Mobiltelefonjaink működése nagy energia kisugárzással jár

nem mindegy, hogy ez mekkora

0
1084
Mobiltelefonjaink működése nagy energia kisugárzással jár

Mobiltelefonjaink működése nagy energia kisugárzással jár amikor telefonálunk, vagy adatokat mozgatunk, de készenléti helyzetben is.

Telefonunk állandóan sugároz magából energiát a szolgáltatóval történő folyamatos és stabil kapcsolattartáshoz. Mobilunk akkor lép fel nagyobb energiakibocsátóként, amikor felépíti a kapcsolatot egy telefonbeszélgetéshez vagy világhálós szörfölésbe fogunk. Nemcsak kapja az információkat (telefonpartnerünk beszél), hanem küldi is (ezáltal hallja telefonpartnerünk a mondandónkat). Adathasználatunk kézenfekvő formája az internetezés. A világhálón nem csak passzívan vagyunk jelen – letöltünk weboldalakat, vagy netán zenéket – hanem fel is töltünk információkat a netre. Azonosítót, keresési utasítást, stb.

A szolgáltatók által biztosított 900 MHz frekvencia hozza-viszi az adatokat, és az elérhető sávszélesség szabja meg az adatforgalom áteresztő képességét.

Lényeges, hogy telefonunk a kibocsátott jelekhez mekkora energianyalábokat produkál. Adott körzetben ha a szolgáltatónak gyenge a vételi jele, telefonunk megnöveli az elküldendő információhoz általa szükségesnek ítélt energiamennyiséget. Ha tetszik ha nem, ez a fülünkre szorított mobilkészülék által gerjesztett energianyaláb hat a fizikumunkra is.

Jó húsz éve létezik az emberek életében az intenzív mobiltelefónia.

Magyarországon a 450 Mhz frekvencián a Westel 900 cég analóg jelek sugárzásával indított, majd követte a digitális jeltovábbítás a 900 Mhz tartományban. Minél rövidebb a hullámhossz, annál több energiát kíván a jeltovábbítás.

Mobiltelefonjaink működése nagy energia kisugárzással jár

Egy mobil kibocsátotta jel csak csatlakozni tud a százszámra létező egyéb sugárzási formák mellé, amelyek mindegyike éri az ember testét. Ezek mind az energia különféle megnyilvánulási formái. Kozmikus háttérsugárzás [nem háttérhatalmak által], látható és nem látható elektromágneses sugárzás (rádióhullámok, fény, röntgensugarak), civilizációs sugárzás (televízió, hálózati trafó, mikrosütő, autó riasztó, WiFi, Bluetooth, stb., stb.) Közéjük vegyül a mobiltelefon kommunikációval járó energiasugárzás.

Az a fontos, hogy a fenti különféle sugárfajtákból mekkora mennyiség ér minket. A zömére nincsen hatásunk. Könnyebb a helyzet a mobiltelefonokkal, mert gyártók megadják a fejünket és a testünket érő energiamennyiségeket.

Mobilok SAR Watt per kilogramm értékei
Mobilok SAR Watt/kg kilogramm értékei

A közölt táblázat (ha hihetünk neki) a BfS Sugárzásvédelmi Szövetségi Hatóság (Bundesamt für Strahlenschutz) tavalyi német összesítés kivonata egyes vezető mobilgyártók bizonyos modelljeinek fejünkre ható energia hatásáról. Nem tuti referencia, de könnyíti az egyes gyártókra jellemző mennyiségek összevetését.

Fejünk melletti kisugárzásuk káros-e az egészségünkre?

Évtizedes a vita, a tudományos érvek és a személyes meggyőződések (lásd 5G) rendre egymásnak feszülnek. Regisztrálható és káros kihatására megcáfolhatatlan bizonyíték egyelőre nem áll rendelkezésre. Viszont tudatosan sokat tehetünk azért, hogy a lehető legkevesebb kéretlen energia bombázza testünket.

Néhány tanács, amit érdemes megfontolni és a javaslatokat követni.

Legkevésbé használjuk a készüléket telefonálás során a fülünkre szorítva. Tartsuk távol magunktól a mobilt és aktiváljuk a kihangosítót. Nemcsak ha kézből beszélünk, hanem autóban utazva is (nem kell a Bluetooth). Kerüljük az agybadugós és másfajta vezeték nélküli telefonos kihangosítást is. Ez a zenehallgatásra is áll.

Készülékünket ne a zsebben, testünk közvetlen felszínéhez közel tartsuk. Külön táskában vagy tartóban legyen. Nők, férfiak egyaránt óvják az átörökítéshez szükséges, tökéletes épségű állapotot követelő sejtállományukat.

Kerüljük a telefonálást, ha a telefon kijelzője alacsony szolgáltatói jelerősséget mutat. Ezt tartsuk be akkor is, ha liftben vagy nagy sebességgel mozgó járműben utazunk. Ilyenkor maximálisra vált a mobil energia kibocsátása. Zárt fémes térben (gépkocsi, busz, vonat, repülőgép) minimalizáljuk a telefonálást a kilépéshez szükséges jelek sokszoros energiaigénye miatt.

Gyermekeink ne lógjanak a mobilon, csak halaszthatatlan beszélgetéseket bonyolítsanak le. A sugárzás a felnőtteknél vékonyabb koponyacsontjukat éri és agyuk biológiai fejlődése is még folyamatban van. Telefonálási szokásainknál legyünk tekintettel a várandós anyákra és az idős emberekre is.

A pihentető alvás bekapcsolt mobil mellett nem garantált, legyen repülő üzemmódban, vagy eleve kikapcsolva.

Otthon vonalas telefont használjunk, a DECT zsinórnélküli telefonok is a mobilunkkal azonos elven működnek. Hasonlóképpen az irodában is a telefonközpont asztali mellékállomásáról kezdeményezzünk hívást.

Mindenkor minimalizáljuk a beszélgetésre fordított időt.

Ezzel nemcsak az akkumulátor üzemideje növekszik, hanem csökken a sugárzásnak való kitettségünk is.

Fentieket ajánlásokat kövessük notebooknál is (ölben használat), mert a számítógép szintén bocsát ki energiasugarakat.

Mobiltelefonjaink működése nagy energia kisugárzással jár