Tudnivalók Izlandra utazóknak

0
32

Izland, a tűz és jég szigete, ahogy nevezni szokták, sokak számára jelenti az ideális úti célt, amit legalább egyszer az életben szeretnének elérni.

Az érdeklődés nem alaptalan, hiszen a turisták valóban páratlan természeti csodákkal találkozhatnak itt, ahogy a WanderWell izlandi kalandtúra résztvevői is. Hatalmas vízesések, festményre való vad tengerpartok, lávamezők, geotermikus csodák, hőforrások, sarki fény és persze megannyi érdekes állat, mint bálnák, rókák, lundák, csak hogy a legnépszerűbbeket említsem.

Viszont éppen különlegessége miatt érdemes felkészülten érkezni erre a varázslatos szigetre, hogy az élményeket felhőtlenül élvezhessük, és a nagy várakozás vége semmiképpen se csalódás legyen.

Éghajlati kisokos

Mikor utazzunk? – ez a legtöbbekben először felmerülő kérdés, amit bizonyára elsősorban az időjárás miatt fogalmaznak meg. És okosan teszik, hiszen egy olyan úti célról beszélünk, amely az északi sarkkörön terül el, a nem mindig barátságos óceántól teljesen körülölelve, tehát az idő okozhat Magyarországról nézve szokatlan meglepetéseket.

Ha nem idealizáljuk a helyzetet, Izland alapvetően hideg, esős és szeles, na de ez is a csodájához tartozik, nem kell, hogy eltántorítson, védekezni kell ellene.

Védelem az időjárás ellen

Persze a szükséges ruházat a tervezett programoktól is függ, de sortban és strandpapucsban bizonyára nem fogod szárazon és egészségesen megúszni a kalandot.

Persze tervezheted, hogy autót bérelsz és a gépjármű biztonságából nézed meg a látnivalókat, csak pár fénykép erejéig kiszállva, viszont ekkor az autónak kell olyan paraméterekkel rendelkeznie, amik ezt valóban lehetővé teszik. Ha nem csak a szigetet körülölelő, egyetlen főútra szorítkoznál, akkor kell a négykerék meghajtás, és egyéb terepképességek, viszont ha kidugnád az orrod a szabadba, akkor kell megfelelő ruházat is.

Mit csomagoljunk az izlandi kalandra?

Na de akkor mi is kerüljön a bőröndbe? Haladjunk talán kívülről befelé: mindenképpen szükséged lesz (ténylegesen) szél- és vízálló esőkabátra és esőnadrágra, a sportáruházak alkalmi ruházatnak szánt legolcsóbb termékeiben csalódni fogsz. Az ez alá kerülő réteg sem baj, ha vízálló: softshell nadrág a gyors száradás végett polár pulcsival megfelelő választás lehet. Persze a kesztyű és a sapka sem nélkülözhető.

Ha van valami, ami igazán fontos, az a lábbeli, vízhatlan, megbízható hőtartó bakancs nélkül tényleg igazán kellemetlen élmények érhetnek.

Az igazán bátrak – és tapasztaltak – gondolhatnak akár az izlandi kempingezésre itt, viszont akkor a felszerelésnek is alkalmasnak kell lennie a feladatra, bírnia kell az esőt és a szelet.

Az izlandi időjárásban a legnagyobb kihívást nem is a milyensége, hanem a szeszélyessége jelenti, ezért érdemes mindig minden lehetőségre felkészültnek lenni.

Bár lehet, hogy a fenti információk elbátortalanítóak lehettek, de a cél nem ez volt, hanem hogy kellemetlenségek nélkül, felkészülten vághass neki annak a tényleg utánozhatatlan kalandnak, amit Izland kínál.