Apple HomePod – zenélő okosbödön a szoba közepén

0
1363
Apple HomePod – zenélő okosbödön a szoba közepén
Apple HomePod – zenélő okosbödön a szoba közepén

Az Apple Nemzetközi Fejlesztői Konferencia biztos hozadéka a HomePod termékük bejelentése.

Pont egy hónappal korábban adtunk hírt arról, hogy az Apple cég a Siri intelligenciájával az okosotthonok felé léphet egyet.

Az akkori eszmefuttatás az Amazon Echo és Google Home eszközeivel összevetve elbukik, az Apple nem tekinti versenytársaknak a felsoroltakat, mert százezer forintos árkategóriába stokkolta be HomePod termékét. Bejelentett piacra lépése ez év decembere, bizonyosan a karácsonyfák alá szánva. Magukat szerencsésnek – kézenfekvő a Siri miatt – az angol anyanyelvű országok (USA, Egyesült királyság és Ausztrália) mondhatják, elsőkként juthatnak hozzá rögtön a vételár kifizetésével.

A hangvezérelt furaság képes a HomeKit összeköttetésre alkalmas eszközök vezérlésére – amit ma már minden kezdő okosotthonos márka is tud – teszem azt villanyfelkapcsolás vagy rolólehúzás.

Amire elsősorban kitalálták, az mégiscsak a zenélés.

Egy nagy lökethosszal mozgó tízcentis mélynyomó teljesít a tetején (a mélyhangoknak nincsen irányultsága, felfelé is sugározhatók) plusz 7 darab csipogó a közép- és magashangokhoz (amelyek virágsziromként kört alkotva helyezkednek el, mivel a magashangoknak van irányultsága).

Az akusztika uralja a tervezési elképzelést, mert 6 (igen, hat) nagyérzékenységű mikrofon kémleli a szoba légterét. Egyrészt a hangkeltést úgy igazítja ki, hogy figyelembe veszi a szoba hangvisszaverő és hangelnyelő tulajdonságait.

Másrészt a Siri hangutasításait nagy bizonyossággal kell érzékelnie. Akkor is, ha közben szól a zene, ami azért nem kis feladvány egy mikrofonnak. El kell csípnie az emberi hangot mégha halk is a parancs. Vagy a kérdés, mert a játszott zeneanyaggal kapcsolatosan válaszadásra is képes többek között az előadót illetően. Gyorsan állíthatunk össze lejátszási listákat vele és emlékezik a már játszott számokra. Ennek alapján meg tudja határozni azokat a zenei irányzatokat, amelyeket hallgatni szeretünk.

Podcast közvetítést, időjárásjelentést és híreket ezután vele hallgathatunk meg.

Az Apple drasztikus üzletpolitikája mentén haladva tilos harmadik cégek által működtetett szolgáltatásokra vonatkozó hangutasításokra reagálnia, mint amilyen például a Spotify.

Az Apple újabb ikonikus tárgyat tervezett, amelyen mindenkinek megakad a szeme. A borítása viszont olyan, hogy csak cérnakesztyűben lehet arréb tenni, nehogy a kezünk nyoma rajta maradjon. Nem is arrébb kell tenni, hanem egyszer és mindenkorra beígazítani a szoba közepére, hogy körbejárhassuk és szolgálhassuk a kis totemoszlopot, amelyik hangokat bocsát ki magából.

Benne a feladathoz túlméretezett A8 bivaly processzor munkál és a HomePod képes egy azonos társával együttműködni szobán belül, és az AirPlay 2 képessége révén más helyiség(ek)ben elhelyezett egy vagy több társával többszobás, magyarul multiroom kihangosításra is alkalmassá tették.

forrás: Technewsword