Huawei MATE 20 és Huawei MATE 20 Pro

veszélyben a koreai hegemónia

0
1086
Huawei Mate 20 és Huawei Mate 20 pro

Huawei MATE 20 és Huawei MATE 20 Pro modelljeivel Kína elsőségre pályázik.

Régóta kijelentették, hogy a koreai és egyéb márkák uralmának véget vetnek.

A P20 modellel már tavasszal megbolygatták a mobiltelefonok prémium kategóriáját.

Még idén erre tromfol a Huawei MATE 20/Huawei MATE 20 Pro páros és erőfeszítése nem alaptalan.

Háromkamerás vakus fényképezés

A Samsung cég saját Galaxy S9-esét úgy pozicionálta, hogy ’a kamera újragondolva’. Ha a Samsung  újragondolta, akkor a Huawei MATE 20 és Huawei MATE 20 Pro a fényképezést egyenesen felrázta.

Azon túl, hogy menő Leica lencséket építettek bele, eleve három optika dolgozik mindkét modellben.

A világhírű LEICA a SUMMILUX-H típusú rendszerét több, mint 20 db lencse együtteséből alkotja.

Huawei Mate 20 és Huawei Mate 20 pro lencse

Lézeres távmérésű 40 megapixeles hátoldali egyik kamera, 20 megapixeles ultra széleslátószögű másik kamera és külön egy 8 megapixeles telefotó/makro kamera gondoskodik a képalkotásról a 20 pro-nál (a Samsung legújabb Note9 telefonjának hátoldali kétkamerás rendszere egyaránt 12-12 megapixeles kamerával dolgozik, valamivel jobb fényérzékenység mellett).

A Huawei MATE 20 és Huawei MATE 20 Pro egyformán megkapta a frontoldali 24 megapixeles széleslátószögű szelfi-kamerát (a Samsung legújabb Note9 telefonjának frontoldali kamerarendszere 8 megapixeles, jobb rekeszérték mellett).

Bivalyerős intelligens Kirin processzor

A HiSilicon meglépte a 7 nanométeres küszöböt a lapkagyártásban egyedülálló Kirin 980-as processzorral. Ezt kapta meg a Huawei Mate 20 és Mate 20 pro modellje. A processzor nagy teljesítménnyel koncentrál a mesterséges intelligencia terén végzendő számításokra, így próbál kezesbárány lenni a használhatóságban. A Samsung legutóbbi Note9 modelljét továbbra is a QualComm gyártó 10 nanós (nem lassabb, csak energiaigényesebb) SnapDragon 845 lapkája vezérli. Utóbbi nem sok eltérést mutat a még tavasszal megjelentetett S9 főprocesszorától.

Kivitel és külső megjelenés

Két versenytársat összevetés nélkül nem lehet könnyen elképzelni. A Huawei Mate 20 pro milliméterekkel közelíti meg az etalonnak szánt Samsung Note9 méreteit / 158x72mm kontra 162x76mm /, és minden egyébben hasonlók. Super AMOLED kijelzőjüket nézve a Mate 20 Pro még rá is ver a felbontásban / 1440×3120 kontra 1440×2960 pixel /, nem mintha ezeket földi halandó külméretben vagy felbontásban ténylegesen értékelni képes lenne.

Egyéb finomságok

USB-C csatlakozó 3.5 milliméteres fülhallgató adapterrel, villámgyors USB-s töltés (félórás töltéssel 70% töltöttségig lehet eljutni). Különlegesség a vezeték nélküli töltési módon belül a megfordíthatóság. A Mate 20 Pro maga is tud tölteni vezeték nélkül tölthető másik mobiltelefont. Igen nagy kapacitású a 4200 mAh akkumulátora, a Note9 tápegysége 4000 mAh értékű. Az audio felbontás a FLAC veszteségmentes fájloknál 32-bit adatszélesség, 384 kHz mintavételi gyakoriság mellett. Viszonyításul a CD hanglemez csak 16-bites adattal 44 kHz gyakoriságú. Óriási a differencia.

Kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasás

A 3D arcfelismerés mellett a tulajdonos azonosításához a Huawei Mate 20 pro az ujjlenyomat-leolvasót sikeresen a kijelzőbe építette úgy, hogy a kijelző felülete nincs megtörve. Ezzel első a világban. A 3D arcfelismerés több, mint 30 ezer tájékozódási pont elemzését követően dönt a tulajdonosról, mindez csak tizedmásodperces mérlegelést jelent.

NM memóriakártya

A Huawei találmánya a Nano Memory külső memóriakártya, amit a microSD utódjának szán. A Huawei MATE 20 és Huawei MATE 20 Pro ilyen memória tárhelyet kapott. Méretben pontos mása a nano SIM kártyának, emiatt könnyen illeszkedik a két SIM kártyás (dual) rendszerű telefonok résébe. A Huawei fejlesztés feltételezi és egyelőre csak reméli, hogy a világ követi majd ezt a formátumot és szabvánnyá lép elő a már 15. életévét betöltött microSD helyén.

Huawei Mate 20 és Huawei Mate 20 pro NM kártya

Pillanatnyilag egy Huawei MATE 20 és Huawei MATE 20 Pro vásárlónak ez helyzeti hátrányt jelent, mivel ha van is neki 256 GB kapacitású microSD az asztalfiában, nem sokra megy. Ha tárhely bővítésében gondolkodik és neki nem elég a beépített 256 GB tárhely, NM memóriakártyát kell vennie.

KÜLÖNBSÉGEK A HUAWEI MATE 20 ÉS HUAWEI MATE 20 PRO KÖZÖTT

Végül a Mate 20 árát 230000 Ft szinten és a Mate 20 pro árát 330000 Ft szinten meghatározó eltérésekről. Mibe van a százezer forint csomagolva?

A kistestvér kijelzője nem Super AMOLED, hanem LED IPS, a felbontása csak full HD körüli (1080×2244) és 6 GB-ra csökkent a műveleti memóriája. A hátoldali főkamerája 16 megapixeles és a vízzel való érintkezés fröccsenés ellen védi (IP53), szemben a Mate 20 pro vízálló képességével (IP68).

A Mate 20 akksija ’csak’ 4000 mAh, ebben megegyezik a Samsung Note9 kapacitásával.

Összességében a Huawei MATE 20 és Huawei MATE 20 Pro alaposan ráver a mezőnyre és kívánatos darabbá lépett elő. Az októberi bejelentés után a Huawei máris kiadta az Android 9-en futó operációs rendszerre támaszkodó első szoftverfrissítést, még több intelligenciát gyúrva a rendszerbe.

www.huawei.hu

Huawei MATE 20 és Huawei MATE 20 Pro