Óvjuk meg mobiltelefonunk képernyőjét, használjunk védőfóliát!

0
398
Óvjuk meg mobiltelefonunk képernyőjét, használjunk védőfóliát!
Óvjuk meg mobiltelefonunk képernyőjét, használjunk védőfóliát!

Mobiltelefonunk manapság már nagyon hozzánk nőtt, el sem tudjuk képzelni életünket nélküle, mindenhova magunkkal visszük.

Emiatt szinte elkerülhetetlen, hogy idővel ne jelenjenek meg a képernyőn kisebb-nagyobb karcok, nagyobb ütések hatására pedig nagyon könnyen be is törhetnek.

A mobilgyártók már dolgoznak azon, hogy tökéletesítsék a képernyők gyártását, hogy azok karcállók és törésállók legyenek. Ezek speciális üvegek, az olcsóbb készülékek nem készülnek ilyen anyagból. Természetesen még ez sem jelenti azt, hogy egy méregdrága telefon képernyője törhetetlen lenne, hiszen a karcok idővel megjelennek rajta is, ami optikailag igencsak zavaró lehet. Ezért mindenképp ajánlott telefonvásárlás során egy védőfóliát is azonnal beszerezni.

Idővel a fólia is össze fog karcolódni, de ennek cseréje sokkal kevesebb nyűggel és anyagi kiadással jár, mint egy új telefon vásárlása.

Mivel telefonunkat zsebben vagy táskában szoktuk hordani, így a kulcsokkal és más éles tárgyakkal érintkezik, és ez azonnal nyomot is hagy a képernyőn. Amennyiben védőfóliát használunk, telefonunk újszerű állapotát évekig meg tudjuk őrizni.

A fóliák könnyen felhelyezhetők és nagyon jól hozzátapadnak a képernyő felületéhez.

A fóliák vásárlása nem egy nagy tétel. Beszerezhetünk műanyag változatot, üvegből készült fóliát és kijelzővédő folyadékokat is.

A műanyag védőfóliák igen jó kémiai ellenállóképességgel rendelkeznek. Ellenállnak az UV sugárzásnak, a gyenge savaknak, lúgoknak, olajoknak és zsíroknak is. Tökéletes védelmet biztosítanak a karcolásokkal szemben is. Egyetlen hátrányuk, hogy nem nyújtanak akkora védelmet leejtések és az ütődések következtében bekövetkező repedések és törések ellen.

A fólia felhelyezése nem egy nagy ördöngösség, de azért igényel némi gyakorlatot. Fontos, hogy csakis jól megtisztított felületre helyezzük fel, mindezt úgy, hogy ne kerüljön alá levegő, mert buborékos lesz. Az így felhelyezett fóliák minden bizonnyal hamarabb válnak majd le a képernyőről.

A fóliák másik típusa az üvegfólia.

Ennek az a jellemzője, hogy jól ellenáll a karcolásokkal és a mechanikai hatásokkal szemben is. Anyaga, többrétegű és hőkezelt edzett üveg, ami megvédi készülékünket ejtések esetén is.

Vannak, akik az üvegfóliák tapintási élményét előnyben részesítik a műanyag fóliákkal szemben. Mások pedig épp ellenkezőleg. Ez teljesen ízlés kérdése. Az üvegfóliák jót mutatnak a kijelzőn, és előnyük továbbá, igen tartósak is. Az üvegfólia egy jó megoldás, ha telefonunk komolyabb mechanikai hatásoknak van kitéve, és meg szeretnénk őrizni annak épségét még nagyon sokáig.

A védőfóliák harmadik típusa, ami nem is nevezhető fóliának, hanem egy védőrétegnek, az

a kijelzővédő folyadék.

Ezek már régóta kaphatók a piacon, azonban nem lettek olyan népszerűek, mint a fent említett másik két típus. Ez egy nanotechnológián alapuló kristályszerkezetű folyadék, amelyet könnyen fel tudunk vinni a készülékre. Előnye azonban, hogy táblagépeknél, laptopoknál, konzoloknál is használható.

A folyadék felvitelével egy vékony réteg kerül fel a képernyőre, ami csak mérsékelten véd a karcolásokról. A leejtések okozta sérülésektől azonban egyáltalán nem óvja meg készülékünket. Mivel ez csak egy nagyon vékony kis réteg, a nagyobb ütések erejét nem tudja elnyelni.

Két változata ismert, vannak nanotechnológiás folyadékkal átitatott törlőkendők és flakonos kiszerelésű változatok is. Ez a fajta védőréteg azért előnyös, mert könnyen és buborékmentesen felhelyezhető, és egy flakon vagy kiszerelés több használatra is elegendő. Akár még a fényképezőgépek optikájára és a szemüvegünk lencséjére is használhatjuk.