Elektromos autó töltése biztonságosan: az áram-védőkapcsoló szerepe

0
108

A villanyautók megjelenése és népszerűségük növekedése a közlekedés mellett más területeket is megreformál.

Elég csak magára az akkumulátor töltésére gondolni, amit akár már otthon is meg tudunk oldani egy telepített fali töltő segítségével. Sok esetben azonban a hálózat nincs felkészítve ekkora terhelésre, így a védekezésről, biztonságról is gondoskodni kell.

Mire jó az áram-védőkapcsoló? Miért szükséges?

Ma már egy elektromos autó töltő beszerzése pár kattintás alatt megtörténhet például az eautotoltokabel.hu oldaláról. A telepítés azonban magas szakértelmet igényel és csak hitelesített szakember végezheti el. Ennek biztonsági és jogi okai vannak. Előbbi azért is fontos, mert nem minden épület hálózata képes megbirkózni a legnagyobb teljesítményű elektromos autó töltőkkel. Mivel rengeteg energiát fogyasztanak, túlterhelhetik a rendszert, ami jobb esetben “csak” a biztosítékot csapja le, viszont akár tűzveszélyes is lehet, ha alapos felmérés nélkül üzemelünk be egy ilyen berendezést.

Egyrészt ezért is van szükség szakemberre, hogy az optimális eszköz kerüljön telepítésre, másrészt érdemes mindent megtenni a biztonság érdekében. Itt kerül képbe az áram-védőkapcsoló, más néven a FI relé. Ez tulajdonképpen egy olyan áramköri megszakító, amit a szivárgó áram hoz működésbe. Az elsődleges feladata az, hogy érzékelje a szivárgó áramot, megszakítsa a névleges áramértéket, és időben kiadja a kioldási parancsot. A mögé kötött hálózati eszközöket védi ezáltal, továbbá a felhasználók biztonságáért is felel.

A FI relé egy egyszerűbb magyar megnevezés, ami az eszköz funkciójára utal. A köznyelvben ezenkívül még érintésvédelmi relének (ÉV relé) is nevezik.

Többféle típus is elérhető

Általában egy- és háromfázisú áram-védőkapcsolókat különböztetünk meg. A méretben tapasztalhatjuk a legnagyobb különbséget. Mindkettőnél a fázis(ok)nak és a nulla vezetőnek keresztül kell folynia rajtuk, mivel másképp nem képesek mérni az áramot. Az eltérő típusú áram-védőkapcsolók más-más szivárgó áramot képesek megfigyelni és kezelni.

Elérhető egyenáramot, lüktető egyenáramot és váltakozó áramot figyelő FI relé is. Ezek alapján különböztetünk meg négy fontos változatot: AC típus, A típus, F típus és B (illetve B+) típus. Utóbbi garantálja a legmagasabb biztonságot vagyon- és életvédelmi szempontból is.

Hogyan tudjuk, hogy valóban működik?

A FI relé egyik legnagyobb előnye, hogy ez az egyetlen olyan eszköz a villamos hálózatban megtalálható berendezések közül, ami rendelkezik teszt gombbal. Ennek minden esetben ott kell lennie, mivel a gyártóknak kötelező beleintegrálni.

A funkció használatával mesterségesen előidézhetünk akkora megkerülő áramot, ami kioldja a védőkapcsolót. A billenőkar lekapcsolódik, a mögötte lévő, bekötött eszközök pedig áram nélkül maradnak. Ha ezt tapasztaljuk, akkor minden rendben, a relé ideálisan működik.