Android 8 Oreo és Samsung S7

0
1794
Android 8 Oreo és Samsung S7
Android 8 Oreo és Samsung S7

Android 8 Oreo és Samsung S7 mobiltelefon adott nemrég randevút egymásnak, amolyan vakrandi alapon.

Sokszor került szóba, hogy a nagy gyártók előszeretettel a vadiúj telefonmodellre rakják fel a legfrissebb operációs rendszert és a már eladott készülékek operációs rendszereinek napra készen tartása másodlagos számukra, ha eleve el nem sikkad.

Ezt nagyképűen nevezhetjük Android patch gap-nek / résnek az Android frissítések között.

Ez a gyártói lustaságon túl a készülékhasználat fokozódó biztonsági kockázatát is felveti.

A gyártói filozófia szerint ha új szoftvert szeretnél a legjobb, ha megveszed a legújabb modellt és a szoftvert mellé megkapod  „ingyen”.

Android 8 Oreo és S7 a Samsung modellcsaládot tekintve eleve egy második generációs nekifutás.

Az S7 és az S7 Edge már kétéves modell. Alapból az Android 6.0 (Marshmallow kódnevű) volt rajtuk, amit aztán lehetett Android 7-re frissíteni. Ha jól emléxem, az egy 8-900 megás letöltés volt és a telefon közel félórát szöszmötölt vele.

A telefon mindig udvariasan felhívja a figyelmet, hogy operációs rendszer cseréje előtt minden fontos adatot mentsünk le, ezért nem tettem meg. Kamikaze módra ráengedtem tavaly ősszel az Android 7.0 (Nougat fedőnevű) rendszert a gyanútlan telefonra.

Szerencsére nem volt semmi csuklás vagy öklendezés, minden simán lezajlott.

Ugyanebbe a helyzetbe futottam bele az 0reo művésznevű Android 8.0 érkezésével idén júniusban. A telefon érzékelhetően valamit nagyon darált WiFi kapcsolaton előtte és ez lett belőle:

immár egy durva 1.3 GB méretű szörnyeteg bejelentkezésével. Most is figyelmeztetett, ergo most sem mentettem el semmi adatot, mert az ember legyen következetes.

A hirtelen felindulás és a vágy könnyen győzedelmeskedik a biztonsági játékos adatvédelmi megfontolásain.

Minden rendben lezajlott és a terjedelmesebb frissítés dacára úgy tűnt, hogy hamarabb is, mint az előző 7-es feltelepítésekor. Talán ez azért volt így, mert már működik a törekvés az operációs rendszer és az alkalmazások különválasztására. Nem kell az appok alól a szőnyeget feltétlenül kirántani.

Azon túl, hogy az Oreo átméretezte az S7 kezdőképernyő felületének egyes könyvtárait, az Oreo érkeztével katarzis nem következett be, furcsa de alapból semmi pluszt nem vettem észre a 7-es lecserélése után.

Azon kívül, hogy naponta legálább 6-8 alkalommal nem lehetett ujjlenyomat-azonosítással belépni, mert valamilyen mikro-újraindítások következtében csak másodlagos módszerrel, azaz jelszókéréssel engedett be a rendszer. Így egy ideig sorozatban működött az ujjlenyomatos azonosító. Aztán a ciklus migismétlődött. Valamelyik alkalmazás folyton standby állapotba kerülhetett, amely alkalmazás ha újraindul, a telefon ezt kisebb mérvű, de mégiscsak egyfajta újraindításnak azonosítja be. Bosszantó.

A kritikus gyakorlati terület, az akkumulátor-kihasználás és az energiagazdálkodás az igéretek dacára nem hozott érzékelhető javulást. Csak némi változást annyiban, amennyiben az akksi mintha hamarabb merülne.

Az egyéb kacifántos újdonságok (pl. az Oreo két csetelő belépési lehetőséget enged meg és így párhuzamosan lehet két csetelővonalat üzemben tartani, új emojik, stb.) az életetet nem feltétlenül teszik színesebbé.

Tanulság?

Talán az, hogy jó kis operációs rendszer lett már az Android 7 Nougat is. Simán lehet vele túlélni 2-3 generációs operációsrendszer-váltást is.

Ez a Samsung S7 paramétereivel (4 GB RAM, stb.) hosszított életgörbét garantál, így pénztárca kímélő is.

A nagy elvárások után egy S7 tulajnál az Android Oreo csak a sznobériát nyugtatja le, gyakorlati haszna átlagfelhasználónak (így jómagamnak) vajmi kevés.

Jelzi egy régebbi telefon időtállóságát az is, hogy melyik fogad be egy új oprendszert, ha már egyszer nem azzal jött ki a gyárból.

A Samsung az S5 modellre már nem is szabja át az Oreo verziót. Az S5-re az akkor debütáló Android 5.0 (KitKat) után az Android 6.0 (Lollipop) még felkéredzkedhetett, de a 7.0-s Nougatot sem kapta már meg.

Sokaknak talán jó hírt hoz ez a weboldal, ahol az Oreo jósolt telepíthetőségét gyártók modelljei szerint vetíti előre:

https://www.pocket-lint.com/phones/news/google/141195-when-is-android-oreo-coming-to-my-phone

Akik meg tényleg nem tudnak tovább várni az Oreo-ra, azoknak itt az igazi kaland.

Az Oreo 8.1 verzió szabad prédává vált:

http://www.android-x86.org/releases/releasenote-8-1-rc1

Android 8 Oreo és Samsung S7