Samsung Galaxy S21 FE késedelmes megjelenés

Útszűkület az SoC sztrádán

0
782
Samsung Galaxy S21 FE
Samsung Galaxy S21 FE késleltetett piaci megjelenéssel

Samsung Galaxy S21 FE késedelmes megjelenés híre röppent fel a koreai gyártót övező információ dömping közepette.

Elődként az S20 FE csak kísérletnek volt szánva. Koreában kíváncsiak voltak, hogy a piac hogyan reagálja le (azaz tűri), hogy egy akkori zászlóshajó széria kigyengített változata kerül be a köztudatba.

Az akkor éppen No. 1 sorozatuk az S20 volt – év eleji megjelenése után ősszel egy Rajongói Kiadással [az FE ’Fan Edition’ megjelölésű] verzióval nőtt a választék – mielőtt idén még az S21 landolt volna.

Nos a piac jól tolerálta a műanyag hátoldalt (és csak Gorilla Glass 3 edzett üveget, stb.) egyéb olyan aprósággal együtt, ami árat volt képes csökkenteni.  De mégiscsak egy S20 sorba tartozó komoly telefonról volt szó. Sikeres termék lett.

Már akkor felütötte a fejét a központi vezérlő (SoC) hiány, részben a koreaiak vírushelyzet miatti gyárleállása okán Vietnámban. Így kénytelenek voltak idén tavasszal meglépni, hogy Európába is szállítanak USA gyártású Snapdragon SoC főalkatrésszel  szerelt modelleket – igaz csak 4G tudással. Ez lett az SM-G780G kódnevű modell. További siker kovácsa lett azért is, mert Európában sokan megutálták a lassabb, energiafaló és drágább koreai Exynos vezérlőt.

A piactapogatásnak indult FE Fan Edition sikeres lett,

így idén a tavaszi S21 után ’kötelező’ meglépni annak FE változatát.

A bökkenő, hogy 2021-ben menő telefon Snapdragon 888-cal ketyeg. Amiből hatalmas hiány keletkezett, minden gyártó az összes élvonalbeli modelljébe ezt szereli. Ezért aztán nincs is elég ilyen SoC a piacon. Márpedig Snapdragon 865-ös (a 888-as elődje) nem kerülhet az S21 FE-be, mert azt már az S20 FE kiadás ’letartóztatta’.

Qualcomm Snapdragon 865
Qualcomm Snapdragon 865 SoC

Nincs más hátra mint előre, októberre kell halasztani a piacra kerülést. Az S21 FE bemutatkozását eredetileg augusztusra tervezték, az eseményt két összecsukható telefonmodell bejelentésével tarkítva. Újabb SE változatról ma csak annyit lehet tudni, hogy ugyanúgy 6.5 hüvelykes és 120 Herz képfrissítésű a kijelző, a memória 8GB/128GB. Ez éppenséggel mind az S20 FE paramétersora. Ismert újdonsága eddig csak az izmosabb 888-as Snapdragon processzor. Az S21 FE az S20 SE-hez képest valószínűleg  a kamerarendszer terén lép tovább.

A Samsung Galaxy S21 FE októberi megjelenéssel

nem oldja a 888-as processzor ellátási gondját, csak lehetőséget nyit a beszerzési feltételek megjavulására.

Qualcomm Snapdragon 888 SoC
Qualcomm Snapdragon 888 SoC

Egy késő őszi Samsung debütálás viszont annyiból kellemetlen időzítés, hogy a Google saját telefonjának, a Pixel modellnek a legújabbika is akkortájt jön ki, akárcsak az Apple legújabb iPhone változat is. A processzorhiány oldására a koreaiak azt tervezik, hogy Koreában az S21 FE éppenséggel nem is lesz kapható a 888-as kiszerelésben. Aggodalomra tán nincs ok: egyrészt mi Európában vagyunk, másrészt az előd S20 FE is októberi megjelenés volt.

Az S21 FE az ezerdolláros árkategóriában küzd majd, ahol a legnagyobb a tülekedés, a kínai gyártóknak ez a szegmens a kedvenc homokozója. Ott ilyen árért jobb paramétereket lapátolnak be, viszont Koreát általános minőségben nemigen lehet megszorítani. Lehet, hogy a kínai kamerákban több a megapixel és az is lehet, hogy még több memóriát pakolnak be. Esetleg nagyobb az akkujaik kapacitása. De a háttér szolgáltatások és a garanciális kérdések terén szintén van egyfajta verseny. Ebben Korea erős és ennek a költségeit – igaz hogy némi felár ellenében – sokan szíves örömest hajlandók megfizetni. A biztonság sokat ér.

Ma ez a helyzet, a fejleményeket érdeklődés kíséri. Ki-ki versenytárs minőségben vagy fogyasztóként. Mennél nagyobb a verseny, annál nagyobb a világon a felhasználók előnye, így a Samsung sem lehet rest. Főleg hogy a másik koreai, az LG már bedobta a törülközőt.

Samsung Galaxy S21 FE késedelmes megjelenés