Trust SMART HOME – okosotthon mobiltelefonról vezérelve

Trust SMART HOME termékcsaláddal - ha a lakásban vagyunk - könnyíthetjük az életünket és tehetjük élvezetessé az otthoni technika használatát.

0
1457
Trust SMART HOME - okosotthon mobiltelefonról vezérelve
Trust SMART HOME - okosotthon mobiltelefonról vezérelve

Trust SMART HOME termékcsaláddal könnyíthetjük az életünket és tehetjük élvezetessé az otthoni technika használatát. Ha a lakásban vagyunk, akkor is kényelmesebb a motoros redőnyt az amúgy is mindig magunk előtt tartott telefonnal leengedni. Akárcsak a  világítás fényerejét, ha társaság van és kell a fény a nappaliban, vagy amikor csak filmet akarunk nézni és éppen tompítani akarjuk a világítást.

A Trust SMART HOME megoldás mindent képes vezérelni, ami a 230 voltos hálózatba van csatlakoztatva, árammal megy és értelme van annak, hogy a működését szabályozzuk.

Mindez némi előkészületet igényel. Elsősorban kis agytornát, majd ezután egyszeri szerelést, amikor már jól átgondoltuk, mi és hogyan teszi életünket kényelmesebbé. Az eszközök onnantól az áramkörbe iktatott jelfogók és érzékelők révén reagálnak és teszik a dolgukat.

Tippeket legkönnyebben a www.trust.com gyártói honlapon találhatunk. Néhány praktikus példa

  • apa: túl későn fogok hazaérni és nem akarom, hogy néptelennek tűnjön a lakás. Program szerint az utcára néző szobák közül az egyik világítását felkapcsolom, majd egy idő után vezérelve úgy kapcsolom le, hogy a közvetlenül mellette lévő szobáét kapcsolja fel, mintha oda mentem volna át.
  • anya: várjon a reggel bekészített étel megmelegítve pont este ½ 7-re, tudva, hogy akkorra érkezem haza. Beállítom a légkeverő sütőt egy 6-ra időzített félórás melegítéshez.
  • nagyapi: nem kell locsolni, ha esik az eső. Hiába megy a napi locsolás programozás szerint, ha kint éppen leszakadt az ég. Kikapcsolom az öntöző szivattyúját úgy, hogy közben el sem kell áznom.

A működtető parancsokat okostelefonunk Trust SMART HOME alkalmazását kezelve kapják. Ez az Apple App Store és a Google Play áruházban is megtalálható, fizetni nem kell érte. Telefonon, táblagépen egyaránt működik. Windows vagy más rendszereken futó okostelefonok sajnos hoppon maradnak, ezekre nem fejlesztettek.

Az internetes adathozzáférés feltétel. A Trust SMART HOME alkalmazáson belül személyes fiókot létrehozva tudunk előre kitalált ütemezéssel általunk kijelölt eszközöket működtetni időzítve, vagy az alkalmazáson keresztül azonnali kézi vezérléssel be- vagy kikapcsolva.

A család minden tagja nyithat saját fiókot és maga vezérelheti eszközeit egyazon központi egységet utasítva.

Ahány elektromos eszköz van a környezetünkben, anyiféle ötletes munkát adhatunk nekik, csak rajtunk múlik.

Az interneten érkező utasításainkat a szolgáltató modemébe kötött ICS-2000 jelű központi egység fogja értelmezni, és ez adja ki a vezérlést a jelfogóknak az eszközök működtetéséhez.

Mindez vezeték nélkül történik, de nem WiFi által, hanem a Trust által használt zavarásmentes frekvencián.

Fordított irányban is működik a rendszer. Nemvárt ajtónyitást észlelve az aktivált érzékelő küld vészjeleket a központi egységnek, amelyik aztán program szerint SMS vagy mail formájában értesít bennünket az eseményről. Ezzel párhuzamosan a programozás bekapcsolhat egy előre IP rendszerbe kötött videokamerát és közvetítheti (vagy rögzítheti is) a zajló eseményeket. Esetleg megszólaltatja a ház homlokzatán a szintén rendszerbe kötött szirénát.

Körültekintő megoldás ilyen esetekre gondolva, ha az áramkimaradás vagy szándékos drótvágás elkerülésére az internetes modem, a központi vezérlőegység és egyéb elektronika szünetmentes tápforrásról kapja az áramot.

A Trust SMART HOME adatkommunkációja megbízhatóan biztonságos AES szintű titkosító kódolással történik.

www.cedrus.hu

Trust SMART HOME – okosotthon mobiltelefonról vezérelve