Az otthon melegét a világítótestek összhatása is erősíti

0
117

Otthonunk meghitt hangulatát nem csupán a kiegészítőkkel, berendezéssel és dekorációval tudjuk hangsúlyosabbá tenni, hanem a különböző világítótestek használatával is. A jól megválasztott lámpákkal a helyiségek bizonyos részeit kiemelhetjük.

Akár függő-, álló- vagy mennyezeti világítást választunk, az ezekhez tartozó kiegészítők nélkülözhetetlenek. A mömax kínálatában függesztékek, lámpatalpak és elosztók is megtalálhatóak, amelyek használatával egyedivé és igényeinknek megfelelő stílusúvá varázsolhatjuk világításunkat. Nézzük részletesebben, milyen a jó világítás és mely típusú lámpákat használhatjuk.

Milyen a jó világítás?

Mint általában az élet más területein is, az otthoni megvilágításnál is az egyensúlyt kell keresnünk. A funkcionalitás, a dizájn és a meghitt hangulat közötti arányok pontos mértéke nyújthatja számunkra a tökéletes végeredményt. Ehhez ismernünk kell néhány alapelvet.

  • Funkcionalitás: Az egyes tevékenységekhez eltérő mennyiségű fényre van szükségünk. Ez alapján érdemes a különböző tereket önállóan megvilágítani, mint például a konyhapultot vagy a számítógépasztalt. A konyhában jól működhetnek a mennyezetről lelógó függőlámpák, melyek egy körben adnak erős fényt. Az íróasztalon kisebb állólámpával tudjuk megoldani a helyi világítást.
  • Réteges megvilágítás: A megfelelő hangulat kialakítása mellett törekedjünk arra, hogy többfunkciós terekben a teljes megvilágítást nyújtó mennyezeti lámpák mellett legyenek kiegészítő fényforrások is. Így kerüljön állólámpa a sarokba, spotlámpával világítsuk meg a falakon található képeket, vagy tegyünk az ágy köré LED szalagot, mely akár színváltással hangulatunkhoz illő fényt bocsát ki.

Energiatakarékosság

A költséghatékony és energiatakarékos életmód a világítástechnika területén is rendkívül fontossá vált. A modern LED lámpák hosszú üzemidejükkel és olcsó üzemeltetésükkel kedveltté váltak már otthoni használatra is. Egyszerűen beüzemelhető LED szalagokkal akár dekorációs elemként is funkcionálhat a világítás. A beszereléshez szükséges kiegészítő elemek, mint például az összekötő szalag, beszerezhető a nagyobb üzletekben.

Színhőmérséklet

A hagyományos izzók által kibocsátott fénytől eltérőek a napjainkban kapható fényforrások. A hideg fehér fényű izzók biztosítják az éles látást, de sokszor túlságosan harsányak és zavaróak lehetnek. A meleg színhőmérsékletű fények pedig inkább otthonos jelleget kölcsönöznek a lakásnak. A döntés rajtunk múlik, bár már kaphatóak olyan égők is, melyeknek színhőmérséklete változtatható.

A világítás fontossága

A hely atmoszféráját nagyban megváltoztathatjuk a fények játékával. A kiegyensúlyozott világítás biztonságot és otthonosságot sugall. A jól kialakított világítás további feladata, hogy harmóniát hozzon létre a helyiség berendezése és dizájnelemei között. A nyugalmat és pihenést hangulatvilágítással, míg a dinamikus tereket hidegebb és erősebb fényű égőkkel tudjuk igazán jól bevilágítani.