Vivo X80 Pro+ mobil fényképészeknek

videózni még annál is jobban lehet vele

0
765
Vivo X80 Pro+ ragyogó optikával
Vivo X80 Pro+ ragyogó optikával

Vivo X80 Pro+ mobil fényképészeknek szánva gyarapítja 2022 májusában a kínai BBK konszern tagjának kínálatát. Olyat raktak össze, amelyikkel a kézben igényes fényvadászt sok meglepetés nem érhet.

A telefon külső méretének a növelése népszerűség tekintetében kontraproduktív lett volna, hagyták is békén. Pont olyan maradt, mint az ősszel piacra dobott Vivo X70 Pro+ modelljük kijelzője. Ezzel párhuzamosan a kijelző paramétereit sem bántották. Nyertes csapat összeállításán ne változtass!

A kötelező Android 12 felett rendelkező grafikus felhasználói felület kiigazítását egyelőre nem erősítették meg, van esély a változtatásra. Más műszaki vonatkozásban alap az 5G  2022-ben csakúgy mint az IP68 por- és vízállóság.

Előrelépes a Vivo X80 Pro+ mobil SoC központi vezérlőjében történt.

Vivo X80 Pro+ Snapdragon 8 Gen 1 SoC vezérléssel
Vivo X80 Pro+ Snapdragon 8 Gen 1 SoC vezérléssel

Lecserélték a Snapdragon 888+ procit az évszámnak megfelelő legnagyobbra, a 8 Gen 1 verzióra. Kínai gyártó dacára gond nélkül kapja az USA gyártmányú chipet, míg sok más kínai nem. Orwell ismét megerősítve lett: az egyenlők között vannak még egyenlőbbek.

A Vivo X80 Pro+ mobiltelefon attrakciója a friss Zeiss optikai rendszer.

Bár az X70-es széria 32 megás szelfi kamerát felhúzták 44 megásra, a szépség a hátoldali négyoptikás megoldásban rejtőzik. Nem a megapixelek mennyiségében, mert kilóra ugyanaz az 50-8-12-48 megás kiépítettség mint az őszi X70 Pro+ elődben. A formációt legelőször a X60 Pro+ modell virította már 2021 tavaszán.

Azonban az X80 Pro+ az ebben a kategóriában eddig ismeretlen fényérzékenységet produkálja. Az 50 megapixeles főkamera f/1.3 rekeszértékkel dolgozik.

Vivo X80 Pro+ főkamera f/1.3 fényérzékenységgel

Ha ez f/1.0 lenne, akkor a fény nulla veszteséggel  haladna át a lencserendszeren és az érzékelő lapkára akadálytalanul jutna. Ne legyünk telhetetlenek, itt a lencserendszer minimális fék és az f/1.3 remek közelítés az ideális értékhez. Hozzá jön a gimbal  ’felfüggesztésű’ optikarendszer, a stabil képalkotáshoz szinte a levegőben hintázik.

Dobtak rá egy lapáttal a fény+mozgás kedvelőkre is gondolva.

Megvalósították a videó felvételen is elérhető háttérlemosás [magyarul bokeh] effektust.

Vivo X80 Pro+ videózás bokeh háttéreffekttel

Előtérben éles főtéma a szemükben még hangsúlyosabban érvényesül ezzel a kegyesen megvalósított csalással.  Mellé még sikerült azt is elérni, hogy bizonyos mértékű szembefényt gyengébb fényviszonyok mellett (elsősorban beltéri mesterséges megvilágításnál) a rendszer automatikusan képes korrigálni.

Vivo X80 Pro+ videózás szembefény korrekcióval

Hozzá továbbfejlesztették a ‘V1’ koprocesszort és ‘V1+’ lett belőle.

Az X80 Pro+ a gyorsabb – melegedésre is hajlamosabb – SoC vezérlésnek és a nagy 6⅔ hüvelykes kijelzőnek hosszan kell elegendő energiát juttania a videózáshoz akár 8k@30 képkocka/s felbontás beállításával. Tavaly az X60 4200 mAh-val indított, az X70 4500-ra srófolta fel ősszel, végül az X80 Pro+ a 4700 szintre lépett. A hatékony energiapótláshoz 80 wattos gyorstöltés járul hozzá.

Vivo X80 Pro+ gyorstöltés 80 Wattal

Az energia visszatöltést vezeték nélküli 50 wattos gyorstöltés is biztosíthatja, ha valakit az vonz jobban.

Mindent összevetve az X80-as modelljénél a VIVO „belerak mindent, mint Mari néni a tökös-mákos rétesbe”*. Vele komoly figyelemre számot tartó darabot hoznak forgalomba, remélhetőleg hamarosan Európában is.

Képanyag és forrás: https://www.vivo.com/en/products/x80pro

_______________________

* idézve Moldova György

Vivo X80 Pro+ mobil fényképészeknek szánva