Pitbull, a kutyatársadalom kirekesztettje

0
32

Rengeteg kutyára mondják nagyon sokfelé, így a mi hazánkban is, hogy a pitbull nagyon veszélyes. Pedig igazából ezt a fajtát, vagy pontosabban az amerikai pitbull terriert csak az Egyesült Államokban ismerik el önálló fajtaként.

Itt Európában pedig az amerikai staffordshire terriereket vagy az erre nagyon hasonlító keverékeket szokták pitbullnak nézni. Való igaz, hogy patkány- majd kutyaviadalokon harcoltatták őket, de soha nem az emberekkel, hanem egymással kellett megküzdeniük.

Alaptalan a feltételezés, miszerint veszélyesek

Mint minden kutyának, a pitbulloknak is magas hústartalmú eleségekre van szükségük. A Falatozoo.hu állateledel webáruház kutyatápok nagy választékával áll a gazdik rendelkezésére, hogy kedvenceiket minden szükséges és egészséges tápanyaggal el tudják látni. Az oldalon forgalmazott száraz kutyatápok legalább 90 százalékban száraz összetevőket tartalmaznak. Tárolásuk így nagyon könnyű. Ideális bennük a hús és gabona aránya, s ezek megemésztése sem okoz nehézséget az ebeknek.

A pitek alapvetően egészséges négylábúak, a megfelelő és helyes gondozás mellett még 12 évnél is több időt megélhetnek erősen és problémamentesen. Arra érdemes ügyelni, hogy a kölykök mindig az aktuális életkoruknak megfelelő eleséget kapjanak, és később is az etetés a kutya habitusának megfelelő legyen. Egy mozgékonyabb pit mást kíván, mint egy lomhább.

Miért rossz a hírük?

A pitbull terriereket az angol bulldogok és a terrierek keresztezésével tenyésztették ki. Ebből lettek a mai amerikai staffordshire terrierek. Ez elismert FCI fajta. De emellett még olyan erős kutyát is szerettek volna kitenyészteni, amely nagyon jó harcos vagy küzdő kutya, angolul “pit”. Ezeket a négylábúakat pedig patkányviadalokon, majd fajtársaik és más kutyák ellen is felhergelték és ringbe küldték.

Nagy előny volt itt a más kutyákkal szembeni agresszivitás és az alacsony ingerküszöb. Mindegy volt, hogy néz ki az állat. Innen ered tehát a két kutyafajta nagy hasonlósága. A pitek nagyon izmosak, inasak, a marmagasságuk 53 cm és a súlyuk 27 kg. Talán még kissé „kecsesebbek” is, mint a nagy elődök, a staffik. De mindenképpen az egyik legtoleránsabb fajta.

Egy nemzet bébiszittere lett

Sajnos ezek a bikaszerű fejű kutyák méltánytalanul kirekesztettek még ma is. Pedig az USA-ban a „The Nanny Dog”, azaz a dajkakutya néven is nevezik sokan. Rengeteg amerikai generáció bízta ezekre az okos, kedves és hűséges kutyákra a legféltettebb kincseit, a gyermekeit. Ha azt kérdezed, hogy miért, arra nagyon egyszerű a magyarázat: a pitbull terrierek bizonyultak a legmegbízhatóbb kutyának mind közül.

Azoknak, akik ismerik, teljesen felesleges dicsérni ezt a fajtát. Ha pitet fogadsz az otthonodba, biztosan nem fogsz unatkozni. Kitölti majd minden az idődet ez a csodás kutya, hamar befészkeli magát nemcsak a szívedbe, hanem a gondolataidba is. Nem hiába vált egyre népszerűbbé.