RedMI K30 120Hz képfrissítésű LCD kijelzővel

Ez lesz a MI legolcsóbb 5G-s telefonunk?

0
823
RedMI K30 120Hz képfrissítésű LCDkijelzővel

RedMI K30 120Hz képfrissítésű LCD kijelzővel 5G képesen érkezett a Xiaomi cégtől először Kínába még decemberben, és jön a világ más piacaira is. Lehet, hogy Európában más néven fog versenyezni és várható egy Pro változata is hamarosan.

Az előd Redmi K20 makulátlan OLED felületét nem törte meg a szelfikamera, ezt a telefon éléből motorral előbújó  optika váltotta ki. A K30-asnál nincs motoros bonyolultság, viszont a  6 2/3 collos frontoldalon lett egy fekvő gyógyszertablettára hasonlító kimetszés. Rögtön két kamera is lapul alatta. Az egyik a fényképet készíti, a másik alájátszik a mélységérzékelővel, 2 megapixeles kategóriában.

Izgalmasra tervezték a hátfalon a kamera konfigurációt, bár lehet hogy nem mindenkinek fog tetszeni. Itt is van egy 2 Mp portré+mélységérzékelő (minek is?) segédoptikákkal a 64 megapixeles Sony főoptika mellett. Kiegészíti egy ultraszéles látószögű 8 megapixeles negyedik optika is f2.2 rekesszel.

A 64 megás (f1.7 értékű) főkamerán beérkező fénymennyiség feldolgozását az érzékelő chip négyesével rendezi pixel-csoportokba. Ez 16 megapixeles fotóvá áll össze, maximálisan 9248 x 6944 pixel méretben. A videózás is komfortos, 30 képkockás sebesség mellett 4K felbontással, fHD mellett 60 képkockával.

A RedMI K30 120Hz képfrissítésű LCD kijelzővel a legolcsóbb 5G telefon
A RedMI K30 120Hz képfrissítésű LCD kijelzővel a legolcsóbb 5G telefon

Sokan elvet csinálnak abból, hogy dicsérik az LCD panel hosszú élettartamát és szidják az organikus LED rövidebb életciklusát. Beégéssel meg más egyebekkel riogatnak az utóbbi technológia velejárójaként. Arról hajlamosak megfeledkezni, hogy az LCD világában nincsen valódi fekete szín, színhűség is alig. Így kissé akadémikus a felvetés, mert egy mai mobiltelefon erkölcsileg sokkal hamarabb avul el és váltják le egy korszerűbb társára, semmint hogy a kijelzője lekonyulna. Még ha az OLED is.

A RedMI K30 120Hz képfrissítésű LCD kijelzővel Matuzsálem mobilja lehet még 20 év múlva is?

Amitől meg tud indulni a fantázia, ebben a középkategóriában az élharcosnak számító 5G képessége. Ehhez beépíteni rögtön a Qualcomm Snapdragon 765G (nevében is benne van) 5G képes lapkáját kellett. Amelyik K30 modell az 5G-t nem tudja, abban a Snapdragon 730 ketyeg.

A piacon a K30 a legolcsóbb 5G-képes telefon, valószínűleg itthon így sem kérnek majd érte százezer forintnál kevesebbet. Eddig a legolcsóbb 5G-s masina a Samsung A90 volt ¼ milló forintért.

A frontoldalon a 2400×1080 kitoldott méretű full HD+ kijelző 120 Hz-es képfrissítése a játékosoknak kedvez, akárcsak az eljövendő Samsung S20 mobil.

Ehhez az energiafaló tevékenységhez Kínában 4500 mAh kapacitású akkumulátort építenek bele a fémkeretes műanyag házba, nem cserélhető módon.

A rendszer 30 Wattos gyorstöltésre képes, ez USB-C szabványú aljzaton keresztül vehető igénybe. Kivételesen a gyártó ilyen képességű töltőt is mellékel, ami amúgy nem szokás, másoknál csak egy normál töltő a tartozék.

A fülhallgatók szorgos szerelmesei számára megkegyelmeztek a 3.5 mm aljzatnak és jár hozzá füles is.

A fedélzeti memória a kisebb modellben 6GB, a nagyobb változatban 8GB. A fix tárhelyek 64GB, 128GB és 256GB értékekek között variálnak. Szerencséje van annak, aki még ennél is többre vágyik, a memóriát 256GB SD-kártyával is megtoldhatja, van hozzá tálca a telefonban.

A házról annyit még, hogy oldalán van a kapacitív ujjlenyomat érzékelője és beállítható, hogy érintésre vagy nyomásra kapcsolja be a készüléket, ha a tulajdonosa próbálkozott.

Ha tényleg ő az, akkor húszdekás készülékét tartja a kezében.

www.mi.com

RedMI K30 120Hz képfrissítésű LCD kijelzővel