Redmi Note 11 Pro egyelőre szappanból kifaragva

őrségváltás chip fronton

0
573
Xiaomi Redmi Note 11 széria
Xiaomi Redmi Note 11 széria

Redmi Note 11 Pro egyelőre szappanból kifaragva létezik, de már gyűjti a gyártó az előrendeléseket. Nem teljes a specifikáció sem, de egypár alapdolgot biztosra lehet venni.

Az €300+ árkategóriában nagy mozgásteret a gyilkos verseny nem hagy. Az előd Redmi Note 10 Pro jól összerakott képességei (jó kijelző, nagy akkumulátor, gyors processzor, kellemes kamerarendszer) után nem könnyű feladat újítani.

Az éves modellfrissítés kényszere alig hagy mozgásteret.

A fentiekre figyelemmel játszhat még a tármérettel vagy kénytelen belenyúlni az elektronikába.

Memóriabővítés terén van némi mozgástere, a nemzetközi memóriagyártó kapacitás elégséges kínálata lefelé mozgatja az árakat. Egyébként az ínségesebb időkben pont az előd modell jeleskedett, a műveleti RAM bővítésére a fix háttértár memóriából csípett le egy darabot virtuális RAM céljából.

Xiaomi Redmi Note 11 alapszínekben
Xiaomi Redmi Note 11 alapszínekben

A Note 11 Pro jövője egy jó vezérlő chipen múlik.

Ha nem számítjuk a különutas Apple saját fejlesztésű ’A’ szériájú SoC chipjét, ami most az A13 verziónál tart, akkor sokáig az Android világ kétpólusú volt. A koreaiak Samsung Exynos processzor családját csak az amerikai Qualcomm cég Snapdragon családja tudta megszorongatni. Ezért ezek inkább együttműködtek, semmint hogy konkuráltak.

Aztán a kínai MediaTek cég Dimensity családja kéretlenül zárkózott fel és tudta színesíteni a kínálatot. Ezt a versenyzőt a hatalmas felszívó képességű kínai belső piac könnyedén hívta életre. Ráadásul a technológia elérhető/megszerezhető volt, az Apple is kínai gyártósoron gyárt. A Kínára korábban – joggal – dühös Korea is már működik együtt ottani gyártókkal. Bizonyos koreai modellek (pl. a Samsung Galaxy A32) egy ideje már kínai chippel vezérelve ketyegnek.

A Note 11 széria a Dimensity 920-as SoC-t kapja.

Ez izmosabb, energia hatékonyabb és – főleg – olcsóbb, mint a Note 10 Pro elődnek a Snapdragon 732G vezérlő processzora. Hátrányból előnyt kovácsolni, ez az igazi lelemény. A chipváltást nem más, mint a krónikus chiphiány is sürgette, ami már a világ autóiparát is lassan térdre kényszeríti.

Az akkumulátor méret növelésének igényére hivatkozva előbb a fülhallgató aljzat majd a dedikált SD memóriakártya bővíthetőség esett áldozatul. Ez volt egy érv, egy másik pedig az Apple majmolása. Utóbbi tudatosan irtotta ki a 3.5mm aljzatot az általa forgalmazott vezeték nélküli fülesek javára.

A Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5000 mAh mellett mindkettőt megtartotta.

Vannak még csodák, vagy csak egyszerűen a gyártó odafigyel a vevők óhajaira és teljesíti azokat. Ebben az árszegmensben ez nagy fegyvertény, nem véletlenül akar a Xiaomi a vezető gyártóvá válni.

Hazai elérhetőségről egyelőre nincsenek hírek, de lesz majd egy alap Redmi Note 10 is. Lesz egy Pro Plus változat is,  amelyikben viszont egy Snapdragon 778G lesz a vezérlő SoC kissé nagyobb aksival.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro egyelőre szappanból kifaragva