Szereted a retró dolgokat? És hogy állsz a retró kvízekkel?

0
215

Napjainkban hódítanak a retró cuccok. Számos ruházati üzletben lehet megtalálni a múlt században divatos viseleteket, de kelendőek a régies kiegészítők is.

Sőt mi több, töretlenül népszerűek az elmúlt korokat idéző műszaki cikkek. Jó példa erre, hogy a mai napig vannak lemezbörzék, és olykor egyes áruházláncok is kínálnak vadonatúj, retró külsővel rendelkező lemezlejátszókat.

Ha kedveled a retró világot, akkor minden bizonnyal az ilyen tematikájú kérdéssorokat is szeretni fogod. A Keresztlabda oldalán található kvízek segítségével különféle témakörökben teheted próbára a tudásodat: vannak matematikával, irodalommal, történelemmel kapcsolatos feladványok is.

Ilyen kérdésekkel szembesülhetsz a retró szekción belül

A téma alapján adódik, hogy komolyan próbára teheted a memóriádat, ha éltél már a múlt évszázadban. Emlékszel még, hogy ki volt Hacsek a Sajó kabaréban? Na és ki volt Mézgáék szomszédja?

Ha ezek számodra túl könnyű kérdések, akkor fogsz találni sokkal nehezebbeket is. Tudsz-e felelni arra, hogy kinek volt bajsza a legendás Szomszédok című sorozatban? Azt meg tudnád mondani, hogy mi történik a “lázas ifjúsággal”, amiről Máté Péter énekelt?

Alaposan meg kell tornáztatni az agyad

A régi idők emlékei az idő múlásával megszépülnek, szokták mondani. Ez általában valóban így van, és éppen ezért nem mindig egyszerű pontosan emlékezni arra, mi történt évekkel, évtizedekkel korábban.

Az emlékezőtehetséged felmérésére kiváló lehetőséget nyújtanak a retró témájú online kvízek. Beugrik, hogy milyen labdát dobált Dévényi Tibi bácsi? És azt meg tudnád mondani, hogy ki játszotta Julcsi barátnőjét?

Vannak sorozatokkal kapcsolatos kérdések is. A szóban forgó feladványsor esetében azt kell megmondanod, hogy egy adott kép melyik sorozatból való. Ha annak idején nézted a Xénát vagy az Esmeraldát, akkor egész jó esélyekkel fogsz indulni, hogy hibátlan mérleggel zárj. Ehhez azonban minden tudásodra szükség lesz!

Milyen emlékeid vannak a ‘90-es és a 2000-es évekről?

Ha az ezredfordulón és az azt megelőző évtizedben voltál fiatal, akkor minden bizonnyal volt legalább egy fiú- vagy lánybanda, amelyikért rajongtál. Voltak magyarok és külföldiek is, mint a Spice Girls, a New Kids On The Block, a Hip Hop Boyz. A dalaik alapján sokaknak nem volna nagy kihívás felismerni, melyik együttes az előadója. Egy kép alapján azonban már nagyobb kihívás lehet megmondani, hogy melyik banda tagjai szerepelnek rajta.

A jó hír, hogy sohasem kell fejből válaszolnod a kérdésekre. A Keresztlabda oldalán lévő kvízek esetében minden feladványnál vannak válaszlehetőségek, így akár tippelhetsz is. Persze nem kell egyből vakon találgatnod, ha nem tudod, mi a helyes megfejtés, mert általában logikai alapon ki lehet zárni az egyik vagy másik opciót. Az idő azonban nem sürget: ha szeretnéd, akár perceken át gondolkodhatsz egy-egy izzasztó kérdésen.