Az Apple színes világa iPhone XR

az előrendelések már leapasztották a raktárkészletet

0
1146
Apple iPhone XR színválaszték

Az Apple színes világa iPhone XR névvel újraindul a zsákutcás iPhone 5C után. Stratégáik úgy látják, feledésbe merült az Apple rajongókban az 5C sikertelenség, eljött az idő újítani.

Az iPhone XR tele van érdekes vonatkozásokkal és ide-oda löki a véleményskála mutatóját. Megosztó a neve is, vele az iPhone X és XS nyomvonalán halad, de jellemzőiben messzire tér le arról a pályáról.

Kinek szánják az iPhone XR modellt?

Kívülről úgy fest, mint egy iPhone XS és ebben van a lényeg. Aki évente veszi a legújabbat, annak most az iPhone XR feladja a leckét. A naprakész beszerzéssel vajon demonstrálhatja az Apple iránti lojalitását? Mit is kap az olcsósított árért? Látványra semmit. Technikai előrelépésben sem.

Költségkímélő {BUDGET} újdonságnak harangozták be az XR modellt, valójában az iPhone 6/7/8 tulajdonosoknak lehet érdekes, ha nem képesek pénztárcájuk nyílogató fedelét csukva tartani. Nekik a hozadék a meglévő telefonnál gyorsabb új processzor, jobb fényképezési tudás, az arcfelismeréses indítás, az XS dizájn.

Mit tud az XR az XS modellhez viszonyítva?

XS összevetésben az XR fém- és üvegház tokozású, de nem drága acél+üveg, hanem olcsóbb alumínium+üveg párosítással. Visszaléptek a vízállóságtól a fröccsenővíz tűrési szintre. Az iPhone XR áthágta a 6-colos lélektani határt, ugyanakkor nem ajánl még full HD (1920×1080 pixel) felbontást sem. Felejtős a 3D-érzékeny kezelési lehetőség is, a kijelzője csak LCD. Hátsó kamerája az XS frontkamerája (!?!) lett. Egyedül a modern A12 Bionic processzor szól a javára. Árcédulája nem.

Az Android világához mérve ugyanakkor integrált működés, gyors műveleti sebesség, jó kamera szól mellette és árképzésében mégsem veri a Google, Samsung, Huawei androidos zászlóshajóinak szintjét.

Ahogy Billy Joel a szegények Elton Johnja, úgy az iPhone XR a szegények iPhone XS készüléke. Helyesbítés: mégsem a szegényeké, mert az ezerdolláros ringben bokszol. Fehér, fekete, kék, sárga, korálvörös és rubinpiros színváltozatú alsószárban. Az Apple színes világa iPhone XR formában. Nem biztos, hogy a többség eltalálná, de Európában a színesek közül a sárga vezeti a keresettséget.

Az iPhone XR itthon

Az ismertetés szándékosan kissé csapong, ahány szempont, annyi tekintetben lehet legalább annyi ellenérvet, mint mellette szólót találni, mert az Apple színes világa iPhone XR formájában igencsak megosztó. Ki-ki magára hagyatkozva kell döntsön, veszi-e, viszi-e. Háttér-információnak mennyi is az az ezerdolláros ár? Ma 1US$≈285Ft. A Telekom hivatalos forgalmazóként érte kamatmentes kölcsön konstrukcióban 22 hónapos törlesztéssel 286 ezret kér. Kellő gondossággal az iPhone X megtartott 60 ezer forintnyi különbséget, azonos konstrukcióban bő egyharmad millió az ára.

Megemlítendő, hogy az XR modell itthon egyelőre csak online rendelhető, boltjaikban nincs készleten. A legelejére visszatérve szó került az elérhetőségről. Külföldön előállt a helyzet, ami az iPhone X-nél is bekövetkezett. Akár 2 hetet is kellhet várni, ez önmagában bók a márkának és a modellnek, míg bosszúság a leendő használójának. Senki nem tudhatja biztosan, hogy ez nem egyszerűen szándékolt áruvisszatartás-e, erős marketinges ’pull’ effektust hozva létre a nehézkes hozzájutás révén.

Az Apple színes világa iPhone XR formába öntve az USA hazai piacán jóval olcsóbb, így a külföldnek kell jobban teljesítenie, azaz tejelnie. Lévén az Apple cég a piacmegdolgozásban és főleg a hovatartozás gerjesztésében nagymester.

www.apple.hu

Az Apple színes világa iPhone XR