A mobil adatgyűjtővel könnyebb leltárt készíteni

0
547
mobil adatgyűjtő
mobil adatgyűjtő

Bemutatjuk, hogyan könnyítheti meg a raktározási és áruátvételi folyamatokat egy mobil adatgyűjtő.

Ezek a folyamatok óriási figyelmet és precizitást igényelnek, így érdemes a megfelelő eszközökkel elvégezni őket.

Ha szeretnéd forradalmasítani az elektronikai cikkek tárolására használt raktárad, ebben a cikkben minden hasznos infót megtalálsz ezzel kapcsolatban.

Mire jó egy mobil adatgyűjtő?

A mobil adatgyűjtő (PDA) lényegében egy multifunkcionális hordozható számítógép, amivel nagyban megkönnyíthetőek a különféle raktározási, logisztikai munkafolyamatok.

Milyen folyamatok végrehajtására lehet használni?

1. Áruátvétel

Az áruátvétel egy kiemelt folyamat, hiszen a beérkező áruk esetében rendkívül fontos, hogy a lehető legpontosabb legyen az adminisztráció.

A PDA-val a legegyszerűbb az áruátvétel, hiszen a termékeken lévő vonalkódok segítségével gyorsan és pontosan regisztrálni lehet az új, készletre kerülő termékeket.

2. Komissiózás

A komissiózás – más néven az áru összekészítése – egy több lépésből álló, komplex folyamat, ami a jól működő kereskedelem alappillére.

Magába foglalja az áru polcokról és tárolókból való összegyűjtését, illetve az összegyűjtött áru lecsomagolását.

3. Leltározás

A leltározás a legfontosabb folyamat egy raktár vagy egyéb logisztikai rendszer esetében. Ez a folyamat arra való, hogy ellenőrizzük a készleten lévő termékek mennyiségét – és nem mellesleg a minőségét –, így megkapva a valós készletet.

Ilyenkor történik meg a selejtes vagy sérült termékek regisztrációja is, ami szintén rendkívül fontos a valós raktárkészlet szempontjából.

A mobil adatgyűjtővel a leltározás is sokkal gördülékenyebbé, gyorsabbá és ami a legfontosabb, pontosabbá válik.

Egy okostelefonokkal foglalkozó üzletben is hasznos lehet?

A fent említett folyamatok természetesen egy okostelefonokkal vagy egyéb elektronikai eszközökkel foglalkozó kereskedésben is jelen vannak, így a mobil adatgyűjtő használata ezekben a raktárakban vagy üzletekben is nagy segítséget nyújthat.

És mikor lehet kifejezetten szükség a PDA-ra?

Egyrészt az okostelefonok ára miatt éri meg törekedni a legpontosabb adminisztrációra. A mai okostelefonok igen nagy százaléka rendkívül magas áron kerül értékesítésre, így a készlet roppant nagy értékkel bír. A pontos regisztrációval minimalizálhatóak a hiányok, illetve a rosszul érkezett rendeléseket is könnyebb észrevenni.

A mobil adatgyűjtővel ráadásul nagyobb árukészlet esetén is könnyebb precíz munkát végezni. Ha nagyobb az üzlet készlete, vagy a raktárban nagy mennyiségű áru van, akkor mindenképpen érdemes mobil adatgyűjtővel kezelni a készletet.

A PDA-val gyorsabban és pontosabban lehet kezelni nagyobb árukészletet is.

Milyen mobil adatgyűjtőt válasszunk?

A mobil adatgyűjtő kiválasztásánál rengeteg szempontot figyelembe kell venni, hiszen ezek a készülékek rengeteg típussal rendelkeznek. Alaposan meg kell fontolni, mire van szükségünk és milyenek a lehetőségeink.

Az alábbi kérdéseket mindenképp meg kell tudni válaszolni a PDA vásárlás előtt.

1 . Milyen operációs rendszert használ a cég?

Bár a PDA-k nagy jelentős része több operációs rendszerrel is együtt tud működni, ha  a raktárban például Apple termékekkel szoktak dolgozni, érdemes olyan mobil adatgyűjtőt választani, ami képes az Apple operációs rendszerekkel is együttműködni.

2 . Milyen hálózat van kiépítve a raktárban? (WiFi, Bluetooth, vagy egyéb hálózatra fog csatlakozn ia PDA?)

A mobil adatgyűjtők többféle módon is használhatóak, de tudnunk kell azt, hogy a raktárban vagy az üzletben milyen hálózaton keresztül szeretnénk használni majd a PDA-t.

Ezt mindenképpen tisztáznunk kell a vásárlás előtt, hiszen nem minden PDA képes az összes hálózattípusra csatlakozni.

3 . Hány darab készülékre lesz szükség?

A szükséges darabszámot az befolyásolja, hogy mekkora az árukészlet, illetve az, hogy hány olyan dolgozó van, akinek szükséges lesz PDA-ra.

Érdemes azonban pár darabot tartalékba is beszerezni arra az esetre, ha egy PDA meghibásodik. Így nem lesz hiány a mobil adatgyűjtőből, és továbbra is zavartalanul folyhat a gyors és pontos munka.

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása után már jelentősen leszűkíthetőek a lehetőségek, így könnyebben megtaláljuk, hogy pontosan milyen PDA-ra is lesz szükségünk az okostelefonokat vagy más elektronikai eszközöket forgalmazó üzletünkben.