Mi az a FaceTime?

0
793
Mi az a FaceTime?
Mi az a FaceTime?

Pár évtizede még nem „bonyolították” tudományos mozaikszavak a telefonok műszaki leírásait, nem ismertük az app szót, sőt még az Apple-ről is csak a nagyon bennfentesek hallottak.

Ha telefonálni szerettünk volna, egyszerűen felöltöztünk – sapka, sál, kesztyű, kabát, és elcammogtunk a hóesésben a legközelebbi telefonfülkéhez. Ha megvolt a telefonszám, bedobtuk a klasszikus, sötétsárga kétforintost, tárcsáztunk, és már beszélhettünk is!

Ha nem tudtuk a telefonszámot, jó eséllyel megtaláltuk a fülkéhez láncolt hatalmas telefonkönyvben. Ezek a könyvek már akkor is több kilósak voltak, pedig az emberek töredékének volt csak telefonja.

Akkoriban hihetetlennek tűnt, hogy csak úgy „kézből” telefonálunk majd egyszer, vagy, hogy valaha internetezni lehet egy telefonon. A régi betárcsázós net utánozhatatlan hangja még bizonyára sokunk fülében cseng.

Mi akkoriban nem tudtuk elképzelni a mai világot, ma pedig sokszor azon bosszankodunk, hogy épp nincs 5G. Az igények azóta rengeteget változtak, és velük együtt a technológia is. Ha a mai átlagembert megnézzük, bizony a telefon, vagy bármilyen egyéb kütyü mindig a keze ügyében van. Ezek az eszközök egyszerűbbé, kényelmesebbé teszik az életünket. Néha kicsit többet foglalkozunk ugyan velük, ez lehet talán az újdonság varázsa, mégis sokszor közelebb hozzák egymáshoz az embereket. Lássuk, hogyan!

A telefonálás sem a régi már

Az emberiség már nemcsak hangot igényel, hanem képet is, azaz videót. A videóhívások ugyanis jóval közvetlenebbek, mint egy recsegő hanghívás. Egy jó hír közlésekor azért mégiscsak szeretnénk látni a hívott fél arcát, tárgyaláskor pedig a partnerünk reakcióit.

A FaceTime app alapvetően erre lett kihegyezve. Az Apple felhasználók közt lehetővé teszi a videóhívásokat, és a legújabb verziója még számos egyéb hasznos funkciót is tartogat számunkra. Egy videóhívás elég jelentős adatforgalommal járhat, ezért, ha nem korlátlan a mobilnetünk, célszerű wifire csatlakozva bonyolítani ezeket a hívásokat. A névjegyzékből egyszerűen kiválasztjuk ezt a hívás típust, és már beszélhetünk is.

Az applikáció gyors és a kezelése végtelenül egyszerű. Idősebbek és kevésbé tech guruk is könnyedén elsajátíthatják.

Használjuk az effekteket!

Ha egy kis mókával fűszereznénk meg a beszélgetést, akkor akár effekteket, emojikat is bevethetünk, de akár zoomolni is lehet a FacteTime hívásban. Ha pedig egyszerre szeretnénk több emberrel beszélni, erre is lehetőséget ad a videóbeszélgetés. Ez a funkció nagyon jól jöhet akár munkaügyek, kisebb online meetingek lebonyolításakor, de a családi összejövetelek időpont egyeztetésénél is hasznos lehet.

Ha hirtelen ér a hívás, és egy kis rumli van a környezetünkben, egy portré effekttel egyszerűen homályosítsuk el a hátteret. Családi, baráti hívások alkalmával pedig a különféle szuper effekteket a gyerekek, unokák imádni fogják.

Nem mindegy, hogy milyen a hangzás

Nemcsak a videót lehet tökéletesíteni a FaceTime alkalmazással, hiszen a hangokkal is játszhatunk. Ha szeretnénk, minimálisra vehetjük a háttérzajt. Ha pedig kifejezetten szükségünk van a háttérzajra, ki is hangsúlyozhatjuk azt! Ez jól jöhet akár akkor is, ha be szeretnénk mutatni a nagyszülőknek, hogy az unokájuk milyen szépen énekel, hegedül, szaval.

Szórakozzunk együtt a barátainkkal, családtagjainkkal!

A képernyőmegosztás segítségével pedig jöhet a közös mozizás, a kedvenc sorozatok. A shareplay funkció lehetővé teszi, hogy például egy streaming szolgáltató oldaláról lejátszott tartalmunkat megosszunk barátainkkal. Gyakorlatilag be tudnak kapcsolódni a filmezésünkbe, és vezérelni is tudják. Ha valaki leállítja a lejátszást, arról értesítést kapunk, és mindenkinél megáll a film. Ha pedig a közös filmezés közben valaki el szeretné mondani a véleményét a látottakról, automatikusan lehalkul az épp lejátszott tartalom hangereje. A zenéinket is hasonló elven megoszthatjuk. Felcsendülnek a másik felhasználó Apple eszközén. Akár a playlistbe is belemódosíthat a hallgatóságunk.

Fordítsunk gondot a biztonságra is

A linkshare funkcióval pedig egy linket küldhetünk barátainknak, mellyel csatlakozhatnak a FaceTime beszélgetésbe. Ez miért más, mintha egyszerűen FaceTime-on keresztül hívnánk őket? Mert ezt az Androidos barátainknak is elküldhetjük. Az Apple legendásan zárt rendszerén nyílt egy ajtó, amin a másik tábor is bekopogtathat.

Akár iPadről, akár iPhoneról élvezzük a FaceTime nyújtotta funkciókat, a készülék biztonságáról mindenképpen gondoskodjunk. Célszerű iPad esetén például egy univerzális fali tartóba, vagy egy kényelmesen állítható tokba is beruházni. Ha iPhone-t használunk, arra pedig lehetőség szerint rakjunk ütésálló tokot.

Aki már ejtette le a telefonját, az pontosan tudja, hogy mit érez az ember, amikor tehetetlenül próbál a járólap felé zuhanó, készülék után kapkodni. Ha felkészülünk, akkor viszont egyszerűen csak letesszük és kitámasztjuk az eszközünket, majd jöhet a FaceTime.