Vernee Mars áttekintés

0
1438
Vernee Mars áttekintés
Vernee Mars áttekintés

A második telefon, amit a Vernee-től láttunk, a Mars, egy megfizethető Androidos telefon, ráadásul elegáns kinézettel. Alábbiakban megmutatjuk pontosan mit is kapsz a pénzedért, ha egy Vernee Mars-ot veszel.

Már az is lenyűgöző volt, amit a Vernee az Apollo Lite-tal piacra dobott, de a Mars még ennél is jobb. Bár ez a nyolcmagos okostelefon nem annyira gyors, mint a tízmagos Appollo Lite, mégis egy nagyon jól megépített telefon ezért az árért.

A telefon támogatja a 4G hálózatot. Dual SIM-es, a hibrid SIM-kártya nyílásba vagy egy második nano-SIM kártyát lehet tenni, de használható microSD (128GB-ig) kártyának is.

Amíg az Apollo Lite kevésbé a kinézetével, inkább a teljesítményével tűnik ki, a Vernee Mars teljesen a fordítottja. Félreértés ne essék, a Mars távolról sem egy lassú telefon, de a kinézete elsőrangú.

Hátulról a Vernee Mars könnyen összetéveszthető egy iPhone 6-tal, különösen az aranyszínű. A Mars teljesen alumínium ötvözetből készült, úgy, hogy a kamera érzékelője egy picit kiemelkedik a felszínből a bal felső sarokban (de nem annyira, hogy a telefon billegjen, ha sima felületre helyezzük). Csakúgy, mint az iPhone-nak a Mars-nak is vékony antennacsíkozás van a hátlapján, amely a teljesen fémből készült telefonok térerőproblémáját hivatott megoldani vagy legalábbis segíteni a vételt.

De a Mars nem iPhone, előröl már tisztán látható a különbség. Nincs külön home gomb és az általános Android-standard home, vissza és multitasking gombok szoftveres kombinációk, amelyek a képernyő alján helyezkednek el és csak akkor láthatóak, amikor a telefon ébren van. A teljesen fekete felületet csak a hangszóró, a szelfi kamera és a telefon tetején található LED üzenőfény töri meg.

A Mars azon kevés telefonok egyike, amelyik az ujjlenyomat-olvasót a telefon jobb oldali élére tette – ilyen megoldást mostanában Sony telefonoknál láttunk, azzal a különbséggel, hogy a Mars ezt a bekapcsoló gomb alá tette, nem integrálta bele abba. Véleményünk szerint ez egy nagyon jó hely, mivel akár a hüvelykujjnak és a középső ujjnak is természetesen kézre áll (függően attól, hogy jobb- vagy balkezes a használó). Teszteléskor nagyon jól működött, a hivatalos 0,1mp-es válaszidőhöz méltóan és még jól is áll a szépen lesimított fém házon.

A tetején vékonyan cizellálva, a fém él láthatatlanul olvad egybe a 2,5D ívelt üvegfelületbe, ami a képernyőt borítja. A kettő találkozása olyan szépen el van dolgozva, hogy teljesen láthatatlan, és még az ujjaddal sem érzed a kapcsolódást, ez különösen esztétikussá teszi.

A képernyő maga egy 5,5 colos in-cell teljes LCD, Gorilla Glass 3-as üvegből. Full HD felbontást tud (1920×1080 pixel), amely ezen ár kategóriában még mindig nem minden telefonnál alap. Minden, ami a képernyőn látható kristálytiszta élességű, oldalról nézve is nagyon jó a minőség és a színek is valódi hatást keltenek. A Vernee hivatalosan 1000:1 kontrasztarányt vállal, de mi szeretnénk persze ennél egy kicsit nagyobb fényerőt látni. Ilyen árért azonban igen nehéz emiatt bosszankodni.

A képernyő keret mindössze 1mm vastag mindkét oldalon, ami segít a teljes méret csökkentésében. Bár ez a telefon egy phabletnek minősül, nem érződik olyan szélesnek, mint egy phablet mivel 151x73mm-es egy vékonyabb kerettel, mint az Apollo Lite 7.6mm-es kerete. Azonban van a képernyő alatt és felett jó sok hely így a képernyő-test aránya 81 százalékos.

Az Apollo Lite-al közösen mindkét telefonnak az alsó szélén van egy hangszóró, ami sokkal kedvezőbb, mint egy hátulsó hangszóró (ami nagyon sok olcsóbb telefonnál így van), amivel a hang éppen oda megy, ahova nem akarjuk. A hangszóró egy USB-C port mellet helyezkedik el, ami támogatja a digitális hangot. Még lehet használni egy alap fülhallgatót is a tradicionális 3.5mm-es jack dugóval.

A bal oldalon helyezkedik el az egy helyes SIM kártya tartó. Ez egy hibrid SIM kártya tartó, amibe lehet tenni egy Nano-SIMet vagy egy Micro-SIM kártyát. Vaaaagy egy Micro-SIM kártyát és egy microSD kártyát 128 GB-os kapacitással. Nem lehet két SIM kártyát és microSD-t használni egyszerre, ami talán frusztrálni fog néhány használót de nem mindenkinek kell a kettő.

Alap hardver és teljesítmény

A Vernee Mars teljesítménye minden bizonnyal megfelelő a mindennapi használatra, bár nincs benne semmi nagyon extra. Valós használat közben a műveletek többnyire simán működnek, ami egy kicsit meglepő, tekintettel a bloatware puszta hiányára.

