Virtuális RAM bővítés Oppo Find X2 és Redmi Note 10 Pro

Végre vége a memória szűkösségnek!

0
959
Virtuális RAM bővítés Oppo Find X2 és Redmi Note 10 Pro 5G
Virtuális RAM bővítés Oppo Find X2 és Redmi Note 10 Pro 5G mobiloknál

Virtuális RAM bővítés Oppo Find X2 és Redmi Note 10 Pro modelleknél szinte egyszerre történt két gyártói bejelentéssel kapott hírt. Az androidos modellek működése ezzel rugalmasabb és gyorsabb lesz. Ledől a korlát az Android rendszer fix adattárolójának és a használatfüggő közvetlen elérésű műveletek memóriái között.

Nincs kizárva, hogy a felhasználói rendszerek közös fejlesztését jelenti a két gyártó szimultán bejelentése.

Átjárhatóvá válik a tárhely és a műveleti memória.

Konkrétan a gigabájtokban bővelkedő beépített fix tárhelyből ügyes szoftveres megoldással lecsípnek egypár gigabájtot és hozzácsapják a mindig karcsúnak bizonyuló Random Access Memory (RAM) mennyiségéhez.

Bár az 512GB méretű fix tárhely sem ritka manapság a zászlóshajók felkantározásakor, de a RAM tipikusan 8GB, jó esetben 12GB és ritkán tud 16GB lenni. Ez a közvetlen elérésű műveleti memória tartomány végzi az alkalmazások futtatását, átmeneti pufferelését és az alkalmazások által igényelt adatmennyiség időleges tárolását is.

Virtuális RAM séma
Virtuális RAM kialakításának elvi sémája

A számítástechnikában bevett módszer a merevlemezen virtuális memóriaterület létrehozása, ezt most két gyártónak is sikerült a mobiltelefonok memóriagazdálkodásába átültetni.

Lehet, hogy ez nem lesz pont olyan gyors, mint a RAM maga, de sokat tolhat a műveletek gyorsaságán.

Végül is az ARM architektúrájú mobilok is számítógépek a javából.

Egy drága és eleve elég sok RAM-mal érkező új telefonnál nem akkora durranás, mint egy régebben megjelentetett, kevés RAM-mal ellátott elődnél. Utóbbinál a több RAM mentőöv több alkalmazás futtatásánál, ’cash’ funkcióként hamarabb ránt be a rendszerbe egy éppen inaktív alkalmazást.

Kis szoftveres beavatkozással a Redmi esetében kötött 2GB-ot csatol el a fix tárhely méretéből. Az OPPO Find X2 esetében a dolog árnyaltabb: 3GB, 5GB vagy 7GB pluszra bővítheti a felhasználó a régebbi telefonját.

A memóriagazdálkodás felhasználói felülete kap egy extra menüpontot, a beállításhoz csak újra kell indítani a masinát. Egyelőre az OPPO Find X2 kapja, de tán több modellt is részeltetnek ebből az igazi áldásból – később.

Virtuális RAM szoftveres létrehozása OPPO Find X2 és Redmi Note 10 Pro 5G modelleknél

A Xiaomi jelenleg egyetlen modelljét málházza fel, a Redmi Note 10 család Pro 5G változata lett a szerencsés. Jóllehet eleve 6GB illetve 8GB RAM kiszerelésben indult versenybe.

A két gyártó csak kiragadott példa, mert beszállt a RAM-bővítésbe a Vivo, a Huawei és a Honor is (bár utóbbi kettő egyazon gyártói kör).

A virtuális RAM bővítés nem gond a gyártónak és öröm az Oppo Find X2 használónak.

Virtuális RAM bővítés Oppo Find X2 és Redmi Note 10 Pro