Samsung A10S mobiltelefon

Korea és Kína meglepetésre összefog a mobilgyártásban

0
811
Samsung Galaxy A10S mobiltelefon

Samsung A10S mobiltelefon célozza meg azokat, aki jártasak a telefónia világában és ezt egyre olcsóbbnak szeretik látni. Augusztus végére ütemezte Korea a modell piaci belépését remélve, hogy abból a telefon újabb szeletet hasíthat ki.

A piacdiktáló márka éhes, és hordozható telefonjainál kopírozza a televíziós szegmensben sikerre vitt üzletpolitikáját. Olyan szélesre kell nyitni a választékot, amilyen szélesre csak lehet. Ne történhessen az meg, hogy akár egyetlen potenciális vásárló úgy forduljon ki a boltból, hogy – bármilyen – elképzeléséhez ne talált volna ahhoz passzoló Samsung telefont.

Új beszerzésnél a friss vásárlások zömét rég nem a praktikum vezérli, egyre inkább a presztízs. Vagy a sznobság és a csillapíthatatlan emberi vágy a birtoklásra. Olyan telefon kell nekem, amin nem csak a vakuval lehet villantani.

Mitől várják a Samsung A10S mobiltelefon népszerűségét?

A nagy gyártók ügyesen megtanították a népet, telefonvásárláskor mire kell odafigyelni. Mindenekelőtt legyen elég nagy, hogy kilógjon a tenyerünkből, mert csak így veheti észre szomszéd/kolléga/barát/ellenség azt, hogy vadiúj a teló. Aztán fontos a lecsurgó képernyő, a káva bármilyen keskeny is, mára ősellenségnek számít. A kijelző látványát ne törje meg semmi, ne legyen szenzorok miatt feláldozott fekete csík a tetején, sem holmi kezelőgombok miatt az alján. Legyen rajta egy fekete lyuk, amiből már látszik, hogy a szelfi kamera fazonja az utolsó divat szerinti dizájn.

Galaxy A10S mobiltelefon specifikáció

Mit sajnál a gyártó?

Hogy nem lehet az árcédulát a telefonról cérnán lógatva tartani, hogy fityegve demonstrálja: én biza jóáras vagyok. Hogy ez a modell olcsó-e, az igencsak viszonylagos. A Samsung A10S mobiltelefon árkialakításánál azt a sávot célozták meg, ahol öldöklő a verseny. Ez a (jóval) százezer Ft alatti nagyságrend. Ahol a telefon már elég jó, de a tőle drágább 200 ezres árkategóriát ívben kerülje, nemhogy a vákuumos 300 ezres ársávot. Demonstratív külső, Samsung és olcsó.

Mi a marcona valóság a Samsung A10S mobiltelefon esetében?

Örülhet a szolgáltató, mert hálózatfüggő készülékként új(abb) hűségidős előfizetést az A10S sokat tud majd eladni. Relatíve olcsó mobilként Magyarországon ez drága még így is. Ára tendál a magyar nettó havi minimálbérhez. Telefonért ekkora összeg enyhe luxus. Mintha Németországban élve közel egymillió forintos telefonra lőnénk, tudva azt, hogy ilyen telefon nem is létezik. Akkor mi átlagmagyarok mi leszünk, ha egy összegben készpénzért megveszünk egy ilyen Samsung A10S mobiltelefon készüléket?  Vele mi leszünk a Kárpát-medence krőzusa. A ’Kárpát-medence géniusza’ címről lecsúsztunk, az a szomszédban kelt el régebben. Mindent a viszonylagosság ural.

Jól idomított fogyasztóként mit is kapunk cserébe?

A Samsung A10S mobiltelefon megadja az érzetet, hogy külcsínre bizony jobb telefonnak látszik, mint az valójában. A friss modellt alig lehet külsőségeiben megkülönböztetni a méregdrága Galaxy S10 fajta Samsung zászlóshajóktól. Méretre az S10+ és a kijelzőnek szinte az S10 a mása. Csak épp a felbontása annak negyede: 720×1520 > <1440×3040.

A kijelző (271 képpont/hüvelyk) így is közel nyomdai képminőséget kínál. Maga a panel a LED kategória helyett TFT változat. Főleg nem AMOLED, attól jóval olcsóbb, de tartósságban élen jár. Az A10S egyéb adatai is visszafogottak. Akkumulátor kapacitása viszont állja a versenyt az S10-es változatokéval. Még SD-kártyahelyet is kapott 512 GB-ig.

Az A10S a kínai fejlesztésű (ODM) modell A6S utódterméke.

Az ODM jóval több és minőségileg más, mint a sima OEM. Az OEM kategória leginkább bérgyártást fed, míg az ODM a bérgyártó saját fejlesztéseit is magába foglalja. Az A10S elődje, az A6S egy csak Kínának szánt Samsung modell volt (a modell nevében az ’S’ lehet, hogy eddig azt jelentette, hogy ’Sajnos csak Kínában kapni’?).

Az A10S modellel Korea szakít a múlttal, és a helyi piacra termelő helyi Wintech gyártóval is. A szintén ODM modell A10S a világ országai felé nyit. Gyártója a Yongrui Electron Technology, Sanghajtól 100 km-re Jiaxing városában.

Ez kettős áttörés.

A koreaiak Kína közelségétől hagyományosan sosem voltak jól és eddig szándékosan máshol – maláj, vietnami és más országbeli bázisokon – gyártatták le a készülékeiket.

Féltek a kínai koppintástól > most meg maguk is kínai technológiát alkalmaznak már a termékfejlesztés fázisában is.

Szöulban lett egy kis bibi: szemben az OEM változattal a termék szellemi tulajdona ODM gyártás esetében már nem a koreaiaké, hanem a kínaiaké. A deklarált és egyetértéses eltulajdonolással Korea behódolt. Gyártási kapacitás gondja vagy költségelemzési ok, vagy csak belátó és él a nálánál már gyorsabb termékfejlesztési ciklus előnyével Kínában.

Nézzük a vevő oldaláról az efféle együttműködés előnyeit: az a rossz hír, hogy a korábban bevett OEM megoldással szemben az újfajta ODM a vásárló szempontjából nem eredményez olcsóbb áron terméket. Bár így lenne, jó is lenne. Legalább a színei érdekesek.

Samsung A10S mobiltelefon piros színváltozatban

www.samsung.com

Samsung A10S mobiltelefon