Az alap hardver a Vernee Mars-ban egy nyolcmagos Helio P10 processzor, egy chip nyolc Cortex-A53 maggal, amit az Elephone P9000 és a Meizu M3 Note is használ. A legtöbb szempontból egy kicsit gyorsabb, mint az előbb említett két telefon és megközelíti a tízmagos Vernee Apollo Lite sebességét.

A Geekbench 4 és az AnTuTu 3D általános teljesítmény tesztjében 2732-es és 50,004-es eredményt rögzítettek, valamint 8- és 18fps-t a T-Rex és Manhattan elemekben, amit grafikai alapon a GFXBench-hez hasonlítottak.

A JetStream, egy Javascript alap, a Vernee Mars-on 24.712-t rögzített, ami átlagos egy olcsó telefonra.

Már említettük, hogy a Vernee Mars támogatja a kivehető tárhelyet 128GB-ig microSD-n keresztül de ami még lenyűgözőbb az a 32GB-os belső tárhely. Még mindig olyan időkben élünk, ahol sok olcsó telefon 8GB vagy talán a szerencsésebbek 16GB belső tárhellyel rendelkeznek. Sok használó már elegendőnek fogja találni a 32GB-ot bővítés nélkül.

Az akkumulátor kiemelten jó, mivel sikerült több, mint egy napi használatot kibírni egy 3000mAh-es teleppel. Persze ezt nehéz lemérni, mivel mindenki máshogy használja a telefonját, így lehet, hogy neked más tapasztalatod lesz. Ami inkább érdekes az az, hogy támogatja a gyors töltést. De nem a Qualcomm Quick Charge- ot hanem a Vcharge-ot; a dobozban adott adapterrel 30 perc alatt 50 százalékra fel lehet tölteni.

Csatlakoztatás

Ebben a részen van egy eltérés a vanilla Android Marshmallow-tól a Vernee Mars-nak: támogatja a Turbo Download-ot, ami összevonja a mobilinternetet és a Wi-Fi-t, hogy gyorsabbak legyenek a letöltések.

Hogy ez neked mennyire számít csak azon múlik, hogy milyen gyakran töltesz le nagy fájlokat. Nincsen infravörös jeltovábbító vagy NFC-re támogatás (kivéve az Android Pay-re) viszont minden más alap megvan a telefonon, mint például a kétsávos 802.11a/b/g/n/ac-s Wi-Fi, Bluetooth 4.0, GPS, A-GPS, GLONASS, és OTG.

A duális SIM kapacitás néhány embernek nem fog tetszeni, de miközben néhány kínai telefon (például a Xiaomi) nem támogatja a 800MHz-es 4G sávokat, amit a O2 és a Giffgaff használ, a Vernee Mars képes 4G-s sávval működni.

Kamerák

Az Apollo Lite-nál a Vernee két Samsung kamerát választott ki de itt a 13MP-es Sony IMX258-at használja, ami szerintünk egy jó döntés ennél a költségvetésnél.

A kamerának f/2.0-ás nyílása van, fázisérzékelő autófókusza és duális LED villanása, plusz még támogatás a teljes HD videók felvételéhez 30fps-el. Nincs képstabilizátor – ami nagyon egyértelmű lesz, amikor a hetedik emeletről szeles idő közben képeket próbálsz készíteni.

Elől egy 5MP-es Samsung S5K5E2- es kamera van. Ami az Apollo Lite kamera alkalmazását illeti nagyon alap és nem sokkal többet kínál, mint a normál Panoráma és HDR mód. A beállításoknál van lehetőség az arcfelismerésre, a mosolygó képre és a automatikus táj választásra, plusz még a 40 képes burst módra. A tesztképeinken nagyon észrevehető homályosodás van sivár fényviszonyok mellett készített képeknél, viszont ha megfelelő fényviszonyok vannak, akkor elfogadható munkát végez a kamera.

Szoftver

Az egyik legjobb dolog magán a készüléken kívül az, hogy egy naprakész Android – Marshmallow verziót futtat. Ami még jobb az az, hogy a Vernee nem nyúlt hozzá az operációs rendszerhez a Turbo Download módon kívül semmihez. Ez azt jelenti, hogy nem lesznek extra gesztusok, mint például a dupla tapintás a képernyőre, hogy felébredjen, de sok használó örülni fog annak, hogy az Android olyan állapotban lesz, mint ahogy azt eredetileg kitalálták.

Specifikációk

 • 5 colos teljes-HD (1920×1080) LCD kijelző Gorilla Glass 3-mal
 • Android 6.0 Marshmallow
 • 2GHz Helio P10 nyolcmagos processzor
 • Mali-T860 MP2 GPU
 • 4GB LPDDR3 RAM
 • 32GB tárhely, 128GB-ig microSD kártyán keresztül
 • 4G FDD-LTE 800/1800/2100/2600MHz, Duális-SIM Duális-Készenlét (választhatsz második SIM kártyát vagy microSD kártyát)
 • duális sáv 802.11a/b/g/n/ac Wi-Fi
 • Bluetooth 4.0
 • GPS, A-GPS, GLONASS
 • USB-C
 • OTG
 • ujjlenyomat szkenner
 • 13Mp Sony IMX258 hátulsó kamera f/2.0-os nyílással, PDAF, duális-LED villanás
 • 5Mp Samsung S5K5E2 elülső kamera
 • 3000mAh akkumulátor Vcharge-al
 • 6mm
 • 165g

Véleményünk

A Vernee Mars egy tisztességes, alacsony költségvetésű okostelefon jó külsővel és jó teljesítménnyel.

Előnyei a 32GB alapértelmezett tárhely, gyorstöltés, microSD és duális SIM kártya opció.

Vernee Mars áttekintés