Aranyér gyógyítása modern eszközökkel

0
15

Az aranyerességről már mindenki hallott – azt azonban kevesen tudják, hogy van külső és belső aranyér is.

A két külön betegségre más-más tünetek a jellemzők, így pedig a gyógymódjuk is más. Cikkünkben a külső aranyér jellegzetes szimptómáiról és kezelési módjáról ejtünk néhány szót.

A külső aranyér tünetei

A külső aranyér a testen kívül található, egy bőrrel borított visszér, amely igen fájdalmas lehet tapintásra. Nem is szabad azzal kísérletezni, hogy visszahelyezzük a végbélbe, hiszen ez kint van, a végbélnyílás környékén.

Gyógyításával a proktológusok foglalkoznak. A Dr. Bánfalvi Aranyér Központ budapesti rendelőjébe is be lehet jelentkezni kivizsgálásra: itt más végbéltáji betegségeket is kezelnek. Leggyakrabban azonban a külső és belső aranyér kapcsán keresik fel őket.

A külső aranyér igencsak fájdalmas, és bár sok esetben napokon belül enyhülnek a panaszok, ezt nem mindenki tudja kivárni. Ilyenkor akár azonnali műtétre is sor kerülhet. A fájdalom oka egy vérrög, amely nem szívódott még fel az aranyérben. Ez feszítő, kellemetlen érzéssel jár.

A beteg nehezen tud ülni, székelni, folyamatosan szúró, feszítő fájdalmat érez. Gyakori a pecsételő vérzés is. De nemcsak testileg, hanem lelkileg is megviseli mindez az embereket: semmi másra nem tud gondolni az illető, a munkavégzés is nehezen megy.

Szükség van-e műtétre?

Sokan azonnal meg akarnak szabadulni a fájdalomtól, és inkább a műtétet választják. Ilyen esetben az orvosok helyi érzéstelenítésben elvégzett műtétet javasolnak. Maga a beavatkozás gyors és nem jár kockázattal. Utána viszont 1-2 hétig kímélő életmód ajánlott: sok pihenés, táppénz.

A beavatkozás helyén hámhiány lesz – mivel a külső aranyeret csak így tudják eltávolítani. Időbe kerül, míg a test regenerálódik. Ne legyünk türelmetlenek!

A Dr. Bánfalvi Aranyér Központban is a legmodernebb eszközöket alkalmazzák már – mind a diagnosztizáláshoz, mind a kezeléshez. A külső aranyér műtét esetén nincs szükség befekvésre, altatásra sem.

Egyéb gyógymódok

Ha nem szeretnénk kés alá feküdni, akkor kenőcsökkel érdemes próbálkozni: a vérrög fel fog szívódni előbb-utóbb, ám a feszítő érzést csökkenthetjük például Lioton géllel.

Azonban arra is gondolni kell, hogy a napokon át fennálló tünetek (vérzés, feszítés) sérülékennyé teszi a hámot – a külső aranyér pedig ki is repedhet. Ez vérzéssel is jár. Különösen fontos figyelni ilyenkor a higiéniára: rendszeresen mosakodjunk.

Ha a probléma hosszabb ideig tapasztalható, akkor bőrelhalás is bekövetkezhet a végbélnyílás környékén – a seb el is fertőződhet. A gyulladás megelőzésére hasznáhatjunk Betadine kenőcsöt.

Ha pedig a gyulladás mégis létrejött, semmiképp se halogassuk az orvos felkeresését! Láz, gennyes váladékozás is kísérheti a tüneteket, ilyenkor irány a proktológus. Sürgős esetekben telefonon érdemes hívni a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ rendelőjét.

Az aranyér nem kímél senkit: fiataloknál és idősebbeknél egyaránt előfordulhat, jobb a megelőzésre törekednünk.