra vihesse el a sebesség pálmát (ami esetlegesen extra hűtési feladatot ró a rendszerre). Az S23 sorozat Android 13 rendszert futtat, a One UI 5.1 felhasználói felület a Samsung megújulás eddigi legjobbja.

A változtatások másik területe a képalkotás lett.

Itt kicsit lefelé trükköztek, a szelfizésért felelős frontkamera terén a Samsung Galaxy S22 Ultra 40 megás érzékelőjét egy jóval szerényebb 12 megás kistestvér váltja a Samsung Galaxy S23 Ultra modellben. Hogy a számmániások jobban örülhessenek, az S22 hátfali 108 megás főkamerája helyett az S23-as  főkamera 200 megás kivitelt kap. A másik három kamera a négyből ugyanaz maradt. Aki nem hiszi járjon utána.

CSAKHOGY (a számmániások ne nagyon tombolhassanak) az S22 Ultra 108 megapixeles érzékelőjének lapka mérete 1/1.33 col volt és egy pixel átmérője 0.8 μm volt. A lapka  kilencesével szedte közösített pixelbe a fényinformációt és szült egy szintetikus 12 megapixeles JPG képet.

Ellenben Samsung Galaxy S23 Ultra 200 megás érzékelőt kap,

a lapka mérete ugyakkor 1/1.3 col lett, tehát elhanyagolható a változás, nem növelték számottevően. Akkor hogy’ lesz ebből nagyobb kép? A 200 megapixelt a lapka [magyarul chip] majd 16 pixelenként szedi egy közösített pixelbe, míg egyetlen pixel átmérője 0.6 μm méretűre zsugorodott (érzéketlenebb lett, mint a 0.8 μm-es S22 megfelelője).  Végeredményként az S23 is egy szintetikus 12 megapixeles JPG végterméket állít elő. Mennyivel is hoz többet a konyhára a részinformáció a 200 mega esetén?

Alternatívaként 4 pixeles csokrokból egy 50 megapixeles kép készítésére is van mód. Ettől önmagában nem jobb: nem ismeretes a mennyiségileg több részinformáció minősége.

A kijelző az S23 Ultra esetében szintén majdnem azonos maradt.

Némileg nőtt az akkuméret (5000 mAh) de a 45 Watt gyorstöltés képesség változatlan. Meghagyták kiegészítőnek a telefonos komfort szolgáló stylus írótoll és növelték a használhatóságát több szoftverrel is.

Írótóll a Samsung Galaxy S23 Ultra mellé

Minden Ultra változatban az alap tárhelyméret 256 GB lett.

Mindezért a Samsung merészen az S22 Ultra mai € árának akár másfélszeresét is képes lesz elkérni. Ez persze az előfizetéses hűséget mellőző szabad árképzésre vonatkozhat.   Az összes fenti adat csak teória a hivatalos bejelentésig, lesz S23, meg S23+ testvér is.  Addig is itt a rajongók oldala.

Anyag és illusztráció: www.sammyfans.com

Samsung Galaxy S23 Ultra és a családja