Az Apple a Siri szolgáltatást jó eséllyel okosotthon feladatokra készíti fel

0
1063
Az Apple a Siri szolgáltatást jó eséllyel okosotthon feladatokra készíti fel
Az Apple a Siri szolgáltatást jó eséllyel okosotthon feladatokra készíti fel

Minden amellett szól, hogy az Amazon és a Google nyomdokain haladva az Apple okos hangrendszert fejleszt ki. A kiszivárgott hírek szerint a mesterséges intelligenciával felturbózott berendezés hangkeltése elsőrangú  lesz.

A mélynyomót hét magashang sugárzó egészíti ki és az elektronika egy iPhone 6 erejével bír majd. Az Amazon ECHO áránál többe, 179 amerikai dollárba kerülhet. A Bloomberg hírportál már 2016 őszén jelezte, hogy az Apple okos hangrendszer kifejlesztésén tevékenykedik. Előtte az Apple háza táján az Apple TV révén már történtek lépések a hangvezérlés terén.

Az újonnan kifejlesztendő berendezés optikával is rendelkezhet, esetlegesen az arcfelismeréshez kamerát használ majd. A háztartásban vezérelni fogja a zárakat, a fényeket, a függönyöket, stb. – mindezt a Siri hangvezérléssel.

Az Apple lépéskényszerben van az Amazon ECHO és a Google HOME piaci megjelenése okán. Ez az új okosotthonos megoldás az Apple HomeKit körének része lehet. A háztartás automatizálásának központi hangvezérlésével a HomeKit kínálat minőségben lépne előre.

Az újonnan érkező versenytársak által az Amazon ECHO a saját Alexa hangvezérlővel a kiterjedt hálózata miatt nehezen szorítható meg. Alexa segítségével harmadik eszközöket könnyen lehet utasítani. Eközben a Google HOME a saját széleskörű tudásbázisával hasított ki jelentős piaci részt a hangvezérlésben.

Hiába volt a Siri szolgáltatással az Apple az első a piacon, nem tudta saját eszköztárába hatékonyan integrálni a technológiát és kellőképpen learatni az elsőnek járó babérokat. Több mint 120 HomeKit eszköze és az egyre gyorsabban kibontakozó biztonságtechnikai igények mégis ígéretes jövőt jósolnak. Az Apple közismerten magas fokú biztonsági körültekintése könnyen találkozhat az okosotthonok biztonság iránti igényeivel.

Általánosan elfogadott szemlélet, hogy a jövő érintkezési felülete a hang. A termékfejlesztés könnyen fordul a hang világa felé, mivel az egyes termékeket nem kell többféle felhasználói felülettel fejleszteni. A hangvezérlés népszerű, egyszerű és az okosotthonok szinte kínálkoznak ilyenfajta vezérlés színteréül.

Az Apple hangrendszer egyetlen szolgáltatása nem a Siri által  vezérelhető hangutasítás lesz, hiszen a vállalat a magas összegért szokása szerint prémium bővítményekkel lepheti majd meg a közönséget. Üzletpolitikájába nem ritka, hogy egy szegmensben kivár, szemléli a piac erősödését, majd hirtelen belevág és letarolja. Ez történt az MP3-lejátszók piacán az iPod megjelentetésével. A mobiltelefonok piacán is robbantott az iPhone, később a tablet piacon is ez a forgatókönyv valósult meg.