A kender hőszigetelés hasznossága és alkalmazási lehetőségei

0
93

Ne lepődjünk meg, ha a kender hőszigetelés hasznosításával egyre több és több modern épületnél fogunk találkozni a közeljövőben. Merthogy nemcsak egy környezetbarát, de kimondottan sokoldalú anyagról van szó.

Hogy miben nyilvánul meg ez a sokoldalúság és mi mindent nyerhet, aki ilyen típusú termékek mellett teszi le a voksát akár építkezésnél, akár felújításnál? Történetesen ezeket a kérdéseket fogjuk részletesen kitárgyalni a cikkben.

Nagyvonalakban a kender hőszigetelés hasznosságáról

A hasznosság titkát értelemszerűen az anyag tulajdonságaiban kell keresni. Tudni kell, hogy kimondottan erősek a rostjai, sokáig ellen tud állni a nedvességnek, miközben sem a rovarok, sem a rágcsálók nem támadják meg.

Többek között a Naturica Group kender hőszigetelés megoldásai mellett is szóló érv, hogy az anyag kellően rugalmas, és hosszú éveken keresztül is alaktartó. Ami pedig még fontosabb, hogy télen bent tartja a meleget, míg nyáron kint tartja a forróságot.

Sőt, képes átereszteni a párát, ennek köszönhetően segít elejét venni a penészesedésnek. Ezek együttesen már meggyőző erővel tudnak hatni a hasznosítás szempontjából. Holott akad még egy lényeges faktor az előnyök között.

A kender hőszigetelés nagy előnye a környezetbarát jelleg

Manapság, amikor minden tőlünk telhetőt meg kellene tenni a bolygó megóvása érdekében, igencsak kiemelt jelentősége van a fenntarthatóságot szolgáló technológiáknak. Ennek tükrében komoly hozzáadott érték, hogy egy természetes, környezetbarát, megújuló anyagról van szó.

Aminek a hasznosításával nemcsak az ökológiai lábnyomot lehet csökkenteni, hanem az épületben tartózkodók egészségét is óvni lehet. Hiszen nem ártalmas az egészségre, ezért az allergiában szenvedőket sem fogja irritálni.

További szempont még, hogy dolgozni is könnyű vele. Köszönhetően annak, hogy nem szúr és nem okoz irritációt, szemben például az üveggyapottal. Már csak az a kérdés, hol lehet gondolkodni a hasznosításában.

Ilyen sokféle helyen és módon lehet gondolkodni az alkalmazásban

Többféle kivitel is elérhető manapság, közülük az úgynevezett KENDER flex változatokat padlók, tetők, falak és mennyezetek környezetében lehet használni. Tökéletesek akár a bordaváz, a válaszfalak, vagy a szarufák között, de akár a födémszigetelésének céljából is kézenfekvő megoldást jelentenek.

Alternatív lehetőség lehet az úgynevezett KENDER step roll, a kimondottan vékony szigetelőanyag. Elsősorban hangszigetelés céljából, illetve lépésálló felületként érdemes gondolni rá és a hasznosítására.

Végül ott van még az úgynevezett KONOPE panel, a vakolható homlokzati kender hőszigetelés. Ez a speciális kivitel falazott, valamint gerendaházakra is megfelelő. Vagy alternatív lehetőségként új építésű házaknál és felújítások keretei között is szóba jöhet.