Forint alapú, fix kamatozású új autó lízing? Könnyedén elérhető!

0
29

Ha ilyet szeretnénk, akkor érdemes lehet a nyílt végű lízing konstrukcióját választani, ami korábban csak cégek és egyén vállalkozások számára volt elérhető, de ma már magánszemélyek is igényelhetik. Csupán néhány dologra kell odafigyelni és máris kedvező feltételek mellett szerezhetjük be álmaink autóját.

A nyílt végű olcsóbb, mint a zárt végű változat

Ez mégis hogyan lehetséges? A Lizingo.hu nyíltvégű lízing útmutatójából is kiderül, hogy ennek az az oka, hogy a lízingcég az eladó számlája alapján vissza tudja igényelni a NAV-tól az autó teljes áfáját.

Fontos, hogy a konstrukció elején csak az önerőről állít ki számlát a lízingbe vevőnek, a finanszírozott összeg áfája a finanszírozónál marad. A kamatszámítás alapja így nem az eladónak kiutalt, lefolyósított összeg lesz a nyílt végű lízing esetében, mint ahogy ez a zárt végűnél lenni szokott, hanem annak áfa nélküli, nettó része.

A folyósított összeg áfáját a futamidő alatt kamatmentesen lehet törleszteni, mindig az aktuális havi tőketörlesztés arányában. A kamatot pedig csak a nettó részre fog számolni a bank. Itt három részből fog összeállni a havi lízingdíj: havi kamat, tőketörlesztés és tőketörlesztésre jutó áfa. Az első kettő összege minden hónapban állandó, csupán az arányok fognak megváltozni az idő előrehaladtával. Ez azt is jelenti, hogy a tőketörlesztés áfája minden hónapban kicsivel magasabb lesz.

A havi törlesztő is minimálisan emelkedni fog. Az áfát mindenképpen ki kell ugyan fizetni, mert az autó vételárának szerves része, azonban ennek a kamatát jórészt meg tudjuk spórolni.

Mi az a maradványérték?

A nyílt végű lízing esetében ez egy jellemző kifejezés. Ez az az összeg, amennyiért a finanszírozás futamidejének végén az autót meg lehet vásárolni a lízingbeadótól.

A maradványérték már a szerződéskötéskor rögzítésre kerül. Az eredeti vételár százalékában kerül meghatározásra, annál kisebb lesz az értéke, minél hosszabb a futamidő. 36 hónapnál például 20-40% között, 72 hónapnál pedig 5-20% között alakul.

Zárt végű lízingnél nincs maradványérték, mivel ott az utolsó havi törlesztő kifizetése után automatikusan megszerezzük a jármű tulajdonjogát. A nyílt végű esetében vevőkijelölési joggal élve szerezhetjük meg az autó tulajdonjogát.

Amit a vevőkijelölési jogról tudni kell

Nyílt végű lízingnél minden esetben vevőkijelölési joggal rendelkezik a lízingbe vevő. Ő határozza meg, hogy ki lesz jogosult arra, hogy megvásárolja az autót a futamidő végén a lízingbeadótól.

Három megoldás közül lehet választani:

  • Az első, hogy maradványértéken megvásárolja a banktól az autót.
  • A második, hogy másik személyt jelöl ki, aki megveheti a járművet.
  • A harmadik pedig az, amikor visszaadja az autót a banknak.

Ez utóbbit senki sem választja, mivel a maradványérték mindig a jármű piaci értéke alatt van, így mindenképpen érdemes kalkulálni annak megvásárlásával.