Urban YUDO vezetékmentes okostelefon töltő

0
1159
Urban YUDO vezetékmentes okostelefon töltő
Urban YUDO vezetékmentes okostelefon töltő

Urban YUDO lett a holland keresztségben a Qi rendszerű vezetékes töltő neve. Az elektromos erőterek kihasználása mobiltelefon töltésére új törekvés, de már voltak előzményei (lásd elektromos fogkefe akkumulátor töltés).

Az Urban YUDO futurisztikus formatervezése körkörös kiképzésével és ibolyakék LED megvilágításával egy jövőbeni rakéta-leszállópályára emlékeztet. A mobiltelefon centrális felfekvése garantált, a töltő a tápenergiát a mikroUSB töltőzsinóron keresztül kapja. Ilyenformán vezeték nélküliségről csak a mobiltelefon és a töltő viszonylatában beszélhetünk.

Az Urban YUDO által indukciósan közvetített teljesítmény 5 Watt, ami egy hagyományos zsinóros USB csatlakozásnak megfelelő érték. Egy normál USB vezetékes töltő 5 Volt feszültségen 1 Amper áramerősséggel tölti az okostelefon akkumulátorát. Ez a töltőáram kíméletes töltésnek felel meg és az Urban YUDO által indukált elektromágneses erőtér is ehhez hasonló normál töltést produkál.

A terjedőfélben lévő gyors töltőkkel szemben – amelyek 2 Ampert vagy még nagyobb áramot pumpálnak a mobiltelefon akkumulátorába –  ez nem forrósítja fel töltés közben az akkumulátort.

A töltő a Qi szabvány szerint tölthető telefonokat ismeri fel, a Powermat töltő-versenytársra tervezett telefonokat nem. Ritka kivétel ez alól a SAMSUNG Galaxy S6, amely mindkét fajta töltővel barátságos. A Qi kompatibilis telefonokról nyilvántartást vezet a folyamatosan aktualizált weboldal.

Az akku élettartamára a lassú töltés jótékony hatással bír, emellett fontos érv maga a kényelem.

Nem kell a hagyományos USB-s töltőt keresgélni, nem kell az okostelefon apró mini USB portjába a töltőzsinór csatlakozóját dugdosni, ami Murphy törvénye szerint először mindig fordítva akar beférni. Kihúzáskor sem kell feszegetni, ami hosszú távon az érintkezések meglazulásához, kikopásához vezet  és a rossz érintkezés elektromos zavart, netán tüzesedést is okozhat.

Napi használatot feltételezve egy év alatt ez akár ezer ki-be csatlakoztatást jelenthet, ami lássuk be nagy mechanikus teher.

Urban YUDO vezetékmentes okostelefon töltő
Urban YUDO vezetékmentes okostelefon töltő

További érv a vezeték nélküli töltés mellett a komfortérzet. Ha hívnak minket, az Urban YUDO felületén fekvő telefont csak fel kell venni, és ha befejeztük, visszatenni ugyanoda. A töltő érzékelője a telefon hiányát észleli és az áramellátást szünetelteti, majd a visszarakott telefont újra kezdi tölteni. A Li-ion akkumulátornak a töltésmegszakítás nem jelent gondot, erre nem érzékeny.

Az Urban YUDO elektronikája viszont érzékeny a fémtárgyakra, a telefontól eltérő fém eszközök közelségét észlelve a töltést azonnal leállítja. Erről a FOD (Foreign Object Detection) beépített figyelőrendszer gondoskodik.

A gyártó hisz a megbízhatóságban és az Urban YUDO-ra kétéves garanciát vállal. Akinek a kerek forma nem a zsánere, okostelefon alakra szabott töltő ugyanarról a tervezőasztalról a Trust AERON.

Urban YUDO vezetékmentes okostelefon töltő