Okostelefonok a világban
Okostelefonok a világban

A statisztikák adatai sok olyan információval szolgálnak, amelyek még a jártasabbakat is meglepik, mert csak beszélünk róla, de nem fogjuk fel a hatalmas dimenziót, amit az okostelefonok ipara megnyitott.

A 2008-tól, azaz tíz évvel ezelőtt elindult ciklikus gazdasági válság – a tőkés termelési mód velejárójaként – olyan mély sebet ejtett a legerősebbeknek hitt országokon is, amelyet senki nem jósolt. Az USA felfújt bankrendszere hitelválságot zúdított a világra, Izland gazdasága konkrétan össze is omlott, jövedelmüket az izlandi egyének és az állam egyaránt USA értékpapírokban tartották.

Ekkor egy Steve Jobs nevű zseni a cégét az iPod után új termék kifejlesztésére fogta be. Tizenegy éves az iPhone X és ez volt az a termékfajta, amelyik kirántotta a világot a gazdasági mélyrepülésből.

Az okostelefon és a mellé felnövő táblagép piac, na meg a kiegészítők sokasága a mai kor húzóipara.

Ahogyan az a hatvanas években az amerikai autóipar volt.

Az Apple ma alkalmazottainak létszámát tekintve külön birodalom. Forgalma szerint a világ tizenkettedik legnagyobb vállalkozása. 120 ezres alkalmazotti állományával nincs a legnagyobbak között, de az információtechnológia szeletében az egy alkalmazottra jutó bevételekben a legelső.

A mobiltelefonok elterjedtsége (magyarul penetrációja) a  világ lakosságának körében 2016-ban is több, mint 60% volt, 2019-re az előrejelzések már 2/3-os aránnyal kecsegtetnek.

Ez akkor 2.1 milliárd embert jelentett, 2020-ban okostelefont közel 3 milliárd ember fog használni.

Az okostelefon-cunami első számú haszonélvezője a koreai kis tigrisből behemót fenevaddá kinőtt Samsung. Globális összevetésben a Samsung egyedül 2017. második negyedévében kb. 80 millió telefont szállított a világnak. 2010. első negyedévében a Samsung kibocsátása ’csak’ 2.4 millió volt.

Az Apple hazai pályán – a jól megdolgozott és uniformizált USA belső piacán – szenvedett súlyos vereséget iOS rendszerű iPhone telefonjaival az Android rendszerrel betámadó Samsunggal szemben. Egy éve is már több, mint 70 millió USA-beli telefontulajdonos volt a Samsung vevője.

Záróadatok szerint 2016-ban összesen 1.2 milliárd okostelefon kelt el a világban.

2018-ban ennek a másfélszeresét fogja produkálni.

Az Apple és a Samsung a világ összes eladásának együtt a 40%-át tudják magukénak.

A piac domináns szereplője, ha nem a diktátora a Samsung.  Mobiltelefonból tavaly közel 320 milliós, az Apple közel 220 milliós eladást produkált.

Harmadik legnagyobb gyártóvá a pár éve szinte a semmiből jött Huawei lépett elő 10%-os piaci részesedéssel. Torzító tény, hogy  helyi márkaként ezt a kínai piac felszívóképességének köszönheti.

Már igen sok a közölt szám, ezért a telefonok területéről lépjünk át az alkalmazások területére.

Itt egyetlen adatpár segíti az eligazodást, az App Store az almás tábort több, mint kétmillió OS alkalmazással támogatja, míg az ellenlábas Google Play közel hárommilliós Android alkalmazást kínál.

Hát ebben kellene eligazodni(?).

Az okostelefon a meredek felfutás után is őrzi előkelő helyét. A tárgynak kicsi de nagyértékű telefonok magas árai óriási bevételeket hoznak termékgyártónak és szoftverfejlesztőnek egyaránt. Presztízstermékek, emiatt számos ésszerű elemzés és magyarázat csődöt mond vagy félrevezető.

Forrás és képanyag: www.statista.com/statistics

Okostelefonok a világban