A fogápolással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

0
92

“Evés után azonnal moss fogat! Csakis kemény sörtéjű fogkefét használj, mivel azzal lehet a legalaposabban a fogmosást elvégezni! A szájvizes öblögetés felér egy fogmosással.” – még jó néhány hasonló tévhit él manapság az emberek fejében a fogápolással kapcsolatban. A fogorvosok pedig azon (is) dolgoznak, hogy ezekkel minél előbb leszámoljanak.

A szájvizes öblögetés helyettesítheti a fogmosást

Bár a szájvíz üde leheletet eredményez, és sok esetben még a szájban található kórokozók nagy részét is elpusztítja, ám akármilyen hevesen is történik a vele való öblögetés, a lepedék egy részét és a fogak közé beragadt ételmaradékot garantáltan nem fogja levinni.

Ezért is írja például a Filter.hu magyar fejlesztésű hírgyűjtő portál egyik cikke a szájvízzel kapcsolatos legalapvetőbb tudnivalók között azt, hogy a szájvizes öblögetés nem helyettesítheti a fogmosást.

Csakis kemény sörtéjű fogkefét érdemes használni, mivel azzal lehet a legalaposabban a fogmosást elvégezni

A lepedékről tudni kell, hogy egy meglehetősen puha anyag, ezért egyáltalán nem szükséges erősen sikálni a fogakat, főleg nem az ínyt, hogy megszabaduljunk a nagy részétől. Ha nem így teszünk, akkor az tovább vékonyodik, vagy mikrosérüléseket szenved, amelyek megnyitják az utat a kórokozók előtt, amely fogérzékenységhez és -szuvasodáshoz vezethet.

Ezért az a tévhit, hogy csakis kemény sörtéjű fogkefét érdemes használni, mivel azzal lehet a legalaposabban a fogmosást elvégezni, szintén egy óriási nagy tévhit. A fogorvosok szerint a legideálisabb a közepes puhaságú sörte, és a gyengéd, de határozott mozdulat fogmosáskor.

Evés után rögtön fogat kell mosni

A fentiekhez hasonlóan ez is egy olyan hibás vélekedés, amely nagy kárt okozhat a fogainkban, mivel közvetlenül az étkezések után a száj pH-értéke a savas tartományban van, és a közeg felpuhítja a kemény fogzománcot.

Vagyis, ha ilyenkor kezdünk neki egy erőteljesebb fogmosásnak, akkor a fogkefe sörtéivel bizony komoly kárt okozhatunk a fogzománcban. Ezért is javasolják a szakértők, hogy az étkezések után minimum 30 percet várjunk, mielőtt belekezdünk a fogmosásba.

Az ínnyel párhuzamosan kell sikálni a fogakat

Mivel a fogak tövénél a fogzománc vékonyabb, így ha az ínnyel párhuzamosan sikáljuk a fogainkat, akkor még nagyobb az esélye annak, hogy kárt okozunk benne, amelynek következtében akár még az íny is megsérülhet, és ínyrecesszió alakulhat ki. Ezért is ajánlják a fogorvosok a körkörös vagy a fogak tövétől induló sepregető mozdulatokat.

Aki komolyabban elmerülne a témában, javasoljuk, hogy használja a fentebb is említett innovatív hírportál keresőjét. Csak be kell írni a fogmosás kulcsszót, és kapásból 100 olyan cikket dob fel, amely a fogápolással kapcsolatos. Gondoljunk csak bele, hogy ezzel mennyi időt és energiát megspórolhatunk!

Ráadásul ezen az oldalon nem csak egy oldalról mutatják be a témát, hanem ha szükséges, akkor pro és kontra szempontok szerint posztolják a cikkeket az oldalra, ami sokat segít a kiegyensúlyozott tájékozódásban.