Miért is kell fejreállni a Google Pixel 2 telefontól?

0
1065
Miért is kell fejreállni a Google Pixel 2 telefontól?
Miért is kell fejreállni a Google Pixel 2 telefontól?

A Google októberi attrakciója tavaly a Pixel Phone, idén a Pixel 2 és a Pixel 2 XL mobiltelefon páros.

A Nokia 8, Samsung S8, Apple 8S, Android 8 után már nekem nyolc, hogy ma mivel jön elő a Google.

2017 őszére kifulladt a verseny tempója. Mivel a Qualcomm gyár nem tudott, vagy nem akart kihozni új lapkát idén, a pályán a versenyzők feltorlódtak a ”Snapdragon 835 lapkakészlet” útszűkületnél.

Példaként tavasz óta a Samsung S8, a Sony Xperia G8441, az Asus Zenfone 4 Pro, legutóbb az LG-től a V30 csúcskészülékekben a 835-ös ketyeg. Még az olyan feltörekvő kínai gyártók is, mint a OnePlus 5, a Moto Z2, a Meizu Pro 7 és a Xiaomi Mi Mix2 is ilyennel operálnak. Ebbe bocsátkozik a Pixel 2 bele.

A kijelző fronton patthelyzet van, teljes felületet egyetlen gyártó sem tud érintésre érzékennyé tenni,  s azt sem tudták megoldani, hogy az előlap érintőfelülete birkózzon meg az ujjlenyomat leolvasással.

Ezek után az, hogy hány hüvelykes a kijelzők átmérője már csak a homo sapiens mellső végtagjának  fogásra idomult tenyérméretétől és ujjhosszától függ.

Ha a belső és a külső fizikai paramétersor kilőve a fenti korlátok miatt, akkor mi marad?

Marad a tárméret plusz műveleti memória bővítés párhuzamos számháborúja, ami miatt az egekbe szálltak a memóriaárak.

Vagy az akkumulátorok kapacitásának kérdése, ami mindenkit érint és mindenkit érdekelne, ergo ezen a területen nem történik semmi.

Marad még a képalkotás. A gyártók már letértek a féktelen megapixel hajhászásról, elfordultak a pixelméret növelés és a fényérzékenység emelés irányába. Mindkettő kulcsfontosságú a digitális fényképezés feladatában és a fotózásnál minőségjavulást eredményeznek.

A rekeszérték csökkentésében nemigen tudnak az ‘f1.8’ érték alá menni, mennél kisebb a szám, annál több fény jut az érzékelő lapkára (veszteségmentes fényáteresztés esetén f1.0 értéket kapnánk).

Kétoptikás, vagy egyoptikás? Íme, itt a verseny, a mélységérzet növelése az új marketing csata tere.

Ilyeneket olvasva a DSLR tükörreflexes/cserélhető objektíves fényképezőgép tulajdonosok sírva fúrhatják fejüket a párnába. Mobiltelefonnal kelni versenyre a sokszázezer forintos profi gépekkel? Ezért nagyhatalom a marketinges csapatok vevőbefolyásolással megbízott részlege.

A Google Pixel 2 és a Google Pixel 2 XL belül mindenben azonos, csak az XL nagyobb kijelzőt kapott.

Műveleti lapka: Snapdragon 835
Kijelző ármérő: 5 hüvelyk (XL esetén 6 hüvelyk)
Belső tárhely: 64GB / 128GB
Műveleti DRAM: 4GB
Por- és vízállóság: IP67
Hátlapi kamera: 12.2 Mpixel
Fényérzékenység: f1.8
Plusz memóriakártya: nem
Fülhallgató kimenet: nincsen
Ujjlenyomat olvasó: hátoldali
Akkumulátor: 2700 mAh  (XL esetén 3520 mAh)

Megjegyzendő, hogy a lapkája az akkor legfrissebb, egy generációval gyengébb lapka, de a Samsung Galaxy S7 már másfél évvel ezelőtt teljesített minden fenti kritériumot. Sőt microSD kártyával bővíthető. Az ujjlenyomat-olvasás a frontoldali gombon érintős, fülhallgató kimenete szabványos  3.5mm és van neki. Az akkumulátora 3000 mAh kapacitású, az optika fényérzékenysége f1.7 érték.

A Pixel 2 és Pixel 2 XL – mivel a Google a fejlesztője – viszont Google Assistant beszédértés vezérlésű.

Kép és anyag forrása: Google

Miért is kell fejreállni a Google Pixel 2 telefontól?