Összes mobiltelefon eladás a világban 2021-ben

a tavalyi év statisztikai összegzése

0
1005
Az összes mobiltelefon eladás a világban 2021-ben
Az összes mobiltelefon eladás a világban 2021-ben

Összes mobiltelefon eladás a világban 2021-ben számszakilag nagyjából a rákövetkező év első két hónapjára érhető el a legfrissebb statisztikai kimutatások nyomán.

Annak dacára, hogy világot átfogó járvány van, tavaly 1⅓ milliárd mobiltelefon talált gazdára. Ez a gyárból kikerült modelleket jelenti, másodkézből származó eladási darabszám valószínűleg ennél is nagyobb.

Eladott mobiltelefon  2009-2021 (millió db)
Eladott mobiltelefon 2009-2021 (millió db)

Meghökkentő, de alig nagyobb a 2013-as eladásoknál.

A járvány 2020-ra az eladásokat egy 7 évvel korábbi szintre zsugorította. 2021 a kilábalás éve, 2022 talán a fellendülés éve lesz.

Piacrészesedés 2009-2021 (millió db)

A kiszállított éves 1⅓ milliárd darabból a Samsung márka 272 milliós mennyiséget, míg az Apple márka 236 milliós részesedést hasított ki. Nincs meglepetés, Korea és az USA tartja a hegemóniát. Mert az olcsóság egy dolog, és más dolog a márkahűség meg a márka mögé felépített imázs.

Imázsban csúcs az iPhone, a legnagyobb nyájat terelgeti.

2021 utolsó negyedévében az összesített 386 milliós értékesítési darabszámból az Apple terítette a legtöbb telefont a világnak ≈90 millió darabbal. Az Apple mindenkori új aktuális telefonját az utolsó negyedévben szokta forgalomba hozni. Ezért év végi eladásai ciklikus jelleggel dominálják a teljes forgalmát. Amit csak tetéz a rendes karácsonyi vásárlási láz jótékony hatása. Megjegyzendő, hogy elsősége 2020 utolsó negyedéves hasonló időszakához képest mínusz 12 millió darab eladással keletkezett.

A legutóbbi Apple iPhone 13 sikersztori Cupertino-ból.

Összes eladása 2021 utolsó negyedévében 23%-os részesedést tesz ki, így az első helyen végzett. Kissé lemaradva tőle ≈20%-kos a koreai vetélytárs 69 millió darabbal. Kettősük  a ’világ’ közel felét adja ki.

Jól mutatja az Apple forgalom hullámzó voltát a 2021. év harmadik negyedének adatsora. A Samsung azonos 69 milliót adott el csakúgy mint a negyedik negyedévben,az Apple-nek ezzel szemben akkor csak 50 milliónyira futotta.

Samsung eladások 2009-2021 (milló db)
Samsung eladások 2009-2021 (milló db)

A kínaiak piaci részesedése darabszám szerint 2021 évének közepén átmenetileg elhódította az első helyet az Apple cégtől, aztán ezt év végére elbukták. Bármilyen ingadozás lép is fel, a realizált nyereség vonatkozásában az almás céget egyszerűen megszorongatni sem lehet.

Az összes mobiltelefon eladás a világban megújrázta,

hogy az Apple nyeresége egymagában továbbra is annyi, mint az összes androidos márkáé.

Az összes mobiltelefon gyártó 2021-ben
Az összes mobiltelefon gyártó megoszlása 2021-ben

A kínaiak egymás közti tolongása nekik természetes állapot. A nagy lökdösődés közepette a Huawei hatalmas piacvesztést élt meg, lekerült az első 5 nagy darabszámot produkáló gyártó cég listájáról. Helyén a Xiaomi, a BBK Electronics cég Realme márkája szorongatja. Mögöttük ott az Oppo, Vivo stb. Az átlag 100.000 forintos árfekvésű középmezőnyben kell lavírozniuk, hiszen csak az iPhone meg a Galaxy a presztízstermék.

Koreai márkakánt az LG cég adta fel a versenyt, mobilpiaci jelenlétét elsorvasztja.

Az összes mobiltelefon eladás szám elhatároló jellegű.

Az Apple termékeinek javát Kínában gyártják, a Samsung is bizonyos modelljeihez kínai vezérlő chipet vesz és kamerák terén a mobiltelefonok zömét Sony vagy Carl Zeiss fejlesztésű optikák teszik ki. A kijelzőgyártás is uniformizált, alaposan összefonódó globális előállítás terméke minden egyes telefon.

Egyik nap együttműködnek, másnap mennek a bíróságra pereskedni, a kereset: technológia ellopása. Így megy ez, de a végfelhasználók nem panaszkodnak, jön ez egyre többet tudó telefonok áradata. Csak az árképzés ne duzzadna. Egy legújabb Samsung S22+ csúcsmodellért kész vagyont kell kifizetni.

Adatok és képanyag:  www.statista.com

Összes mobiltelefon eladás a világban 2021-ben