Így takaríthatsz a mobiltelefonoddal

0
504
Így takaríthatsz a mobiltelefonoddal robotporszívót irányítva
Így takaríthatsz a mobiltelefonoddal robotporszívót irányítva

Az okosotthonok ma már közel sem űrkorszaki megoldások. Számunkra ma már természetesek, hogy a mobiltelefonunk nem csupán telefonálásra és sms küldésre alkalmasak, hanem alkalmazások futtatására is, amelyek képesek lehetnek vezérelni akár az otthonunk kitakarítását is.

Igazán jól hangzik!

Persze ehhez elengedhetetlen egy megfelelő robotporszívó. Az alábbi cikkben a készülékekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze, amelyek nem feltétlenül jelennek meg a gyártók által közölt adatlapokon.

Először érdemes tisztázni azt a kérdést, egy robotporszívó képes-e kiváltani a nagyobb teljesítménnyel és szívóerővel rendelkező hagyományos porszívókat. Tény, hogy a robotok által kínált kényelem rendkívül vonzó, de a tisztaság is fontos.

Általánosságban elmondható, hogy a speciális kefék lényeges mértékben javítják a tisztítás hatékonyságát, de a hosszúszőrű szőnyegek mélytisztítása nem lesz tökéletes. A kisebb szívóerővel rendelkező robotporszívók tökéletesen alkalmasak szilárd felületek, járólapok, parketták, hajópadlók tisztítására, sőt, a rövidebb szálú szőnyeggel is jól boldogulnak, de a hosszúszálas bolyhos szőnyegek alapos takarítása nehézséget okoz számukra.

Természetesen nem feledkezhetünk meg arról, hogy a különböző robotporszívók teljesítménye és szívóereje különböző lehet. Ez alapján kiderül, hogy egyáltalán nem mellékes, milyen kategóriába tartozó készüléket választunk.

Ha robotporszívót szeretnénk vásárolni, elég széles ársávval találkozunk.

A legolcsóbbak már 30 ezertől elérhetők; ez az ár alig magasabb egy alsókategóriás hagyományos porzsákos porszívó áránál. Igaz azonban, hogy az alsókategóriás készülékek zöme 50 ezer forinttól kezdődik.

A középkategóriás termékeket hozzávetőlegesen 80-120 ezer forinttért vásárolhatjuk meg. A felsőkategória gépei e felett kezdődnek, de esetükben sokszor olyan extrákat kell megfizetni, amelyek hasznossága megkérdőjelezhető. Igyekezzünk megtalálni a legjobb ár-érték aránnyal rendelkező változatokat.

Érdemes tudni azt is, hogy a robotporszívók kifejezetten csendes működésre képesek, legalábbis egy hagyományos porszívóhoz képest. Igaz, ennek nincs túl sok jelentősége, ha távollétünkben dolgozik. Viszont hasznos tulajdonság abban az esetben, ha a lakásban tartózkodunk. A kisebb zajszintnek köszönhetően nyugodtan dolgozhatunk vagy pihenhetünk akkor is, ha a készülék épp takarít.

A portartály kérdése is meghatározó lehet. Figyeljünk arra, hogy a portartály legalább egy takarítás-körre elegendő legyen; kisebb lakások esetében 3-4 deciliter kapacitás elegendő lehet, nagyobb terek esetében 5-8 deciliterre lehet szükség.

Noha a felsőkategóriás készülékek némelyike alkalmasa a tartály automatikus ürítésére, a legtöbb készülék esetében ezt nekünk kell elvégeznünk. Nem lenne jó úgy hazaérni, hogy a gép vár az ürítésre és nem végzett a munkával.

A korszerű készülékek számos okosfunkcióval rendelkeznek, amelyek még hatékonyabbá vagy épp még kényelmesebbé teszik a takarítást. A mobiltelefonos applikációknak köszönhetően optimalizálhatók a különböző útvonalak, követkető a tisztítás állapota, sőt, akár hangiránytás is lehetséges.