Így tervezzük meg a belföldi utazásunkat a téli hónapokban

0
255
Így tervezzük meg a belföldi utazásunkat a téli hónapokban
Így tervezzük meg a belföldi utazásunkat a téli hónapokban

A téli hónapokban a nyáriakhoz hasonlóan sokan terveznek belföldi utazásokat. Azonban közlekedés szempontjából sokkal több meglepetés érhet minket télen, mint nyáron.

Épp ezért érdemes jóval előre felkészülni mindenre, megtervezni mindent. Lássuk is, hogy mi mindenre érdemes odafigyelni.

Szeszélyes időjárás

Ha télen indulunk útnak, akkor természetesen ugyanúgy fontos infó, hogy melyek a fizetős utak itthon, mert ha ezeken keresztül vezet majd az utunk, akkor autópálya-matricára lesz szükségünk.

De ezt már megszokhattuk a nyári útjaink során is. Ugyanakkor azt már kevésbé, hogy mennyire változó útviszonyokkal is találkozhatunk télen. Akár naponta is homlokegyenest más időjárással találhatjuk magunkat szembe. Könnyen előfordulhat, hogy reggel hóvihar fogad minket induláskor, mire odaérünk, leolvad az összes hó az útról. De másnap reggel eshet akár ónos eső is.

Nem egyszerű tehát előre tervezni mindezzel, épp ezért érdemes mindenre felkészülni. Ne lepődjünk hát meg se az esőn, se a havazáson, de még az ónos esőn se!

Változó útviszonyok

A belföldi utakon is a változó időjárás melletti forgalom okozhatja a legnagyobb nehézséget. A legtöbben ugyanis nem rendelkeznek kellő rutinnal a nehezebb körülmények között történő vezetés kapcsán. És ha ez még akár nagyobb forgalommal is párosul, az még rosszabb.

Nem elég, hogy több kisbusz és busz is lehet az utakon, de még a gumitapadásunk sem lesz olyan, mint száraz aszfalton. Minimális rutinnal mindez azt is jelentheti, hogy könnyen elveszíthetjük az autónk felett az uralmat, ami nagyon veszélyes. Szerencsére az autópályákat a legtöbbször alaposan takarítják, így ott jobb esélyünk van megfelelő minőségű útszakaszokra, és az út minősége, valamint a szembe forgalom hiánya is emellett szól. De legyünk azért óvatosak! Ilyenkor nem az a cél, hogy minél előbb, hanem az, hogy épségben odaérjünk.

Tervezzük meg az útvonalat!

Indulás előtt érdemes mindenképp megtervezni az utunkat, már csak azért is, hogy a fizetős szakaszokra megvehessük az úthasználati jogosultságunkat. Ha pedig tervezünk, akkor az is ki fog derülni, hogy milyen típusú matricával jövünk ki jobban. Előfordulhat, hogy olcsóbban megússzuk, ha 2-3 megyei matricát veszünk meg. Ezért is kell terveznünk.

Mindenképp érdemes fizetős utakon menni, mert ott jobb minőségűek a szakaszok. Eleve az aszfalt minősége is jobb, másrészt gyakrabban is takarítják őket, és csak egyirányú a forgalom, így mindenképp biztonságosabb, mint egy alsóbbrendű út!

Ezek mindenképp legyenek nálunk

A legjobb, ha a lehető legtöbb eshetőségre felkészülünk. Akár arra is, ha elakadnánk a hóban, és órákon keresztül nem tudnánk mozdulni a fogságából.

Legyen az autó teletankolva, ellenőrizzük a hűtővizet, a keréknyomást, az elsősegélynyújtáshoz minden felszerelést. Sőt, bár itthon nem kötelező, nem árt, ha van nálunk hólánc. Vigyünk magunkkal meleg takarót, termoszba valami meleg italt, és egy kis nassolnivalót is. Ne kelljenek, de legyünk felkészülve!