Európa vajon készen áll az 5G-re?

0
435
Európa vajon készen áll az 5G-re?
Európa vajon készen áll az 5G-re?

Egy jó ideje már, hogy az 5G technológia uralja a híreket, ami nem igazán meglepő, tekintve, hogy többé-kevésbé szinte az egész bolygó leállt a globális Covid-19 világjárvány legrosszabb hónapjaiban.

Azonban, ha valamit már megtanultunk a technológiával kapcsolatban a múltban, az az, hogy semmi nem áll az útjába. Tehát, meddig is jutott Európa azon ambiciózus tervében, hogy 2025-ig minden városi területen és közlekedési útvonalon 5G-t kínáljon?

Mivel Európában számos nagy multinacionális vállalat hirdeti az 5G infrastruktúrát, köztük a Samsung, az Ericsson, a Qualcomm, a Nokia és a Vodafone is, érdemes közelebbről megvizsgálni az 5G jelenlegi állapotát és helyzetét. Kötelező olvasmány abban az esetben, ha figyelemmel kíséri az imént említett vállalatok CFD-részvényeinek online kereskedését, valamint az olyan más 5G-tervekkel rendelkező technológiai cégeket, mint amilyen például az Apple vagy a Google (Alphabet).

Mi is az az 5G?

Mivel,már hosszabb idő eltelt, elevenítsük fel újra az 5G technológia fő előnyeit:

  • Nagyobb átviteli sebesség: A gyorsabb sebesség – egyészen akár 15-20 Gbps – valószínűleg az 5G legelterjedtebb és legáltalánosabb előnye, de nem csak azért, mert a játékaink könnyebben futnak ezáltal. Hanem azért is, mert több alkalmazás és eszköz működése függ a felhőalapú rendszerektől, és ennek a nagyobb átviteli sebességnek köszönhetően a fájlok elérése egyszerűbb, valamint a távoli számítástechnika is zökkenőmentesen és megszakítás nélkül futhat.
  • Alacsonyabb késleltetési idő: A várakozási idő az az idő, amely az 5G-eszközünkön leadott parancs végrehajtása és annak megvalósulása között eltelik. Tulajdonképpen a gomb megnyomása vagy megérintése és az eredmény megjelenése közötti időtartam. Az 5G késleltetési sebessége a becslések szerint tízszer kisebb, mint a 4G technológia esetében, ami ezáltal lehetővé teszi a távoli tevékenységek valós időben történő megvalósítását. Ez bármit jelenthet a gördülékenyebb és könnyedebb játékélménytől kezdve egészen addig, hogy lehetőséget biztosít a sebészek számára, hogy távolról, egyik kontinensről a másikra hajtsanak végre műtéteket azzal a pontossággal, mintha ténylegesen ott lennének a műtétek helyszínén.
  • Megnövekedett kapcsolódás: Mivel otthonaink tele vannak az IOT-n (Internet of Things) futó eszközökkel – rólad beszélünk, Alexa –, az 5G képessége, hogy több eszköz kezelésére is alkalmas a sávszélesség feláldozása nélkül, és így milliós mértékűvé válik négyzetkilóméterenként. Az nagyon sok. És miközben majd a jövőben még több otthoni eszközzel lesz kapcsolatban, az 5G megnövekedett kapcsolódásának valódi szépsége az okosvárosokban és az autonóm járművekben fog megmutatkozni, ott, ahol hatalmas mennyiségű fontos információ kerül elküldésre és fogadásra valós időben.

Miylen messzire jutott az 5G Európában?

A januárban végzett tanulmánysorozat legfrissebb adatai szerint az 5G a világ 31 országában, 84 szolgáltatónál létezik, fut és működik. Az Európai Hálózatüzemeltetők Szövetsége szerint ennek mindössze 2,8%-a van Európában, szemben az Egyesült Államok 13,4%-ával és Dél-Korea 29,3%-val. Más szóval kifejezve, hátul kullogunk. Jelenleg 21 európai országban fut 5G, köztük Magyarország, Bulgária, Norvégia, Svédország, Franciaország, Olaszország, Görögország, Ciprus, Finnország, Szlovénia, Románia, Svájc, Hollandia, Írország, Németország, Ausztria, Dánia, Lengyelország, Spanyolország, Csehország és Az Egyesült Királyság. 2021. negyedik negyedévének Speedtest Intelligence felmérése alapján, ezen a listán Hollandia, Ciprus, Bulgária, Svájc és Dánia áll a legmagasabb helyen az 5G elérhetősége tekintetében.

Egy másik, 2021. negyedik negyedévének Speedtest Intelligence felmérésben – amely a legjobban teljesítő 5G-szolgáltatókra terjedt ki -, a szlovén Telemach végzett a legmagasabb helyen, ezt követi a bulgáriai Vivacom, majd a svédországi Telenor és Tele2.

Reményteljes jövő

Lassúsága ellenére, az 5G elterjedése lendületet vehet, mivel több európai ország elkezdte finanszírozni a privát 5G hálózatok bővítését. Április közepén Franciaország és Németország 17.7 millió eurós közös kötelezettségvállalást tett közzé négy együttműködési 5G projektre. Ezzel egyidejűleg a Volkswagen autógyártó vállalat partnerséget kötött a Nokiával, hogy privát 5G hálózatot fejleszthessen ki hatalmas wolfsburgi gyártóüzemében, miközben a Vodafone pontosan ugyanezt teszi a Porschéval a weissachi fejlesztőközpontjában.

Ami az eszközöket illeti, az összes jelentős szereplő, beleértve a Samsung-ot, a Google-t, valamint az Apple-t, mind a legkorszerűbb okostelefon-modelleket kínálja, amelyek mindegyike 5G-kompatibilis, ideértve az Apple legújabb iPhone-ját is, az SE 2022-t, amelyet éppen most márciusban jelentettek meg.

A lényeg

Miközben elmondható, hogy a bevezetés lassú folyamat lehet, addig az 5G fejlődése még mindig előrefelé halad – ezt a tényt a 2G és 3G hálózatok fokozatos leállása is nyilvánvalóvá tette szerte a világon, hogy utat engedjenek a nagy újítónak.

Abban az esetben, ha Ön online kereskedési figyelmét az 5G-re és a technológiai térre koncentrállja, akkor a következő néhány hónap és év érdekes időszak lehet, mivel bizonyos mozgások piaci növekedésként vagy visszaesésként jelenhetnek meg, ami lehetőségeket és kockázatokat is egyaránt jelent a CFD-kereskedők számára.

Gondoljunk csak az 5G infrastruktúrájában és üzemeltetésében részt vevő számos technológiai vállalatra, köztük a Samsungra, az Apple-re, az Alphabet-re (a Google anyavállalata), az Ericsson-ra és a Vodafone-ra, hogy csak néhányat említsünk. Mielőtt megkezdené az online CFD-kereskedést az iFOREX UK-nél, bizonyosodjon meg arról, hogy lépést tart a technológiai szféra legújabb frissítéseivel, abból a célból, hogy megalapozottabb online kereskedési döntéseket hozhasson.