3+1 nemcsak a magyar, hanem az almás igazság is!

0
393
Jön az iPhone 14
Jön az iPhone 14

Immár biztosan tudható, hogy szeptemberben érkezik a legújabb iPhone széria! A 14-es sorozat sok szempontból rendhagyó az előzőekhez képest.

Ráadásul a sorozaton belüli négy variáció is megismerésre méltó, mert jócskán felfedezhetőek közöttük eltérések. Szóval tartogat izgalmakat az ősz bőven, nem csupán az iskolakezdőknek!

Miben más a 14, mint elődei?

Kezdhetnénk azzal a sokak által lerágott csonttal, hogy árban mindenképpen hatalmas a váltás. De azért ez nem olyan fejlemény, amit ne lehetett volna előre sejteni. Az Apple sohasem adta olcsón a termékeit, ez pont ugyanannyira tényszerű megállapítás, mint hogy a beruházásért cserébe megingathatatlan megbízhatóság járt, mindig is. Ez most sem változik, ellenben az árak valóban feljebb kúsznak. Nagyjából típusonként százdolláros áremelkedéssel célszerű kalkulálni.

De hogy rátérjünk a lényegre: idén ősszel egyszerre négy alternatíva is helyet kap az okostelefonok palettáján. Sokak sajnálatára a mini kimaradt a szereposztásból. Vélhetően a felhasználók többsége szívesen voksol a nagyobb méretű kijelzős modellekre. Akik pedig ragaszkodnak a kisebb, marokba fogható verzióhoz, még mindig választhatják az SE-t, aminek a legújabb generációja, sorban a harmadik tudásban sem hagy kívánnivalót maga után. Szóval négy fajta várható, amik között nem pusztán paraméterek terén mutatkoznak majd meg a különbségek.

A standard variáció mellé bekúszik a Max, ők ketten némileg lemaradnak a két nagyágyú, a Pro és a Pro Max mögött. Utóbbi kettő esetében például az eddigi 12 megapixeles főkamera egy nagy ugrással 48 megapixelre vált. Az eddig sem képezte tárgyát, hogy az iPhone három érzékelős kamerarendszerével díjnyertes fotók remekelhetőek. Na, de ezek után végképp pont tehető az i-re!

Van, aki nem csípi, de a chipkészlet valószínűleg marad!

Sokan várták, hogy a hagyományokhoz hűen az Apple leváltja tavaly bemutatott és felfuttatott chipkészletét, ám erre nagyon úgy tűnik, hogy ebben az évben nem kerül sor. Az, hogy ez mennyiben észlelhető alkalmazás közben még rejtély, de azért valljuk be őszintén, az eddigi chipkészletnek sincsen miért szégyenkeznie. Teljesítményben legalábbis semmiképpen sem. A RAM fejlődik, kivéve a standard változatot, ami az előző széria perifériájával gazdagodik. Tárhely terén nincsen sok újdonság, és a színek sem hoznak magukkal fergeteges meglepetéseket. Bár a megszokott arany, ezüst, grafit trió mellé egy lilás színvariáció is figyelmet kér magának. Kiderül, hogy mekkora sikerrel!

Mégis mennyibe fog kerülni a standard változat?

A jelenlegi kalkuláció alapján közel 400 ezer forintról fog indulni az alapkészülék. Tehát több szempontból is megtérülő stratégia külön figyelmet szentelni a biztonságos használati körülmények garantálására. Az iPhone 14 tok közbenjárásával például nagymértékben fokozható a mobil ellenállósága. A kisebb karcolódásokkal szemben hatékonyan védhet. Már csak ezért is megéri beszerezni, ráadásként a színpompás választéknak köszönhetően a stílusos megjelenés nem lehet kérdéses. Kiegészítő információ, hogy az iPhone 13 sorozat tagjaira szabott tokok nem lesznek megfelelőek, mert a 14-es szériában a kamerasziget kiszélesedik.

Mi a helyzet a kijelzővel?

A képernyő védelme külön kategóriába tartozik, nem érdemes összemosni a tokkal. Ugyanis ebben a témában az iPhone 14 üvegfólia a nyerő elhatározás! A támogatásával a képernyő eltörésének esélye jelentős mértékben csökkenthető, hiszen ha valami behatás éri a telefont, akkor az üvegfólia fogja fel a támadást, ezáltal megóvva az alatta húzódó kijelzőt.