Legjobb 5G mobiltelefon választék hazai kínálatban

nem a presztízs, a sebesség a fontos

0
1377
Legjobb 5G mobiltelefon választék hazai kínálatban
Legjobb 5G mobiltelefon választék a hazai kínálatban

Legjobb 5G mobiltelefon választék hazai kínálatban önmagában nem tud iránymutató lenni.

Sokkal fontosabbak az 5G hálózat jellemzői, amire a mobiltelefon feljelentkezik.

Magyarországon először a Vodafone vásárolt frekvencia engedélyt és 5G hálózati adatforgalmat is elsőként bonyolított Zalaegerszegen tavaly májusban.  Ugyanebben az évben szeptembertől elindította 5G kereskedelmi szolgáltatását egyelőre Budapestre korlátozva, és akinek ehhez van 5G képes mobiltelefonja és előfizetése.

Egy 5G frekvenciatartományban működő telefon az előd 4G (LTE) rendszernél elméletileg* 10-szer nagyobb adatforgalom lebonyolítására képes adott idő alatt. És itt jön a bökkenő. Hazánkban a költséghatékony Non-Standalone (NSA) rendszerben bővítenek hálózatot az 5G frekvenciához.

Ehhez a Vodafone a Huawei által fejlesztett 5G technológiát használja.  Ami itt előny, máshol hátrány: a Huawei ismeretei és tudása az élenjáró kínai cégnek az USA-Kína kereskedelmi háborúban csak kárára volt.

Az NSA módszer 5G állomáshoz a meglévő 4G állomást használja.

5G átjátszó torony
5G átjátszó torony

Dilemmát egyedül az okozhat, hogy a magasabb frekvenciatartomány miatt egy 5G állomás körzete kisebb területet képes csak lefedni és így sűrűbben kell az állomásokat telepíteni.

Ha nem elég sűrű az ilyen hálózat, nincs elég térerő és kisebb a vételi jel. Ezt a telefon úgy kompenzálja, hogy nagyobb energiával tartja fenn a kapcsolatot a stabil és szakadásmentes forgalmazáshoz. Ez még nagyobb mértékben meríti a telefon akkumulátorát, emellett egy 5G kapcsolattartás eleve nagyobb energiaigénnyel jár.

Telekom 5G lefedettség FORRÁS www.telekom.hu
Telekom 5G lefedettség FORRÁS www.telekom.hu

/kép forrása: www.telekom.hu/

Az 5G hálózat az adótornyok közelében teljesít jól. Itthon a Telekom hálózatban ez a nagyvárosokat és a Balatont jelenti, míg a Vodafone csak a fővárosban üzemelteti.

Hazai kínálatban legjobb 5G mobiltelefon választéka jó akksit feltételez

A telefongyártók kénytelenek az uralkodó standard méretekhez igazodni. Ezt a kényelmes használat és az emberi kéz anatómiája szabja meg. Így nemigen tudják a meglévő lítium-polimer technológiára épülő akkumulátor kapacitást a bevett 6-7 colos telefonméreten belül növelni. Energia igény terén a másik rendező elv a telefon áramköreiben az 5G modem elhelyezése. Modern fejlesztés a vezérlő chipbe (SoC) integrálja. Sok gyártó az 5G modemet külön komponensként teszi az SoC mellé, annak működéséhez plusz áramigény lép fel. Utóbbi technológia megint csak többlet energiát von el az akkumulátor kapacitásból.

Hazánkban az 5G mobiltelefon választék a szolgáltatók listázott modelljeiben nem túl nagy. Nem kell nagyon bánni, mert a kétfajta 5G frekvencia tartományból itthon eleve a (6 GHz alatti) alacsonyabbat használják. Főleg az USA büszkélkedhet a magasabb mmWave (24-100 GHz) tartományú kategóriával, de ott is csak egyetlen (a Verizone) szolgáltató előfizetői vehetik igénybe.

A magyar Telekom 5G telefon kínálatában fél tucat Samsung  (Galaxy S20 Ultra, S20 Plus, Note 20 Ultra, Note 10 Plus, Z Flip, Tab S7 plus)van még egy koreai (LG V50 THINQ) és két Huawei (MATE 20X, P40 Pro) mellett.

A Vodafone szintén Samsung centrikus (S20 Ultra, Note20 Ultra, Note20, Note10 Plus, Z Fold2) és két Huawei (P40 Pro, P40 Lite) mellé egy plusz kínai, a Xiaomi Mi 10. Utóbbi 4780 mAh akkuval és a kiváló Qualcomm® Snapdragon™ 865 chippel érkezik. A Samsung nem áll jól SoC terén, Európába eleve nem szállít Qualcomm® Snapdragon™ chippel szerelt telefont, saját gyártású gyengébb paraméterekkel  rendelkező chipjét rakja bele. A Telenor sem tehet mást, szolid kínálata a Samsung S20-asokat tartja és hozzá az LG V50-es 5G forgalomra képes modellt.

Szabadpiacon sok az 5G-képes modell. Google Pixel5, ZTE Axon 20, Sony Xperia 1, stb. Apple márkájú, 5G képes iPhone modell jelenleg nem létezik.

A gyártók egyelőre luxus opcióként kezelik az 5G-s alkalmasságot és ezért bizony felár jár. A szolgáltatók is a legdrágább csomag részeként ajánlják ingyen, amúgy eddig sima tarifánál az 5G használathoz felárat kértek.

Egyelőre nem kell hajszolni az 5G-t a hazai mobilkínálatban.

Energiazabáló, kevés földrajzi területen érhető el, és csak annak való, aki éjjel-nappal hatalmas adatmennyiséget mozgat. Magyarul nyakló nélkül letölt. Ehhez viszont korlátlan adat előfizetés kell, különben wifizéshez minek az 5G?

Jó hír, hogy a legmodernebb mobilok a 4G/LTE leggyorsabb változatával a gyakorlatban közelíteni képesek egy gyengébb térerejű 5G adatforgalom lassabban teljesítő adatforgalmát.                                                                                                                                                                                        * a valós életben soha nem érjük el

Legjobb 5G mobiltelefon választék hazai kínálatban