A HUAWEI a 2017. évi 5G Világtalálkozó díjnyertese
A HUAWEI a 2017. évi 5G Világtalálkozó díjnyertese

Londonban az SOC megoldások terén elért eredményeiért a ’Legjobb 5G alapfejlesztési Díj’ a Huawei trófeája lett a hónap derekán lezajlott ’5G World Summit 2017’ rendezvényen.

Ez volt az első alkalom, hogy díjat ítéltek oda és ez a Huawei kiválóságát ismeri el.

Magyarországon a Huawei neve a köztudatban a mobiltelefon piaccal összefüggésben honosult meg. A Huawei csak a látványos okostelefon fejlesztések terén számít új belépőnek. Itt viszont hamar felküzdötte magát a harmadik legnagyobb piaci szereplővé.

Az információ-technológiában a Huawei márka jóval régebbről ismert a vállalati telefonos kommunikáció és a LAN hálózatokba illeszthető egyéb eszközök (pl. routerek) révén.

Emiatt a felvezetőben leírt SOC rövidítés is tisztázandó, mert nem az okostelefonokba épített SoC rövidítéssel azonos. Utóbbi a ’System on Chip’ rövidítést takarja és az okostelefon szívét jelentő mikroprocesszorba integrált működtető rendszer egészét jelenti. Az SOC pedig a ’Service Oriented Core’ rövidítése, és a szolgáltatás orientált hálózati alapfejlesztés tevékenységi körét öleli fel.

A londoni döntés a Huawei által ebben a tevékenységben elért vívmányokat díjazza. A Huawei az első vállalat a világon, amelyik világosan definiálja az 5G hálózatok magszerkezetét.

Ez az áttörés a korábbi bizonytalanságokat oszlatja el, amelyről korábban itt született cikkünk.

A Huawei válasza a szolgáltatóknak utat mutat, hogyan hatoljanak be mélyebben a meglévő GSM (Global System for Mobile Communications) piacra oly módon, hogy az egymásra épülő szegmenseket megszerezhessék és jövőbiztos megoldásokat szállíthassanak.

A Huawei által elért eredmények lehetővé teszik, hogy az összes létező 2G/3G/4G és az 5G hozzáférési követelményeket teljesítsék. Egyazon magfelépítésű hálózati elvek szerinti igénybevételt biztosít kötött hozzáférésű hálózatok, a Wi-Fi és LPWAN (Low Power Wide Area Network kis adóteljesítményű kiterjedt hálózatok) kiépítettségekben.

Ez óriási jelentőséggel bír befektetési szempontból a szolgáltatók számára a korábban kiépített rendszerek értékállóságának megőrzésében, és a kapcsolati megoldások skálájának kiszélesítésében.

A Huawei a kutatások eredményeként zökkenőmentes átmenetet és átállást kínál a szolgáltatóknak. Tavaly a Huawei kezdeményezésében már sikeres együttműködés indult el működő rendszerek tesztelésével. Ezeket a Huawei nem kisebb szolgáltatókkal, mint a Deutsche Telekom és a Vodafone vállalatokkal karöltve mutatta be Londonban.

Visszatekintés: a hálózati architektúra, -technológia és újítási megoldások vonatkozásában a Huawei komoly múlttal rendelkezik. Az USA-beli Sisco céggel bő két évtizeddel ezelőtt indult együttműködését máig gyümölcsözteti. Bár a kapcsolatot a kínai partner részéről több, mint tíz éve megszakították, a hálózatépítési tapasztalatok nem mentek veszendőbe és ezek továbbfejlesztése avatta mára a Huawei vállalatot a piac kikerülhetetlen tényezőjévé.

www.huawei.com

A HUAWEI a 2017. évi 5G Világtalálkozó díjnyertese