Európai Unió egységes csatlakozással USB-C porton

Szerbia is így csatlakozhat majd?

0
495
Európai Unió egységes csatlakozással USB-C porton
Európai Unió egységes töltési csatlakozással USB-C porton 2024-től

Az Európai Unió egységes csatlakozással USB-C porton keresztül képzeli el a jövőt a hordozható kütyük világában. A döntés 2022. június 7-i, és nem mindenki repes tőle.

2009 óta a mikro USB port volt az úr telefon, tablet, gamercucc stb. energia visszapótlására. Amellett, hogy adatátviteli képességei korlátozottak voltak, a töltési energia terén sem jeleskedett.

Aztán jött az USB-C.

Megoldásában az Apple cég Lightning csatlakozására hajazott abban a tekintetben, hogy mindegy hogyan csatlakozozz, lefelé vagy felfelé nézett az érintkezők síkja. Csak be kellett dugni, mert duplázva volt az érintkező sín. A Samsung  powerbank már 2017-ben a dobozában tartozékként mikro USB/USB-C kábelt mellékelt.

USB-C port lábkiosztás
USB-C port lábkiosztás

Kép forrása itt. Nem nagy matek kell hozzá, hogy A1=B1, és így tovább A12=B12.

Gyorsabb lett az adatátvitelben is és komolyabb energiaátadásra lett képes. Egy USB aljzat fix 5 voltos feszültsége nem emelhető, így a gyártók a gyorsabb  akku töltéshez csak az átfolyó áramerősséggel játszhatnak. Mára új termék a mobiltelefon piacon gyakorlatilag nem is jön ki más aljzattal, csak USB-C megoldással.

Van ehhez képest az Apple, amelyik különutasan berendezkedett a Lightning és Thunderbolt csatlakozási rendszerekre és az eszközeik szóba állni csak a saját gyártású kábeleivel hajlandók. A kábeleikben ugyanis egy plusz beépített azonosító chip van.

Az Európai Unió egységes csatlakozással USB-C portra voksolt.

Minden Európai Unióba érkező új eladású telefonnak ilyen aljzattal kell rendelkeznie, különben nem kap árusítási engedélyt. Az átállás határideje 2024. január 1. Vonatkozik ez még az e-book olvasókra, navigációs eszközökre, pótakkukra, táblagépre, vezeték nélküli fülhallgatókra, számítógépes perifériákra, stb. Minden ami él és mozog… illetve tölt.

Az almás cégnek is ehhez kell igazodni, hiába nincs ínyére a dolog. Már tesztelik is a Lightning és az USB-C mobil fúziót. Aki nem várt rájuk megmoddolt egy iPhone telefont azóta egy iPhone 12 gond nélkül megy USB-C porttal. Nem süket az Apple, hallja az idők szavát, iPhone 12 telefonjához már 2 éve is adott Lightning/USB-C átalakítós adaptert

Apple iPhone 12 Lightning/USB-C adapter

és külön is árulta. De csatlakoztatásra/töltésre ez még nem a kívánt telefon USB-C port.

Van egy másik vonatkozása is az EU műszaki okosok döntésének. Korlátozni sőt kizárni akarja a törvényhozás a készülékekhez gyárilag mellékelt töltőegységet. Sok cég már élen jár ebben. Fülhallgató bemenet és SD-memóriakártya tálca elhagyása után készülékeik dobozából előszeretettel hagyják ki a töltőfejet. Vagy a telefon műszakilag rögzített gyorstöltési alkalmasságához képest annál gyengébb töltési képességgel rendelkező hálózati töltőt raknak bele. Ez sem kevésbé bosszantó.

Az Európai Unió egységes csatlakozással USB-C port

támogató statisztikát állított össze: egy átlagfelhasználó 3 töltőegységet tud magáénak otthon és abból legfeljebb 2 van használatban. Ha ezután a legmodernebb gyorstöltésre képes mobil mellől kimarad a töltő, hiába van otthon akár egy tucat is. Biztos, hogy nincs köztük olyan kapacitású, amelyik a vadiúj telefont maximális kakaóval képes feltölteni.

További törekvés körvonalazódik a vezeték nélküli töltés témában. Itt is rendet akarnak, azt is egységesítik, az uralkodó Qi szabványt preferálják és a telefon teljesítményeket is egalizálni óhajtják. Még luxusnak tűnik, ma a telefonok zöme nem tud vezeték nélkül töltődni. Érdekesség, hogy megvizsgálták a noteszgépek áramellátásának kérdését is az USB-C szabvány tükrében. Erre az EU döntnökei 40 hónapos átállási (türelmi) időszakot lőttek be, azaz 2026. január 1 után notebook is csak USB-C töltést kaphat.

Az elektronikai cuccok igen nagy lábon élve hagynak ekolábnyomot, ebben egyetértés van. Alkatrészeik tele vannak veszélyes illetve nem lebomló anyagokkal, macerás a visszanyerésük és/vagy megsemmisítésük. Tonnaszám kerülnek ki eredeti és utángyártott töltőfejek a gyártóművekből, és sokuk tényleg feleslegesen.

Tartozék gyanánt emiatt kimaradó szuper töltőfej (amelyikért majd külön pénzt kell kiadni) azonban erre a gondra nem válasz. Ahogy a dobozból esetleg szintén kimaradó, USB-C portra csatlakozni képes töltőkábel sem old meg semmit. Csak gesztusok, mindössze

sebességkorlátozó táblaként működnek a Föld tönkretételéhez vezető úton.

www.reuters.com

Európai Unió egységes csatlakozással USB-C porton