Készíts tartós zsaluzatot zsaludeszkából!

0
161

A modern építőipar egyik leggyakrabban alkalmazott technológiája a betonozás. Betonból készül a ház alapzata, a falak, a tető és egyéb tartóelemek alapja, olykor maguk a tartóoszlopok is.

A betonozáshoz azonban szükség van zsaluzatra, aminek az a feladata, hogy megtartsa a betonból, vasbetonból, esetleg kőből vagy téglából készült szerkezeteket.

Hogy lesz tökéletes a zsaluzat?

Az otthoni betonozás során gyakran felhasználjuk a megmaradt faanyagokat. Ilyenkor fordul elő, hogy a különböző méretű és vastagságú faanyagokból nem tudunk tökéletes zsalut kialakítani, így a betonozás eredménye sem lesz tökéletes. Ahelyett tehát, hogy összetákolnád, érdemes zsaludeszkát beszerezned, amelyekkel precízen megoldhatod a kivitelezést.

A Káplár fatelepeken kapható zsalutábla nyírfából, a deszka pedig lucfenyőből készül, és ellátták rovar-, gomba- és penész elleni védelemmel. A Bochemit QB faanyagvédő szer adja a deszkák jellegzetes zöld színét. Ha tehát a zsaluzatot a kifejezetten erre a célra kialakított deszkákból készíted, jól fogja bírni a terhelést, s a betonépítmény végleges alakja is megfelelő lesz.

A cég a kiváló minőségű fenyő fűrészáruk és a gyalult termékek sokféle fajtáját és típusát forgalmazza. Ezen kívül az OSB lap és a rétegelt lemez valamint a tetőfedő anyagok és egyéb építőanyagok szintén megtalálhatók széles termékkínálatukban.

Egyszer vagy többször felhasználható zsaludeszkák?

A zsalukat több szempont szerint csoportosíthatjuk. Szerkezeti kialakításuk szerint rögzített vagy mozgatható változatot különböztetünk meg. Teherviselés szempontjából önhordó és felfüggesztett zsalukról beszélhetünk.

A felhasználás számától függően pedig egyszer és többször felhasználható zsaluk léteznek. Ez utóbbi az jelenti, hogy a faanyag – szerkezeti elemként – beépül a kész építmény szerkezetébe vagy leszedhető róla, és újra fel lehet majd használni.

Lucfenyő zsaludeszka

A lucfenyő könnyen megmunkálható faanyag, amely közepes gyantatartalma révén alacsony sűrűségű, puhafának számít. Esztétikus megjelenése végett sok célra felhasználható, bár a zsaludeszkához nem ezen tulajdonsága miatt alkalmas, sokkal inkább azért, mert szívós, rugalmas és nagy szakítószilárdságú anyag.

Bár előfordulhatnak benne göcsörtök, vaseresség vagy gyantatáskák, ezek zsaluzás szempontjából nem jelentenek problémát. A Káplár fatelepen 2,5 cm vastagságú, 15 cm szélességű, 4 m hosszú zsaludeszka kapható, amely a kívánt méretre darabolható.

Mivel hazánkban a lucfenyőerdők kevésbé jellemzőek, így a hazai faipar behozatalra szorul ebből a faanyagból. Ezért a magyarországi üzletekben elsősorban szlovák és osztrák importból származó faanyagokat találhatsz, amelyek kiválasztása során a forgalmazó cég fontos szempontja a kiváló minőség biztosítása.