Gyógynövényes adaptogének a stressz ellen

0
33

Az adaptogén gyógynövényes összetevőket tartamazó italok segíthetnek csökkenteni a stresszt.

Így ezek a különleges nedűk nemcsak finomak, hanem gyógyító hatásuk is van. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni ezekről az összetevőkről.

Az adaptogének ősi gyógynövények, amelyek több ezer éve szerves részét képezik az ajurvédikus és kínai gyógyításnak. A keleti ízek valóságos seregszemléjét adó Jaisalmer Indian Crafted Gin is tartalmaz ilyen összetevőt. Ginekből nincs hiány az iDrinks oldalán, érdemes megtekinteni a kínálatot.

Adaptogének – mit érdemes tudni róluk?

Segítenek csökkenteni a stresszt, emiatt napjainkban a stressz kutatásával kapcsolatban kerültek a rivaldafénybe. Az adaptogének természetes anyagok, ide sorolható például a ginzeng, az ashwaganda, a rhodiola, illetve az immunrendszert erősítő reishi. Ezeknek a növényeknek köszönhetően az italfogyasztás akár szorongáskezelési technikává is válhat, persze csak mértékkel.

A stressz generalizált alkalmazkodási szorongás, amelynek három szakasza van: vészriasztás, ellenállás, kimerültség. A szervezet stresszhormont, kortizolt termel, amelynek magas szintje nem jó, mert gyulladást és fájdalmat okoz. Az adaptogének ezt tartják egészséges mederben. Szóval a segítségükkel a szervezet tovább tud az ellenállás fázisában maradni. Ennek köszönhetően nem omlik össze a test energiarendszere egy stresszes pillanat következtében, ehelyett megtalálja az egyensúlyt, és egyszerűen továbblép.

Édesgyökér, eleuthero gyökér, astralagus

Az édesgyökér nemcsak a legtöbb gin egyik központi alkotóeleme, hanem jótékony hatású adaptogén is. Kiválóan csökkenti az oxidatív stresszt. Segít a enyhítésében, abban, hogy jobb legyen az egészségünk.

Az édesgyökér mellett fontos megemlíteni az eleuthero gyökeret, amely sokat segít a mentális fáradtság elkerülésében. Az astralagus, más néven kínai baktövis vagy csüdfű pedig támogatást nyújt a megfázás, az influenza és a felső légúti fertőzések ellen, valamint a vérnyomás csökkentésében, a cukorbetegség kezelésében is segít.

Ginzeng, ashwagandha

A ginzeng jótékony hatással van az agyalapi mirigyre és a stresszhormonok termeléséért felelős mellékvesére. A segítségével javíthatóak az alvásproblémák, enyhíthetőek az ízületi gyulladások, és növelhető az energiaszint.

Adaptogén az ashwagandha, vagyis az indiai ginzeng is, amely segít csökkenteni a fáradtságot és a szorongást, és megelőzhető vele az oxidatív stressz.

Jó néhány italmárka már most előszeretettel használja az adaptogéneket, leginkább a hard seltzerekben és a mai ginek alkotóelemeként bukkannak fel. Ezek a gyógyító növények egyre nagyobb teret kapnak a prémium italok világában. Az előrejelzések szerint hamarosan beköszönthet az egészségesebb, stresszűző italok korszaka.