A világ mobiltelefon eladásai csökkennek

Tanulmány a jó húszéves Canalys cégtől

0
442
A világ mobiltelefon eladásai csökkennek
A világ mobiltelefon eladásai csökkennek

A világ mobiltelefon eladásai csökkennek és az értékesítési adatok 2014 óta a legmélyebbre jutottak. Az adatelemző szingapúri Canalys vállalkozás összességében 9% forgalom zsugorodást tapasztal. Időnként statisztikákat készítünk történésekről, tevékenységekről. Utolsó alkalommal tavasz táján volt egy mobiltelefon eladási összesítés.

Ma az embereknek nem egy új telefon vásárlásának édes gondja lebeg a szemük előtt. Eddig adottnak elkönyvelt haladási irányok a világban ha nem is változtak meg, de a lendületük igencsak megtorpant. Gondolhatnánk, a világ tehetősebb részének – a fejlett Nyugat (vagy Észak?) lakóinak – a kiváltságosoknak lett ez a problémája. De nem így van.

Kína a világ gazdasági fejlődésének egyik – ha nem a legnagyobb – motorja és az ottani mobiltelefon értékesítések is visszaestek. Dél-Koreának sem sokkal jobb a helyzete,  Samsung könyvelési adatok bár bevétel növekedést mutatnak ki, a cég bevételeinek nyereségtartalma alaposan zsugorodott.

A világ lakosságának a tél közeledtével egészen más gondjai keletkeztek. Globális jelenség, hogy az energiahordozók fajlagos költségei elszaladtak, ami minden téren visszaüt. Élelmiszerárak, lakhatási költségek, szállítási és más nem anyagi jellegű szolgáltatások költségeibe is begyűrűztek az elszáguldó olaj- és gázárak.

Nem megy jól a világának, és nem is mehet jól ha Európában 8 hónapja egy olyan háború dúl, amelynek oka és célja csak elrugaszkodott elmékben magyarázható és védhető. Bizonyos intézkedések és ellenintézkedések nyomán a fogyasztói piac mobiltelefon szegmensének reakciója egy jelentős mérvű összehúzódás lett.

A világ mobiltelefon eladásai csökkennek és a gyártók bánják meg.

Valahogy mozgósítani kell a raktárkészleteket, ráadásul mindig a legfrissebb modellek  lesznek a legdrágábbak. Egyetlen kiút kínálkozik, az akciózás. Hogy legalább pénzforgalmi vonatkozásokban ne szenvedjenek csorbát. A friss modellekre is értékesítési akciókat, míg a régebbiekre óriási árleszállítási akciókat kell rendezni. Lassítani az újabb modellek piacra dobásának ritmusát, kihozni a meglévő mobiltelefon világ anyagi tartalékaiból mindazon hasznot amit csak lehet. Az utolsó dollárcentig.

A mobiltelefon eladások csökkenésén a közelgő Karácsony sem segít.

Nem fog meglódulni az utolsó negyedévben a forgalom, az eladások terén csak egy lassú és nem ígéretes növekményt prognosztizálnak. A fordulópont 2023 első félévére várható, amikor a piaci eladások vagy végleg lekonyulnak, vagy sikerül azokat legalább is stagnálásban tartani.

A 2022 év immár három egymás utáni negyedéve forgalom csökkenéssel zárt. Az első öt nagymenőt tekintve a Samsung a tortaszelet 22%-át hasítja ki, az Apple 18%-ot míg az összes többi a maradékot. Amiből a Xiaomi 14%-os, az Oppo 10%-os és a vivo 9%-os részt viszi el.

A világ mobiltelefon eladásainak piaci részesedése gyártónként
A világ mobiltelefon eladásainak piaci részesedése gyártónként

A Samsung egy teljes év alatt 17%-ról 18%-ra csak 1%-os részesedés növekményt tud felmutatni. Egyedül az Apple lépett előre 3%-ot a tavalyi 15%-hoz képest. A piaci részesedésben mindenki más csak vesztegel.

Az emberekben a vásárlásoknál úgy tűnik, hogy a sznobizmus a legnagyobb lendítő erő, lásd a túlárazott iPhone 14 család adatai. Húzó eladási országában, Kínában  országosan 11%-os volt az általános forgalom visszaesés. Úgyhogy külön pont az Apple cégnek az eredményért.

Milyen számok jöttek volna onnan ha az Apple sem teljesít?

A következő naptári évre a trendek azt mutatják, hogy a versenytársaknak igazi győzelem lesz nem visszacsúszni a ranglistákon. Ez a nemzetközi helyzet képe. Hazánkban a magyar viszonyokat nézve tavalyi modellek holnap is annyiba kerülhetnek, mint megjelenésükkor. Betudhatóan a kiválóan teljesítő magyar forint deviza árfolyamának. Ez nem az energiaárak, meg a háború következménye. Ez Magyarország, ahogyan jól teljesít.

Adatok és illusztrációk forrása:  www.canalys.com

A világ mobiltelefon eladásai csökkennek