Nokia 8 mobiltelefon – az új kihívás

0
1109
Nokia 8
Nokia 8

Nokia 8 mobiltelefon lesz az új kihívás, nem csak a gyártónak hanem a felhasználóknak is.

A Nokia 8 mobiltelefon nem sokáig várat magára, előrendelhető fázisba lépett elő. A nagyjából 200 ezer forintos piaci szegmensben indítják a finn – vagy inkább kínai – versenyzőt. Ez az árkategória már nem a nyeretlen kétévesek futama, hanem az értő és rafinált versenytársak küzdelme.

A hányatott sorsúnak nevezhető márka lehet, hogy utoljára fut neki a távnak. Ráadásul nemcsak le kell futnia azt, hanem még cipelnie kell közben a nehezéket is, ami a múltja. Már nem akar megoldásaiban új utakat járni, a LUMIA széria a Microsoft Windows operációs rendszerrel jó lecke volt. Olyan minimumokra lett képes, mint amit például a 820-as nem tudott, érintőceruzás kezelést is elfogad.

A tervezők sorra vették a sarokpontokat és igyekeztek kilistázni mindent, ami eddig a hendikep volt.

Trendkövető alumínium blokkból és üvegből készül, a műanyag tokozás száműzetésbe vonult.

Kiképzése képes ellenállni a fröccsenő víznek, de nem vízhatlan. Ebben a tekintetben olyan, mint amilyen a már hároméves Samsung Galaxy S5 is volt.

A fejlesztők elfogadták az Android alapú vezérlést, izmos SoC dolgozik benne és meghagyták rajta az analóg fülhallgató csatlakozást. Ezek nem újdonságok.

Ezzel együtt említendő az USB-C aljzat, amelyik adatátvitelre és energiapumpálásra egyformán remek. Gyorstöltésre alkalmas 18 Wattra képes 5 Volton, de akkumulátora csak 3 Ah kapacitású.

A fényképezéshez a profi Zeiss szolgáltatja a hardvert, a működtetés viszont nem a Google által megírt alap-fényképezőprogram, hanem egy jóval igényesebb alkalmazás. A fényérzékenység f2.0 érték, ami három éve volt vívmány a mai f1.8 sőt f1.7 / Samsung Galaxy S8 vagy akár még S7 szinthez képest. A hátoldali kamera dual megoldás, 13MP+13MP színes/fekete-fehér mélységi fotózáshoz.

Ugyanakkor elöl is egy 13MP felbontású képekre alkalmas kamera dolgozik. A Qualcomm® nyolcmagos processzorral olyan erős, hogy mindkét oldali kamerát egyszerre működtetve készíthető vele videofelvétel. A tulajdonosnak az érme egyidejű két oldalát van alkalma visszanézni később.

A kijelző átló szerint bő ötcollos méretű, full HD-nál nagyobb felbontással. A tervezésnél nem szálltak be a drágább szervesanyag-alapú küzdelembe, ez viszont a színvilágot kicsit visszafogja. A kijelző így nem OLED hanem IPS, aminek azért megvan a maga előnye, nagy a fényerő napsütésben is.

Új modelleket kötelező legalább Android 7-es / Nougat operációs rendszerrel megjelentetni, amit teljesít is. A Nokia 8 az Android 7.1.1 verzót futtatja biztonságosan és igen gyorsan. Legalább 4GB fedélzeti memóriája plusz 64GB tárhelye van, ami bővíthető külső kártyával.

A műszaki jellemzők összevetésében szinte minden területen hagytak alkalmat eszmecserére.

A netet folyamatosan bújó vevők vitathatnak, vagy meg is kifogásolhatnak tulajdonságokat. A kihívás a potenciális vásárlók felé valójában az, hogy egy telefon képességeit latolgatva miként tudnak felállítani saját fontossági sorrendeket a használathoz.

Ebben az árfekvésben a kihívás a gyártó felé a kompromisszumok művészi összehangolásában van.

Ha nem akarnának semmiben engedményt tenni, akkor egyszer csak ott találnák magukat kétszáz helyett a háromszáz ezer forintos bűvös határon vagy akár azon túl.

A Nokiánál a kalkuláció során számot vetettek azzal, hogy egy esetleges legdrágább rétegtelefon piacra dobása megtépázott cégnévvel nem bátorságos. Helyette inkább a márkát favorizáló és a távol-keleti gyártóktól esetleg idegenkedő, még mindig nagyszámú vásárlót célozták be.

A gyári étvágygerjesztőben marketing-fogás ezért bőven akad. Tok: 40 lépcsős felületi megmunkálás, video: hollywoodi filmkészítési képességek, audio: 360 fokos térbeli hangzás (telefonnál?), stb.

Ja hogy a Nokiában kínai pénz van? Nota bene a Volvo autómárka kínai tulajdonban van, és Philips emblémával televíziót már szintén kínai tulajdonosok fejlesztenek. A kínaiak már a spájzban vannak.

www.nokia.com

Nokia 8 mobiltelefon – az új kihívás