Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 processzor a csúcson

Minden szekérre fér még egy szál szalma

0
527
Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 processzor
Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 processzor a király

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 mobiltelefonokhoz fejlesztett processzorával az USA-beli gyártó letette névjegyét és újra az élre tört.

Nincsen könnyű helyzetben a konkurencia terén, a Samsung nyomul az Exynos 2200 procival és a Mediatek is ott a nyomukban (ha nem éppen előttük) a Dimensity 9000 SoC chipjével.

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 processzor
Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 processzor a versenyben

Igazi versenytárs az Apple A15 saját fejlesztésű chip lenne, ha Android alapon használnák.

A Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 többfunkciós chip.

Egyik részegysége az Adreno™ GPU grafikus vezérlő míg a másik fő alkotóelem a Kryo™ CPU, amelyik a számítási feladatokat látja el. Mindkettőnél értek el teljesítmény javulást. Az Adreno™ GPU és a Kryo™ CPU egyaránt kb. tízszázalékos sebesség-növekedést produkál. Emellett 30%-os energia hatékonyság növelést is sikerült elérni. Igazán nagy előrelépést jelent az akkuhasználat terén a melegedés ellen.

Egykamerás egyenértékesre átszámítva újdonságként egy 200 megapixeles rendszert képes kezelni.

Ez a gyakorlatban  közel egyórás internetezés többletet jelent, az összes többi mérőszám egy normál felhasználó számára nem sokat jelent, illetve kevésbé érzékelhető javulás. Azért megemlítendő, hogy gyorsabb lett a WiFi átviteli sebesség és az 5G adathasználat üzemidő képessége is kitolódott. A zenehallgatást is órákkal tolja ki a hangfeldolgozásért felelős Qualcomm® aptX™ veszteségmentes ki/be tömörítési technológia. Különös tekintettel a mobiltelefonokról hiányzó 3.5mm-es fülhallgató aljzatra és így a megoldásként kínálkozó Bluetooth vezetékmentes jelátvitel nehézségeire.

A 2022. év a Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 processzoré.

A 64 bites jelfeldolgozás mellett mostanság a vezérmag már 3.2 GHz frekvencián ketyeg.

Ahogyan az előd Qualcomm Snapdragon 888 után is megjelent a felturbózott Qualcomm Snapdragon 888+ (sőt a 898 is), hasonlóképpen hozta magával a Snapdragon 8 Gen 1 processzor a Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 SoC-t.

A mesterséges intelligencia terén is javult a teljesítőképesség. A 7. generációs Qualcomm® AI motor a Qualcomm® Hexagon™ processzort használva jobb felhasználó élményt nyújt.

Az új SoC zászlóshajó nagy üzleti jövő előtt áll.

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 csúcsprocesszor

Minden eddigi központi vezérlő piacra kerülése egyet jelentett azzal, hogy a sebesség és teljesítmény növekedése egyre nagyobb terhet rótt az energiaellátásra. A Snapdragon 8+ Gen1 az első olyan párosítás, amelyik többlet teljesítményt hoz az akkumulátor kímélése mellett. Ennek persze meg kell fizetni az árát. Viszont a mobiltelefon gyártók (Xiaomi, Realme, stb.) a versenyben nem engedhetik meg maguknak, hogy legjobb/legdrágább telefonjukba ne az éppen csúcs SoC kerüljön.

A jövő eldönti, hogy a koreai és a kínai saját SoC (System on Chip) fejlesztések miként állják majd a sarat. Felhasználóként mindenki örülhet a jobb és energia spórolósabb megoldásoknak, azonban felkészültnek kell lenni egy vadonatúj pénztárcával is. Nem biztos, hogy ár/érték arányt tekintve a legdrágább lesz mindig a legjobb.

www.qualcomm.com

Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 processzor