Hazájában első lett az OPPO kínai mobilgyártó

nemvárt őrségváltás

0
744
Hazájában első lett az OPPO

Hazájában első lett az OPPO kínai márka a 2021 januári statisztika adatai szerint. Világelsőségre hajtó Huawei versenytársa – a Samsung és Apple megelőzését célul kitűzve – saját országában a vezető helyét sem volt képes megtartani.

Hazájában első az OPPO, az USA szankciók a Huawei céget sújtják.

A Huawei vesztes nemcsak a piacrészesedés, hanem az alkatrész források zsugorodásának szempontjából is. Számára szűkös lett az 5G képes központi processzorok hozzáférése.

Eközben a kínai mobiltelefon eladások 300 US$ (kb. 100ezer Ft) alatti szegmensének 1/3 részét 5G képes készülékek teszik ki. 2020. utolsó negyedévben Kína forgalmát már 2/3 arányban 5G képes telefonok képezték. Ezt az óriási igényt a Huawei már nem volt képes kapacitással lefedni.

A Huawei kikopott és helyére az OPPO és a Xiaomi kúszott be. Az OPPO a bolti eladásokat, míg a Xiaomi a netes eladásokat dominálja.

Counterpoint Research friss adatközlése szerint 2010-ben az OPPO hajszállal, de 21%-os részesedésével megszerezte a hazai értékesítési versenyben az első helyet. Nyakán a VIVO a maga 20%-ával, a Huawei, Apple és Xiaomi egyaránt 16-16% részt tudhat magáénak Kínában.

2021. januárját tekintve az OPPO 2020. januárjához képest 33%, míg 2019-hez képest 2020-ban éves szinten 26% növekedést mutatott. Nagyot dobott az OPPO eladásokon az ’A’ széria és Reno5, Reno5 Pro és a Reno5 Pro+ nagy sikere, utóbbi a tavalyi év végén.

Oppo Reno5 5G mobiltelefon
Oppo Reno5 5G mobiltelefon

Könnyítette a dolgát, hogy az előző generációs Reno szériához képest az újat 10%-kal olcsóbban árusította. Tavaly november óta a legkelendőbb 5G képes telefon Kínában az OPPO A72 5G modell lett.Oppo A 72 5G mobil front

Oppo A 72 5G mobil front

Az OPPO a Huawei NOVA és ENJOY szériák rovására nyomult előre.

A Huawei piaci helyezést tovább rontja, hogy eladta/önállósította saját ’HONOR’ almárkáját. Kénytelenségből így a nagyobb hasznot hozó prémium szegmens felé kell fordulnia. Itt  viszont nagy volumenű értékesítés nem jellemző. Tízezres méretű bolthálózata zsugorodni kezdett, csuknak be az értékesítők, és 2021-ben a piaci részesedésének a további zsugorodást jósolják.

Fotóanyag forrása: www.gizmochina.com

Hazájában első lett az OPPO