Bekeményít a Google az Android 10 használattal

Vesszen a király, éljen a király!

0
1127
Bekeményit a Google az Android 10 használattal

Bekeményít a Google az Android 10 használattal 2020 januártól és a friss gyártású, Androidra épülő telefonoknál előírja az Android 10 vezérlőszoftver meglétét.

Mindezt meg kell előzze a GMS jóváhagyás.

A GMS nem más, mint a Google saját mobil alkalmazás-rendszere, amibe elsősorban a Google Play Áruház tartozik bele és olyan egyéb szolgáltatási körök, amelyek nem kínai gyártású mobiltelefonokon találhatók meg.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze, főleg ha egy Google telefon van benne.

A Google meggyőződése, hogy a fenti szigorításra azért kerül sor, mert az OEM gyártóknak fel kell zárkózniuk az új modellek piacra dobásakor a legmodernebb Android 10 telepítési képességhez.

Bekeményit a Google az Android 10 használattald

Az Android 10 eleve magasra teszi a lécet, rengeteg már forgalomban lévő modellen nem képes működni, vagy ha mégis, akkor csiga lassúsággal teszi azt és használata nem öröm, csak bosszúság.

Bekeményít a Google 2020 januártól az Android 10 használattal mert fontos a biztonság

A Google operációs rendszere sem képes függetlenteni magát az internet kártékony jelenségeitől. A rosszindulatú szoftverek (nevükön nevezve: adatlopók, kémprogramok, zsarolóvírusok vagy csak egyszerűen károkozó scriptek) ellen a Google minél hatékonyabb frissítőcsomagokat szándékozik bevetni. Ezt jó szívvel csak akkor teheti, ha az operációs rendszerek modernek és alkalmasak a védelemre.

Az Android 10 nem kis feltételrendszert támaszt

Legkönnyebben a Google saját készülékei közül is a legújabbak, például a Pixel 4 modell teljesíti azt. Az októberben várható Pixel 4 bejelentésével a modell eleve Android 10 rendszert futtatását igéri.

A Google marketinges részlegében szerencsére felhagytak a bugyuta édesség kódnevekkel és (erős Windows 10 áthallással) az operációs rendszer pusztán Android 10 néven szerepel.

A lépés könnyen lehet, hogy a Trump-féle Kína elleni egészpályás letámadás része, aminek a Google alájátszik. Meglehet, emiatt az ottani gyártók egy része elvérzik a versenyben. Ha ez nem is történne meg, az bizonyos, hogy a legújabb SoC központi chipek és a memóriatár bővítők iránti igények a gyártók mint felhasználók részéről növekedni fognak. Tapasztalati tény hogy az egymást követő Android operációs rendszerek egyre inkább hardverigényesek. A mobilalkatrészek értékes elemeinek zömét Kína is kénytelen USA gyártóktól venni és a Google is USA-beli cég.

Ezügyben nem feledhető a Microsoft – Intel páros negyed évszázada tartó közös fellépése. Ahogyan a Windows egymás utáni verziói is egyre több vasat – nagyobb tárhelyű merevlemezt, gyorsabb processzort és sokkal több memóriát – igényeltek. A Windows trendet az Intel pedig boldogan kiszolgálta és egyre gyorsabb (és drágább) CPU kínálattal kedveskedik azóta is a redmonti óriáscégnek.

A Google mostani döntése is hasonló tendenciát fog generálni. A telefónia már a ‘szenvedélybetegség’ kategóriát súrolja. Az éhes szörnyet folyamatosan etetni kell, és ez bizony sok pénzzel jár.

www.android.com

Bekeményít a Google az Android 10 használattal